Bankkrascher

Miljarder dollar utplånade, 10 000-tals människor utan jobb, 10 000-tals har fått lämna sina hem, 1 000-tals har förlorat sina besparingar. Företag går i konkurs, börserna rasar. Det är konsekvensen av bankkrascher på vilka högern klagar väldigt lite. Det är en krasch som sätter spår i hela världen, gör många människor arbetslösa och utan försörjningsmöjligheter. En krasch som skapar många ny bostadslösa och många nya utfattiga. Men högern gnäller inte. Det är kapitalismen säger de. Så ska det vara. De fattiga ska betala när kapitalisterna spekulerar fel. Det är rätt säger nyliberalerna, det är marknaden, kapitalismen. De fattiga måste betala de rikas fadäser via skattsedel, arbetslöshet och bostadslöshet menar de cyniska nyliberalerna och borgarna. Det är en bankrasch som ksotar. En bankrasch som kostar liv. Men högern har inget att säga. Cynism, nonchalans, svineri säger jag om det. Det är nyliberalismens och kapitalismens konsekvenser.

100 000-tals kronor förstörda, inga arbetslösa, inga bostadslösa, ingen som förlorat sina besparingar. 4 av de som orsakade skadorna har skadat sig själva och ytterligare några har gripits eller identifierats av polisen. Högern gnäller som fan. Ett bankkontor förstört. 4 bilar skadade. Det är ESF:s fel säger högern, nyliberalerna, borgarna och den okunniga pressen. Trots att ESF inte har ett dugg med det hela att göra. Det var helt andra krafter som ordnade gatufesten, Reclaim the Streets. Visserligen kostar det inte banken nånting, utan bankens kunder, möjligtvis nåt försäkringsbolags kunder får betala. Högern gnäller som fan. Det är vänsterns fel säger högern. Men majoriteten av vänstern har inget med saken att göra. Det var en minoritet inom en vänsterminoritet som stökade till det. Som kraschade banken i Malmö. Skäll gärna på dem. Inte mig emot. Men ge fan i oss som inte hade med det hela att göra.

Högern är sig lik. Stora problem, stora katastrofer, som orsakas av det samhällssystem de vill ha, säger de inget om. Det gnäller de inte över. Men små petitesser, ett förstört bankkontor (nog så jobbigt för de berörda och nog så onödigt) gastar de sig hesa om.

För högern, nyliberalerna, borgarna tycker det är okej med 10 000-tals arbetslösa, 10 000-tals utan försörjningsmöjligheter och 1 000-tals utan bostad. I alla fall är det inte lika allvarligt som när ett tiotal fulla autonoma bär sig åt som idioter i Malmö. Inte för högern, nyliberalerna, borgarna. För dem är vad några puckon i Malmö gör mycket värre än vad några kapitalister i USA gör. Trots att det senare orsakar betydligt mer smärta, skador och kostnader.

På nåt sätt känns det som om nyliberalerna, borgarna, högern är lika puckade och idiotiska som de berusade pantskallar som pajade ett bankkontor i Malmö. Det finns liksom ingen proportion i reaktionerna.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman, Mullvaden, Intisbloggen, Trotten, Röda Malmö1, Röda Malmö2,
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SDS1, SDS2, SDS3,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Ska vi gissa att Naomi Klein får rätt – igen: Att den här krisen kommer att användas till att ge de ekonomiska eliterna ännu mer av världens resurser? Det är kanske det som är skälet till höger och liberaler inte vill tala om det som händer nu som en katastrof, medan ett sönderslaget bankkontor kan användas som argument mot dem som är kritiska till liberalism och diktatorisk marknadsliberalism.

 • Det här är ingen schumpeteriansk kris av ”creative destruction”, kapitalet kommer inte att kunna göra den här krisen produktiv för sig eftersom det inte handlar om en kris utan flera stycken unika kriser: Finanskris, matkris, oljekris, klimatkris o.s.v. som alla slagit till ungefär samtidigt.

  När den här krisen utvecklat sig ordentligt så kommer den att visa sig vara långt värre än 1973 års OPEC-kris och 90-talskrisen sammanslaget. Faktum är att den redan är det. Matkrisen allena har redan ledit till mer omfattande uppror och samhällsomstörningar än 1968 gjorde, 1/4 har skakats till ordentligt men i Sverige har vi hittils inte hört mer än att matpriserna stigit en aning.

  Samhället kommer att förändras radikalt framöver, det vi sett är bara förskalven.

 • Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Har kapitalismen fått fnatt? (2)()

 • David

  Kapitalismen lär knappast gå under p.g.a. denhär krisen, däremot kommer vi säkert få se en tydlig maktförskjutning likt den som inträffade i mitten av 1900-talet när brittiska imperiet tappade inflytande till USA. Kina, Indien och Brasilien kommer ta vid där USA sjunker ned i ett moras av skulder och tillgångar baserade på export av naturtillgångar.

 • Kalle E

  Tja, med tanke på att bolånekrisen i USA till mycket stor del är skapad av två företag skapade och upprätthållna av staten, Freddie Mac och Fannie Mae, så har kapitalism inte så mycket att göra med orsaken till krisen.

  Och alla dessa 10.000 utan jobb – är det finansvalparna i New York du menar? Det är ju inte riktigt dem som du brukar vurma för…

  USA:s system har varit osunt och håller på att saneras, det tror jag de flesta liberaler är ense om. Att stenkastare i Malmö sätter större känslor i svängningar beror väl på att det är illegalt våld det handlar om, inte företagskriser.

 • Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Har kapitalismen fått fnatt? (3)()