Det är en mur

Israel bygger ett stort jäkla schabrak på palestinsk mark, en mur som får Berlinmuren att verka futtig och obetydlig i jämförelse. Den stora muren som Israel bygger, ja det mesta är i och för sig klart redan, förvandlar sakta men säkert delar av Västbanken till inringade fängelser och som tillsammans med illegala bosättningar, apartheidvägar (de går bara mellan israeliska bosättningar och servar inte palestinska byar och städer) och militära avspärrningar har förvandlat Västbanken till inte mycket mer än en räcka ghetton eller fängelser där Israel kan hålla sin arbetskraftsreserv bakom lås och bom under de perioder de inte behövs.

Den snuskiga muren kallar DN för en ”barriär”. Nog för att det är en barriär, men DN:s ordval är för att vi inte ska få så obehagliga associationer. Jag tror inte det funkar riktigt. De flesta vet nog att det är en mur. En mur som stänger ute människor, en mur som stänger inne människor. En mur som innebär apartheid och förtryck. En mur som dömts ut av den internationella domstolen i Haag:

Internationella domstolen i Haag har slagit fast att barriären kränker folkrätten och uppmanat Israel att riva de delar som står inne på ockuperad mark. Men Israel säger att barriären är nödvändig som skydd mot terroristattacker.

Nu ska Israel flytta den en liten bit. Det är väl bra, men det räcker knappast. Muren borde rivas och de illegala israeliska bosättningarna utrymmas.

Intressant?
Borgarmedia: SDS,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Kent Berg

  Berlinmuren fanns för att hindra folket att lämna landet.
  Muren i Israel finns för att hindra självmordsbombare att
  att begå massmord.
  Och det är i sammanhanget totalt ointressant?

 • Hanna

  Shit baby! Snacka om att jag känner mej lurad. Varför har du inte sagt att du bloggar på huggsexa.blogg.se numera? Du kunde väl ha sagt något till mig iaf? Kramis

 • Kent, du menar att muren finns för att annektera mer mark till Israel från västbanken? Hade den varit för att hindra självmordsbombare hade den ju följt gränsen från sexdagars-kriget.

 • Nadia

  Kent Berg menar du att Palestina har rätt att bygga ett tak över hela Israel för att hindra Israeler att fortsätta begå massmord på Palestinier?

  Tror du verkligen på fullt allvar att detta är en hållbar lösning?

 • OK gott folk, idag språngdes en bomb i Jerusalem, alla medier avslutar sina artiklar att detta är den första terroristhandling av denna storlek av bomber och bussbomber sedan 2004 (som då utfördes av Palestinksa terrorister). Vad skedde i loppet av de följande åren? Jo en skydds barriär byggdes. Att den står delvis på västbanksmark är fel men att israel bygger den på sin mark gör de helt rätt i för att stänga ute Terrorister. Vilket det har gjort? eller är självmordsbombningar på israeliska skolbussar legitima?

  Sedan beklagar jag över israels agerande med flygvapnet. Men man kan inte sticka under stolen med att det dagligen skjuts raketer mot israeliska civlia mål i södra Israel som verken innerhåller bosättare eller som är okuperade. Tycker man borde ransaka båda sidorna.