Nej, våldtäkterna har inte ökat med 50%

En lagändring har gjort att mycket av det som tidigare klassades som sexuellt utnyttjande numer klassas som våldtäkt. Detta gör att det ser ut som om antalet våldtäkter ökat enormt. Men det är alltså inte så, för samtidigt har antalet fall av sexuellt utnyttjande gått ner rejält. Dock inte lika mycket som de anmälda våldtäkterna ökat. En del av ökningen beror också på att anmälningsbenägenheten ökat, men BRÅ menar trots detta att det finns en verklig ökning.

Jag anser att detta är tveksamt då annan statistik, exempelvis från sjukvården uppvisar stora diskrepanser gentemot de anmälda våldtäkterna. Många av de som sker vård anmäler inte och många av polisanmälningarna motsvarar inte av nåt vårdtillfälle. Inget av detta innebär att våldtäkten inte har ägt rum. Men statistiken är minst sagt oklar.

Artikeln i DN tar också upp detta med lagändringen och anmälningsbenägenheten, På grund av rubriken och ingressen ger dock artikeln en snedvriden bild av verkligheten. Precis som om det fans en galopperande våldtäktsepidemi i Sverige. Men så är det alltså inte.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, DN2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
 • Lars

  Dom påstår inte att våldtäkterna ökat med 50% eller liknande. Dom säger bara att det är en alldeles för stor andel anmälda våldtäkter som inte leder till åtal.
  Amnesty säger
  ”I Sverige slutar över 85 procent av de anmälda våldtäkterna mot person över 15 år med att utredningen läggs ned. Ofta med motiveringen att ‚Äùbrott kan inte styrkas‚Äù.”
  Det är väl illa nog.
  Du kan läsa rapporterna på
  http://net19.amnesty.se/2008/09/12/fallet_nedlagt/

 • Anders_S

  Lars: Jag har överhuvudtaget inte kommenterat eller nämt Amnestys rapport. Jag kommenterar artikeln i DN. Jag nämner Brå:s rapport, men kommenterar inte heller denna.

  Du kanske skulle läsa vad jag skrivit.

 • Pingback: Nej, Sverige har inte flest våldtäkter | Svensson()