Mindre FRA-demonstrationer än väntat

Med undantag för Göteborg, med 1000-talet deltagare, så verkar det som om demonstrationerna mot FRA-lagen samlat förhållandevis få människor. Dettta tror jag avspeglar att det faktiskt inte är en fråga som engagerar flertalet vanlig svenskar, utan en fråga som bara engarera en snäv grupp av internet-, fildelnings- och vänsteraktivister. Plus en del liberaler, som inte förstår att det är deras ideologis om leder fram till sånt som FRA-lagen.

Det är inte FRA-lagen som fäller borgarregeringen i nästa val, utan de social välfärdsfrågorna. Gör man det sämre för stora delar av Sveriges arbetarbefolkning så är det klart att man inte kan vinna ett val.

FRA-demon i Malmö, som hade cirka 400 deltagare, inte tusentals som det står i Sydsvenskan, innebar också att den andra demon under ESF-veckan genomförts utan problem.

Intressant?
Borgarmedia: SDS, SVD1, SVD2, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: 1500 mot borgarregeringen | Svensson()

 • Min upplevelse är att frågan visst engagerar ”vanliga svenskar”, men vi ”vanliga svenskar” har ingen demonstrationsvana direkt… Vi sitter och beklagar oss i fikarummet på jobbet, eller över staketet till grannen, men går sällan ”ut på barrikaderna”…

  Jag försökte bryta den traditionen i går eftersom jag tycker att frågan är viktig, men det gick inte så bra… Som jag skrev i min blogg:

  ”jag tycker att det är synd att det blir en sådan stark dominans av ‚Äúetablerade‚Äù partier och organisationer på sådana här tillställningar‚Ķ Det gör att i alla fall jag känner mig lite‚Ķ allienerad ‚Ķ har svårt att identifiera mig med egentligen någon och känner mig inte riktigt bekväm i situationen. Kanske man skulle ha med sig en skyllt där det stod typ ‚ÄúSvenssons mot FRA‚Äù, som vi oetablerade kunde samlas bakom‚Ķ”

 • Fredrik

  Håller med Christer!
  Mycket bra skrivet.

  Utom…
  Visst har vi demonstrationsvana i landet!!!
  Där har du fel.

 • Demonstrationerna hölls ändå på dagtid mitt i veckan. Anledningen till det var att det var riksdagens öppnande igår annars hade det kanske varit i helgen och då hade vi nog fått se fler människor på plats.

  Men jag tror att vi kan se att demonstrationer har flyttat till nätet. Vi når så många fler här. Vem kan säga att det var dåligt, hur många demonstrationer får ett så stort mediauppbåd?

  Nej du Svensson, det här är en fråga för alla oavsett ideologi.

 • Så det är alltså du, Anders, och Sten Tolgfors som anser att detta är en ”vänsterfråga”, en fråga som främst engagerar folk på vänsterkanten. Det är ju helt enkelt inte sant. Ta en titt i bloggosfären till att börja med. Jag har hört upprördhet från ”vanligt folk” ganska länge nu. Skillnaden mellan dem och oss är engagemanget. Folk går inte man ur huse i det här landet och FRA-frågan är helt enkelt för abstrakt och för osannolik för att väcka vreden hos tillräckligt många. Folk tror ofta inte att det är sant när man berättar vad det handlar om.

  Men någon vänsterfråga är det då rakt inte…

 • Pelle

  ”Plus en del liberaler, som inte förstår att det är deras ideologis om leder fram till sånt som FRA-lagen.”

  Jag är en av dem som matchar påståendet (antar att liberal betyder liberal, inte Folkpartist).
  Jag vill gärna vilken del av min ideologi som leder fram till FRA-lagen (eller övervakningssamhället)?

  (Jag är inte här som ett troll utan läser din blogg med intresse och sympatiserar ibland med ideerna.)

 • Anders_S

  Hans, Christer, Mary och pelle: Jag är helt övertygad om att ert engagemnag är äkta, att alla liberalers är det. Att ni är mot övervakning, precis som vi från vänster. Jag har full förståelse och förtroende för ert personliga engagemang.

  Men samtidigt anser jag att nyliberala idéer, laissez-faire kapitalism etc som följd (oavsett vad man från böjan ville) en fascistisk övrvakningsstat.

  På smma sätt som jag anser att enpartisystem får till följd en totalitär partistat.

  Jag är alltså mot både nyliberala tolkningar och många traditionella kommunister/socialisters syn på socialism.

  Utan att ifrågasätta någons engagemang mot övervakning.

 • Anders_S

  Mary: du har en poäng om demonstrationernas storlek. Folk jobbar på dagtid.