Jag skulle vilja vara Magre Mehmed

Upprorsmannen från Yasar Kemals Låt tistlarna brinna inklusive efterföljare. En ofrivillig frivillig upprorsman med hjärtat på rätt ställe. En legend och en myt så småningom.

Det är svaret på fråga ett i en serie om fyra frågor om kultur på Kulturbloggen. Om jag vill vara Magre Mehmed så kanske istället huvudpersonen David Carr i Ken Loachs film Land och Frihet är en person som jag är mer lik.

Fråga tre, Finns det någon bok som fångar dig så när du läser den att du känner saknad när du läst klart boken. Som en värld du vill vara kvar i? är besvärligare. För de flesta böcker som fångar mig på det viset är böcker som beskriver världar som jag inte skulle vilja leva i. Men det universum som Iain M. Banks beskriver i sina framtidsromaner om ”The Culture” är en värld jag skulle kunna tänka mig att vara kvar i och leva i. Fängslande är ju böckerna verkligen.

Det finns många förfttare jag skulle vilja tillbringa en hel dag med. Dashiell Hammet är en, James Lee Burke en annan, Raymond Chandler, Iain M. Banks, Ken MacLeod, Ian Rankin (många skottar blir det) osv. SÅ det får bli svaret på den fjärde och sista frågan.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements