Polisens arbetstider och fackliga avtal

Jag ser det som bra att det nya avtalet innebär att polisen måste jobba mer på helger och kvällar. Däremot så verkar avtalet innebära sämre betalning för de arbetstiderna än idag och avtalet har väckt en del missnöje bland poliser, främst i Stockholm. Däremot verkar landsortspoliserna nöjda med avtalet.

Det finsn ett demokratiskt och bra sätt som dessutom kan minska medlemmars missnöje med avtal om det inte blir som de tänkt sig. Nu fattas beslut om att godta avtal av en liten grupp i ett fackförbundsledning. Det är naturligtvis åt helvete och bäddar för diverse konstigheter. Självklart vore istället att man hade medlemsomröstningar om avtalen. Dvs inga fackliga avtal ska skrivas under förrän medlemmarna sagt ja i en omröstning om avtalet. Vid nej får förhandlingarna fortsätta.

Det nya avtalet för polisen skulle förmodligen se annorlunda ut om det fanns avtalsomröstningar i det svenska facket. Missnöjet hade troligtvis varit mindre och avtalet bättre. Det är dags för en demokratisk reform i facket.

Avtalen ut på omröstning!

Läs mer:
För demokratiska och kämpande fackföreningar
För en demokratisk och oberoende fackföreningsrörelse
Medlemmar vill ha tuffare fack
Medlemmarna ska bestämma – ta strid för kollektivavtalen
Samförstånd eller kamp, två linjer i facket
Fackföreningarna kan tvinga fram ett nytt samhälle
En folkrörelselinje i svensk fackföreningsrörelse
Att ena arbetarklassen i kamp för sina intressen

Intressant?
Borgarmedia: DN1, DN2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

PS. Det vor ju lite kul om poliser nu bytte fackförening och gick med i den mer militanta fackföreningen SAC. Med tanke på de konflikter om funnits mellan det facket och polisen. DS.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

4 svar på “Polisens arbetstider och fackliga avtal”

  1. Polisen går med i SAC. Snacka om att det skulle vara svårt att försöka förstå vad det är som händer när de försöker mota bort sig själva från sin egen blockad samtidigt som de mumlar PL¬ß13 för sig själva 😀

  2. Protesterna mot det nya avtalet handlar INTE om att polisen måste arbeta mer på kvällar och nätter. Vi som har valt detta yrket arbetar mer än gärna på udda tider och gör som bekant redan detta. Vi har ebtydligt mer folk ute i yttre tjänst kvällar och helger än vad vi har dagtid på vardagar.

    Prostesterna handlar i stället om att vi har fått förlängd arbetstid utan att få betalt för detta. Vi måste nu arbeta lika många timmar som en dagtidsanställd och får i realiteten FÄRRE lediga dagar än en person som jobbar måndag till fredag. Vårt OB-tillägg för att vi arbetar på kvällstid tas bort helt och vår löneutveckling blir kraftigt försämrad. Allt detta och mycket mer för att vi skall få gå i pension vid 61 års ålder. Observera att denna pensionsålder bara gäller om man är under en viss ålder. I annat fall kommer pengarna ändå inte att räcka…

  3. Att det finns poliser i yttre tjänst som är nöjd med det här avtalet, det kan jag aldrig föreställa mig! Bilden av att landsortspolisen är nöjd med detta avtal är helt felaktig. Vi har dock inte lika stora lungor som storstadslänen Skåne, VG och Sthlm.

    Dom enda som är nöjda med detta avtal är RPS, fackpamparna och de poliser som slickat sig så långt upp i heirarkin så att de nu bara får anvjuta fördelarna med avtalet, betala – det får de unga och fattiga göra genom höjd arbetstid och ÄNNU lägre lön.

    Fy fan

Kommentarer är stängda.