Enorm vänsterdominans bland ungdomar

I åldrarna 18-23 år sympatiserar 63% av väljarna med oppositionen (mp, s och v) jämfört med 29% som stöder regeringspartierna. Det är en stor dominans som inte bådar gott för de borgerliga partierna i framtiden. När det gäller hela väljarkåren är mostavarnde siffror 53% för oppositionen och 41% för de borgerliga partierna i alliansen. Klar övervikt för oppositionen även där, men ingen utklassning kan man säga.

Två saker i opinionsundersökningen stör mig dock. Det ena är att mycket tyder på att Sverigedemokraterna komemr in i riksdagen. Mycket olyckligt och ett exempel på hur regeringens politik knuffra folk i rktning mot det rasistiska och xenofoba (främlingsrädsla) SD.

Det andra som stör mig är vänsterpartiets totala oförmåga att vnna sympatier. Partiet gör verkligen det mesta fel. I ett ypperligt läge för ett vänsterparti att profilera sig som det radikala och annorlunda alternativet ligger man lågt och är tysta istället. Detta för att försöka få en regeringspost i nästa val. Med tanke på hur det gått när vänsterpartier satt sig i regeringar i Norge och Italien är detta inget annat än ren självmordspolitik.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, Dagen, HD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • V profilerar sig som radikalt i hbt-frågor tillsammans med alla andra radikaler från M och vänsterut – och det är inte så mycket att komma med i längden. Man kan undra på om det är brister hos medlemmar eller ledning som gör att det ser ut på detta sätt. Jag antar att svaret är JA.

 • Mr. G

  Annars brukar ju inte du kalla S och Mp för vänster, men nu passade det tydligen att göra det?

 • Nej jag håller med. Det bär emot att rösta på Vänsterpartiet 2010 (och 2009 med förresten!) men jag gör det för att det finns helt enkelt inget som är bättre. (v) är det minst dåliga, och jag är inte ensam om den åsikten. Vi är massor av vanliga människor från arbetarklassen som bara spottar föraktfullt åt den så kallade Alliansen men heller inte skulle kunna tänka oss att rösta på det socialliberala Socialdemokraterna eller dito miljöpartiet. Vad återstår så? Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna.

  Jag dras med en fördom från den totalt sossedominerade bygd jag kommer från, att de flesta som en gång börjat rösta på (s) aldrig skulle kunna tänka sig att rösta på Vänsterpartiet (antikommunistpropagandan från sossarna sitter!) så vad lämnar det för alternativ? Jag ryser när jag tänker på framtiden.

 • Micko

  Ungdomar har alltid varit och kommer alltid domineras av ”vänstern”, det är ett faktum överallt. Det är väl klart att ett politiskt alternativ till synes utan nackdelar ses som mest fördelaktigt. Men sen brukar en stor del se att det var just till synes, och det blir mer balanserat.

 • Rickard

  Ja, nu börjar tidigare vänsterregeringars importerande av valboskap synas i opinionsundersökningarna och då främst bland ungdomar där de är i störst antal. När man är 18-23 år är man dessutom väldigt omogen och förstår oftast inte hur samhället fungerar, vilket gör att de gärna röstar åt vänster.

 • Jag anser att både vänstern och socialdemokraterna är helt passiva istället för att profilera sig nu när de verkligen har möjlighet då väljarsympatierna ligger hos dem.

  Vänsterblocket varken syns eller hörs i media eller debatten. Att ungdomar i första hand är för oppositionen är både ett friskhetstecken och rätt självklart då många ungdomar sattes på socialen efter sina universitetsstudier då Alliansen stoppa all form av arbetslöshetsunderstöd för den som studerat.

  Vilka som fortfarande håller uppe Alliansen och stöttar dem är självfallet i första hand den generation som haft jobb sedan skoltiden och aldrig upplevt arbetslöshetens helv.. De är övertygade om att skulle de bli arbetslösa vilket de inte tror så kan de omedelbart få ett nytt arbete. De växte upp under en tid då alla som ville fick arbete.

  Jag växte även upp under den tiden men blev arbetslös studerade därefter på universitetsnivå och har sedan sökt jobb. I dag är det åtta år sedan jag kom ut ur studierna och trodde jag säkert skulle få jobb. Evfter nära 2600 ansökningar tror jag inte det längre men söker arbeten ändå då det hör till spelet att söka jobb för att få någon ersättning att leva på.

  Sedan är det en annan sak att Alliansen gjort att det är än svårare att vara arbetslös än det var innan dessa verklighetsfrämmande bortskämda individer kom till makten.

 • Pingback: Jens O. » Blog Archive » Alliansens långa höst vid halvtid()

 • Pingback: Könsneutrala äktenskap och FRA är inte det som fäller borgarna | Svensson()

 • Pingback: Mona Sahlin borgerlig statsministerkandidat | Jinges web och fotoblogg()

 • Pingback: Om makten sökes för maktens egen skull | Svensson()

 • Kommunist

  Det är bl.a pg.a det du skrivit som jag tycker SP borde avbryta allt samarbete med V.

 • Larsa

  Micko & Richard: Det där skitsnacket håller inte. Jag känner hur många som helst som röstat rött när de var 18 pch gör det fortfarande. De befinner sig på olika platser i samhället – både i toppen och i botten. Hur man röstar har inget att göra med mognad eller intelligens, så lägg ner högerflosklerna ni inte har vetenskapligt fog för. Sedan är det väl självklart att några kommer att ändra sin politiska ideologi. Det hör till.