ESF är över

Sitter på järnvägsstationen i Malmö och chillar. Väntar på mitt tåg hem till Göteborg efter att det sista mötet för dagen är avklarat. För min del har ESF varit något helt annat än vad det varit för de flesta av de cirka 13 000 besökarna som registrerat sig. Hur många besökare som var i Malmö utan att registrera sig är det väl ingen som vet.

Istället för att springa på intressanta seminarier har dock mina dagar bestått av möten, aktioner och demonstrationer. Det har varit presskonferenser, möten med folk och organisationer, möten med myndigheter och möten med polisen. Jag har varit närvarande på samtliga större aktioner ute på gatan, utom den som riktades mot vapenindustrin, Aimpoint. Det är aktioner mot den europeiska invandringspolitiken, mot klimathotet, ifrågasättande av makten (Reclaim the Streets) och den stora rättvisedemonstrationen på lördagen med cirka 15 000 deltagare som mest. I det sistnämnda fallet var jag en av de ansvariga för demonstrationen, i aktionerna mot invandringspolitiken var jag tillfrågad som dialogansvarig för arrangörerna och vid RTS och klimataktionen var jag, utan att vara tillfrågad, ändå behjälplig med dialogen mellan aktivister och polisen.

Det mest aav det jag varit inblandad i har förflutit bra och alla parter, såväl Malmö Kommun, Polisen, ESF Norden 2008, besökarna och Anticapitalist Action Network. Alla de nämnda parterna är missnöjda med skadegörelsen på fredag och alla är missnöjda med försöken från vissa individer att starta bråk med polisen. Men dialogen mellan ESF Norden 2008 och polisen har fungerat bra, liksom polisens arbete som det inte kan riktas kritik mot.

Även det mesta annat har gått bra, seminarierna har varit välbesökta, filmvisningarna likaså. Det har dock varit lite sämre med folk på olika musikarrangemang. Men totalt sett är alla nöjda.

Smmanfattningsvis, ett ganska litet, men lyckat ESF alltså. Ett års arbete med poliskontakter och dialog är över. Vi ses nästa gång i Istanbul.

Intressant?
Bloggat: Trotten, Fredrich Legnemark, Röda Malmö1, Röda Malmö2,
Borgarmedia: AB1, AB2, SDS1, SDS2, SDS3, DN1, DN2, ETC,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements