Strid om kokainhandeln

Enligt polisen i Skåne verkar det som om gängkriget i Malmö handlar om kokainhandeln. En handel som internationellt kontrolleras av colombianska gäng med ursprung i dödspatrullerna AUC, amerikanska gatugäng som Bloods, Crips, Mara Salvatrucha och Mara 18, den italienska camorran och och den lika italienska n’dranghetan. Distributionen över Europa sköts ofta av olika gängbildningar eller nätverk från Balkan.

Forskarna konstaterar att våldet ökar då vapnen och knarkhandeln på gatan numera sköts av allt yngre personer. De yngre har lättare att använda grovt våld. Men att som forskaren i Sydsvenskan var förvånad över att våldet sker mera öppet tycker jag verkar konstigt. Så har det ju varit i 7-8 år i Göteborg. Det är en utveckling som varit synlig länge. Även utvecklingen mot mer lösliga nätverk är en tydlig trend de senaste åren. Det är också så de olika nätverken från Balkan alltid har fungerat och så som camorran eller n’dranghetan fungerar.

Intressant?
Borgarmedia: SDS, SVD,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Lena

  Sätt extra bevakning på de gängen som sysslar med narkotika och se till att störa deras verkasamhet in i det längsta.
  Och efter avtjänat straff ,utvisa dom till sina hemländer.

 • Anders_S

  Lena: Det finns två invändningar mot ditt resonemang.

  1. De flesta kriminellas hemland är Sverige. De flesta är födda här och är svenska medborgare. Du får leta länge efter andra namn än son-namn och naturnamn i gäng om Hells Angels, Red Devils, Bandidos, X-team, Brödraskapet Wolfpack osv.

  2. US-amerikanska erfarenheter visar att utvisning förvärrar brottsligheten. Både i landet man utvisas från och landet man utvisas till.
  http://www.zaramis.nu/blog/2008/04/12/vad-vi-kan-lara-av-brottslighet-fran-usa-gangen/

 • Martin

  Tja vad ska man säga. Ett land tenderar att ha den typ av brottslighet man förtjänar. Kanske ordet istället är accepterar.

  Redan i början av 90-talet kunde man se vart det skulle barka hän. Det var då de första motorcykelgängen etablerade sig i skåne och därmed bröt isen för den typ av organiserad brottslighet vi ser idag. Det hade varit möjligt att agera kraftfullt då men det sågs inte som ett nationellt problem. Vi fick istället ett stort antal likadant organiserade kriminella gäng vilka totalt hänsynslöst har terroriserat övriga samhället.

  Sedan ett antal år tillbaka har etniska gäng skapats med internationella förgreningar vilka inte är lika intresserade av värdetransportrån utan liknar en mer klassisk maffia. Detta har heller inte setts som ett nationellt problem.

  Vän av ordning undrar nu vilket som är det största hotet mot Sverige, dess befolkning, statsskick och fortlevnad. Är det killar i kaftan och lustiga mössor i ett land norr om Pakistan eller den lokala organiserade kriminella verksamhet som finns bara ett stenkast från närmsta polishus och så där en hundra stenkast från Lovön?

  Snilleblixtfolket vi väljer att representera oss lyckas sällan förutse konsekvenserna bortom första kröken och det kommer bli vår undergång. Vi bör därför alltid ha i åtanke att intelligensen är normalfördelad innan vi bestämmer oss för att följa andras råd eller tänka själva.

 • Martin

  Jag vill be om ursäkt redan nu om någon tog illa upp av det jag skrev om manliga afganers klädsel. Det var inte ämnat så.

 • Sluta_Hymla

  ”Svensk maffia”? Hmm intressant rubrik. Inte mycket ”svenskt” över den förutom att dessa personer befinner sig i Sverige. Dom iblandade här är albaner, iranier och från Balkan (Bosnien).

  Bättre rubrik ”Kriminella invandrargäng i våldsvåg”

 • Martin

  Sluta_hymla, jag antar att du inte förespråkar en Svensk maffia istället för den maffia vi nu har i Sverige? Den sant hemvävda variant av kriminella gäng är de som ägnat sig åt värdetransportrån mm. Det verkar som dessa individer kan plockas lite var som helst ifrån, t.ex. militären. Tror de står sig slätt mot den verksamhet inlägget handlar om. Inte ens sveriges kriminella är medaljkandidater. Är du, sluta_hymla, möjligen själv en del av den slätstrukna ”ganska bra” kategorin där tydligen svenskarna befinner sig idag?

 • Pingback: Kokainsmuggling, Colombia och Sverige | Svensson()