Hotad bloggosfär?

Larmen om hot mot bloggosfären duggar tätt. Nja, så tätt duggar de kanske inte, det handlar bara om två saker. Dels EU-direktiven, som jag i likhet med Bloggelito, och i motsats till stora delar av bloggosfären, inte tycker är nåt större problem. Det är helt enkelt inte praktiskt görligt att registrera alla bloggar, så den delen kommer inte att fungera. De övriga ingredienserna är del meningslösa (replikrätten), dels ogörliga. Direktiven är alltså ingen större fara som jag ser det. De kommer inte att ha nån betydelse och är därför inte mycket att hetsa upp sig för (även om de politiker som vill driva igenom dem verkar lite puckade). Dessutom blev det ju inget av det hela om jag förstått rätt.

Den andra saken som säga hota bloggsofären är Bonniers. Sak och sak, det handlar om familjens Bonniers mediaimperium som utvidgats till att också innefatta en ”blogg”, Newsmill. Dan Josefsson ser en fara i att Bonniers också vill lägga bloggvärlden under sig i och med detta initiativ. Det är knappast nån risk som jag ser det och precis som DeepEdition skriver på bloggen Same same but different finns det alldeles för många bloggar och bloggare för att Bonniers skulle kunna dominera också denna arena.

Ibland tycker jag nog att folk överreagerar.

Intressant?
Bloggat: Kulturbloggen, Same same but different, Opassande, DeepEdition, Frihetens Vingar, Beta Alfa, ModerataKarameller, Andreas Sjölander1, Andreas Sjölander2, Trotten, Erik Laakso,
Borgarmedia: SDS, SVD1, SVD2, SVD3, Metro, AB,
Andra bloggar om: , , , , ,

Advertisements
 • Gustav

  Helt rätt. Jag begriper inte hur Dan J kan vara rädd för att den där Newsmill skall innebära någon som helst allvarlig likriktning. Det är ju bara att blogga enskilt om man skrivit där och plötsligt tycker att den är instängande..? Att ha en cool toppdomän under något företag eller liknande har aldrig varit någon stor faktor för att dra trafik till bloggar.

  Verkar vara något slags slentriangnäll bara för att det är Bonniers.

 • Det där med replikrätt kan dock ställa till trassel föreställer jag mig. En grinig bloggare som känner sig angripen kan ju ta tillfället att polisanmäla om han inte får replikrätt, bara för att djävlas.
  Det är ju annars ett mycket konstigt förslag eftersom man inte har någon oomtvistlig replikrätt i vanliga massmedia och eftersom den bloggare som ev. kritiseras av en annan bloggare har alla möjligheter att svara på sin egen blogg, eller i kommentar.

 • Nej, inte hotad, men att den leder till ett större inflytande för Bonniers är väl uppenbart? Om företag får sponsra ämnen, vilket sägs i deras prospekt, och en del bloggare kan få betalt för vad de skriver kan vi räkna med att Knuff och Intressant plötsligt visar upp ämnen som bestämts av Bonniers och företagsvärlden och inte enskillda bloggare.

  En inte rolig utveckling.

 • Magnus

  Att Bonniers skulle försöka styra folks åsikter på Newsmill är väl inte sannolikare än att DN försöker kontrollera Dan Josefsson när han blir intervjuad där.