Mycket bra arbete av den svenska polisen

Den svenska polisen som arbetade i Malmö under ESF och de kringaktiviteter som också ordnades skötte sig alldeles utmärkt. Man arbetade med den nya SPT-taktiken och med en inställning att minimera oroligheter under dagarna som helhet. Det var helt enkelt beundransvärt hur lugna polisen var. Detta var avgörande för att inte ESF i Malmö skulle utvecklas till ett nytt Göteborg 2001. Min uppfattning är glasklar på denna punkt. Genom polisens lugna, sansade och avvaktande agerande minimerades skadegörelsen i Malmö. Dessutom kunde hela evenemanget klaras av utan några som helst kravaller eller upplopp. Polisen ska ha en stor eloge för sitt kloka och förnuftiga agerande. Kan de fortsätta arbeta på detta sätt i framtiden bådar det gott. Speciellt vill jag berömma Göteborgspolisen. Det var dessa som fick flest flaskor på sig och som oftast stod i första ledet. Utan att låta sig provoceras. Det var imponerande.

Dialogen mellan oss i arrangörsföreningen ESF Norden 2008 och polisen har fungerat alldeles utmärkt och har varit grunden i att den polistaktik som användes kunde genomföras på ett så framgångsrikt sätt. Sedan januari har vi diskuterat hur det hela skulle fungera och vad jag kan se lyckades vi väldigt bra. Problemen kunde minimeras och hela arrangemanget genomfördes i i lugn och ordning på ett framgångsrikt sätt. Att enskilda poliser är missnöjda (ett 40-tal av mer än 1000 poliser) visar bara att de missnöjda poliserna inte har förstått hur man lugnar ner situationer och hur SPT-taktiken fungerar. Den stora majoriteten av poliser anser ju faktiskt att insatsen genomfördes på ett korrekt och bra sätt.

Intressant?
Borgarmedia: SDS, DN1, DN2, SVD, AB,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • niclas

  Hur kan ni bara låta vandaler o prosskatsrae gå i era tåg?? är extremt oseriöst av Er att inte ta tag i detta utan att riskera allmänheten, polisen o stadens hälsa. Alla vet att sten skulle börja kastas o det är t o m lugnare när nynassar (även om då har få sympasitörer o inte mig heller)går på stan om inte extremvänstern då bråkar igen. Jag liksom de flesta andra vill ha demokrati o lugn. Och vi vill inte betala för anarkism o våld. Resultatet av denna vecka utåt sett är att att allmänhet o väljare går mot högren då vänstern åter igen visar att lagen inte gäller och att våld accepteras. VIsa att ni som seriösa organistörer tar avstånd o slänger ut drägget, inga maskerade = inga krimielnella. Då får ni allmänhet o medbogare med Er.
  / Niclas-Leva demokratin, slå ut våldet!

 • AA

  Två frågor: I dagens sydsvenskan så säger ESF att RTS inte var ett Esf-arrangemang, men vägrar samtidigt att ta avstånd från det. Varför inte?

  Och att polisen står och ser på samtidigt som tre personer sparkar ner en fjärde (finns fotodokumenterat på DN) kanjag aldrig acceptera som ”bra polisarbete”. Det finns moraliska gränser, och den går, för min del, vid personskada. (Den nedsparkade vårdades eftersåt på Lunds Universitetssjukhus…)

 • Anders_S

  ESF Norden 2008 tar klart avstånd från all skadegörelse och vi uttalar oss inte om andra organisationer. Det säger jag också i en aktuella artikeln. Skriver journalisten nåt annat så hittar han bara på.

  Vid Reclaim the Streets-demon förekom skadegörelse. Något som arrangörerna försökte förhindra, jag var på platsen och hörde och såg hur de arbetade på detta. Men misslyckades kapitalt. Däremot förekom inget upplopp och inga kravaller.

  Skadegörelsen vid Triangeln, mot SEB-bankan var helt oacceptabel. ESF Norden 2008 tar alltså klart avstånd från och accepterar inte den typen av vandalisering.

 • Anders_S

  Den fjärde personen som sparkades ner var en person som kastade sten på polisen. (om vi pratar om RTS) De andra hindrade honom från att göra det. Det är i alla fall den bild jag fått av den aktuella händelsen.

 • Reflektioner

  Det här är bara en demonstration från polisens degeneration och inkompetens. Man skall backa, inte bråka med anarkisterna då kan de bli jättearga, låt dem slå sönder stan om de vill, i sossesverige så är det en rättighet för kriminella.

  Vad som behövdes här som i Göteborg är vattenkanoner. Det skulle snabbt kyla ner slöddret i dubbel bemärkelse.

 • AA

  Enligt DN så var det en person som försökte hindra vandaliseringen av SEB som blev nersparkad av vandalerna. (Om han gjorde det genom att kasta sten på dem vet jag inte – det var i så fall kanske inte så smart…) Det finns även bilder på hur de maskerade ligisterna sparkar ner killen…
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=830406

 • Anders_S

  I motsats till DN har jag pratat med några av de inblandade. DN gissar bara. Men jag kan ha fel. Sånt händer. Det var en mängd olika interna slagsmål i gruppen. Det kan vara så att vi pratar om olika situationer.