Interna motsättningar orsakade småstörningar

Igår genomfördes förmodligen det som var den största demonstrationen i Malmö sen 1945. Nånstans mellan 10 000 och 15 000 människor tågade genom staden på ett lugnt och fridfulllt sätt. Och sedan avslutades det hela med en lugn fest i Pildammsparken.

Två saker störde lite. Det var dels interna motsättningar inom polisen, där främst grupper från Stockholm ägnade sig åt att visitera och trakassera folk. (det är väl också dessa poliser som är missnöjda med sin egen ledning, då de inte fick agera som de ville) Ett agerande som bröt mot de överenskommelser som fanns mellan polisen och oss demonstrationsarrangörer. Vad jag förstår bröt det också mot de order som gått ut. Tack vare poliser från främst Göteborg (men även andra från Stockholm) kunde dock det hela genomföras i god ordning ändå. Den andra störningen var interna motsättningar inom den autonoma rörlese. Denna innebar att det fanns grupper som, i strid med de som anordnade deras deltagande i demon, kastade flaskor mot polisen. I sin tur ledde detta till upprepade stopp i demonstrationen som kom att oroa polisledningen, poliser på plats och dessutom en dle demonstranter. Återigen räddades situationen av poliser från Göteborg som inte lät sig provoceras utan höll sig mycket lugna och avvaktande. Samt av arrangörerna av demon och arrangörerna av det anarkistiska/autonoma blocket i tåget.Vi har till och med bilder där medlemmar i det autonoma blocket slåss emd andra autonoma för att förhindra flaskkastning.

Men totalbilden av tåget var att det genomfördes i mycket god stämning och mycket god ordning. Det var en ytterligare en framgångsrik dag för ESF i Malmö. En folkfest som dock var lite för lång.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Kildén & Åsman,
Borgarmedia: SDS1, SDS2, SDS3, SVD, DN1, DN2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
PS. I denna stund har jag inga inrapporterade oroligheter i går kväll. DS

Advertisements
 • AA

  Dina ”småstörningar” upplevdes som tillräckligt hotfulla för att mediastudenterna skulle avbryta sin bevakning. http://www.nellad.se/band/391/blogg/esf/

  Frågan är också varför ESF demoledning accepterade acab-blockets maskeringar? Hoppas inte att de blev förvånade över vilka det vara som deltog i den gruppen – förkortningen i sig talar sitt tydliga språk…

 • Riefenstahl

  Polisen gör sitt jobb! Behöver de visitera vänstertomtar så ska de visitera vänstertomtar! Ni ska bara hålla tyst och vara glada att ni får genomföra er demo överhuvudtaget efter vad som hände på fredagen!

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Lyckat ESF trots småstörningar()

 • Lotten

  Anti Capitalist Action Block alltså… Tycker det är självklart att man ska få maskera sig. Det är stor repression från polisen som ligger bakom beslutet att inte vilja identifieras. Syns du i en demonstration kan du få många illvilliga krafter emot dig. En maskering betyder inte att du vill göra något olagligt, men du vill slippa de negativa följder det kan få att uttrycka dina åsikter. Det är också många som maskerar sig av solidaritet med de som faktiskt måste för att kunna bedriva sin politiska verksamhet.

 • Pingback: ESF - Sex lögner om ESF « Roya - Intersektionalen()

 • Pingback: Hur för man en dialog med stenkastarvänstern? « Varjager’s Weblog()