Ytlig analys – om Rothkopfs superklass

Det är klart att eliten i världen är liten och att man kan identifiera den. Det är klart att makthavarna i stor utsträckning är män i övre medelåldern och klart att storföretagens ledare är mäktiga. Men att prata om en ”superklass” som Rothkopf gör leder fel. Dessa är bara en del av det som i mer användbart språkbruk kallas borgarklassen. Den utgör betydligt fler än 6 000 personer i världen och använder man sig av detta begrepp i den marxistiska klassanalysens tradition så slipper man diskutera att individerna byts ut hela tiden. Det är ändå samma klass som behåller makten. Och samma klass blir utsugen. Arbetarklassen.

Att själva indivierna och till och med finansfamiljerna byts ut ååskådliggörs i min serie inlägg om Dagens 15 familjer i Sverige. Endast 5 av dessa fanns med i Hermanssons klassiska bok om de 15 familjerna från 1960-talet. Men själva kalssamhälelt har inte förändrats bara för att individerna, femiljerna, människorna bytts ut och det är här som det verkar, enligt recensionerna i alla fall, att Rothkopf kommer fel. Boken är förmodligen intressant och ger kanske en bild av hur makthavarna i världen serpå sig själva och makten. Borgarklassens makt, kapitalismens funktionssätt. Sånt som leder till den finanskrasch vi just nu ser i världen.

Men vi ska ha klart för oss att det inte handlar om nån slags konspiration. Så som jag sett att en del personer tolkat Rothkopf och kanske anser Rothkopf också att det fungerar så. Om det säger jag bara att det är vidskepliga dumheter och en ytlig analys. För det hela handlar egentligen om hur kapitalismen fungerar.

Intressant?
Bloggat om Rothkopfs bok: Jinge,
Bloggat om finanskris: Jonas Morian, Jinge, Kildén & Åsman, Ekonomikommentarer, Progressiva USA, Claes Krantz, Björnbrum, Petter

Borgarmedia om finanskris: DN1, DN2, SDS1, SDS2, SDS3, SDS4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Han har aldrig kallat sig marxist heller. Boken kan tas som en illustration av de snuskigt rika och deras nätverk.

  http://jinge.se/bocker/david-rothkopf-david-rothkopf-boktips.htm

 • Anders_S

  Ja, jag ska köpa boken och läsa den. Även sådant är intressant. Men det är störande att folk använder till annat (exempelvis Bror Perjus häromsistens)

 • Nils_Th

  Naiva floskler från vänstern, som vanligt. Är det inte dags att förnya sig snart? Marx hade ju ett ganske inskränkt perspektiv från EastEnd i London i mitten av 1800-talet.
  Nog ser världen annorlunda ut idag. Indien och Kina har t.ex. världens största medelklass idag. Det hade de inte för 50 år sedan. Och aldrig förr att så många kunnat äta sig mätta på jorden. Det skall vi tacka globaliseringen för, och inte kommunismen! Och den sociala rörligheten är större nu, än någonsin tidigare. Många människor har blivit rika och många har förlorat sin förmögenhet. Så det är inte alls ”samma klass som behåller makten”. Och svenska byggjobbare tjänar nog mer än de flesta akademiker som skriver på denna sida. He, he.

 • Pingback: Global borgarklass | Svensson()