Vi lyckas inte bekämpa de kriminella gängen…

… så nu ska vi arbeta likadant mot fotbollshuliganer. Den logiken verkar faktiskt dummare än dummast. Den kommer dessutom från en utredning som BRÅ gjort, vilket bara gör det ännu dummare. Det är vad jag kan förstå definitivt fel väg att gå. Inte heller kan jag se att fotbollshuliganer och kriminella gäng är speciellt lika. De senare drivs ju av makt och profitbegär. De förstnämnda av nåt helt annat.

Det är möjligt att det finns likartade organisationsmönster, men det finns ju det svenska näringslivet och den svenska politiken också. Så det är knappast nåt uppseendeväckande. Mc-gäng liknar slutna ordenssällskap, gangsternätverk liknar olika nätverk bland företagare, firmor liknar föreningar osv.

Nej, jag är övertygad om att den modell med dialog, samtal, påtryckningar osv som utvecklats under lång tid är betydligt bättre än en metod med förföljelse, trakasserier och ständiga gripanden. Dvs fotbollshuliganer liknar inte kriminella utan är helt vanliga människor och ska behandlas därefter. De ska inte behandlas som yrkeskriminella.

Det finns en del vettiga förslag i BRÅ:s debattinlägg, men grundtonen andas fascism. Och det som inte funkar mot gängen fungerar säkert inte mot fotbollshuliganer heller.

Intressant?
Borgarmedia: SDS, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Daniel

  Jag tycker BRÅs förslag låter som om dom kommer från en utredare som aldrig har varit på en fotbollsmatch. Briljant idé t ex att ha mer kringarrangemang – vi kanske kan få njuta av melodifestivaluttagningar inför Stockholmsderbyna i fortsättningen. Klockrent målgruppstänkande.

  Brå trillar i samma fälla som SvFF. Alltså att man önskar fotbollen en annan publik än vad den har. I SvFFs visioner är en fotbollspublik i allt väsentligt att likna vid en biopublik. Man sitter tyst och snällt och äter det godis och läsk man har betalt astronomiska summor för innan föreställningen. Vid slutsignalen tar man sin tomma popcornburk och slänger i anvisad papperskorg varefter man i god ordning, och under tystnad, beger sig till bilen.

  Nu säljer tyvärr inte SvFF en sån produkt som ett biobesök. Man säljer 22 snedsparkande rundningsmärken på en regnvåt plan i oktober. Målgruppen är begränsad och driven av kärlek till just de egna 11 snedsparkarna. Ibland kommer denna kärlek att slå över i tokigheter. Även om jag givetvis håller med om att det inte är bra med kravaller på läktarna eller utanför arenan.

  Men Brås förslag är ju pinsamt oövertänkta. Visitera alla med samma noggrannhet som på Arlanda? Ett derby på Råsunda har 30.000 besökare. Även om det bara tar 10 sekunder per visitation så kommer kön vid varje ingång vara ca 3 timmar. Fast det är klart, vi blir ju underhållna av Linda Bengtzing medan vi väntar.

  En nationell samordnare? Ja det var ju så vi fick bukt med ”knarket”. Eller vänta nu…

  Roligt också att polisen ska finslipa sin ”mjuka” taktik. Det kan de säkert göra – frågan är till vilken nytta. På fotbollsderbyn använder man genomgående övervåldstaktiken. Där ingår bl a att köra bepansrade bilar in i folksamlingar, spontanmisshandel av tonårstjejer i grupp (ajdå det var ju en prioriterad målgrupp för Brå) samt diverse annat ”relationsbyggande”.

  Lycka till!

 • Pingback: Samma metoder mot huliganer som mot gängkriminella? | Svensson()