Ekobrott och gangstergäng

Del 3 av 27 i serien Maffia och företagande

Sveriges lagstiftning när det gäller olika typer av ekonomiska brott är ålderdomlig och ligger långt efter andra länders lagar. Även hur myndigheter arbetar med denna typ av brottslighet släpar efter andra länder. Det betyder i klartext att Sverige är det fördelaktigt land för ekonomiska fifflare och lurendrejare att vara verksamma i.

Regeringens politik går dock i huvudsak i motsatt riktning. Man vill förenkla för företagande till den milda grad att man kommer att göra Sverige till ännu mer av ett eldorado för ekonomisk brottslighet. Detta inebär att man gynnar tillväxten hos de kriminella gangsternätverken. Dessa får möjlighet att starta fler bolag för olika delar av sin svarta verksamhet, att sälja tjänster till stora företag och myndigheter via ett upphandlingssystem som fungerar korrumperande på offentliga tjänstemän. Det är redan i stor utsträckning på det viset, men de åtgärder som regeringen vill göra för att förenkla företagande kommer att mångdubbla möjligheterna för oseriösa företagare och företag.

Det har visat sig i många länder att man bäst och enklast bekämpar gangstergäng och kriminella nätverk genom att sätta dit dem för ekonomiska brott. I Sverige är lagarna så usla att det inte riktigt går. Vilket gör att tillväxten för gangstergängen i vårt land är större än i många andra jämförbara länder. Regeringens politik på många områden underblåser tyvärr denna utveckling.

Insiderhandel som SVD fokuserar på är naturligtvis också en del av den ekonomiska brottslighet som finns, men kanske inte det största problemet som jag ser det. Det faktum att Finansinspektionen inte verkar sköta kontrollen av denna problematiska handel säger dock en del om den förlåtande attityd som finns i samhället till brott begångna av överklassen.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, DN, SDS,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Gängbrottslighetens konsekvenserKriminella vaktbolag >>
Advertisements
 • Fredrik

  ”via ett upphandlingssystem som fungerar korrumperande på offentliga tjänstemän.” Har du några belägg för detta påstående? Vi som jobbar med upphandling tycker snarare att de stelbenta reglerna är det stora bekymmret.

 • Anders_S

  Många nya bussar i Göteborg har usel kvalitet. Man har köpt det billigaste. Varför i helvete då?

  Hur kommer det sig att byggbolag som ägs av den organiserade brottsligheten har varit och förmodligen fortfarande är med i bygget av nytt polishus i Göteborg. Upphandlingsreglerna förstås.

  I hel EU finns samma typ av upphandlingsregler. I länder med mer korruption har detta snabbt lett till uppköpta tjänstemän osv. Därför att upphandlingen gynnar den typen av agerande.

  Själva grundpronblematiken är alltså privatiseringen i sig.Sen blir det mer problematiskt genom att upphandlare oftast går på lägsta pris (helt enligt reglerna). Något som gynnar skumraskbolag och medför dålig kvalitet.