Dags för vänsterpartiet att gå åt vänster

Vänsterpartiets nuvarande politiska inriktning är på väg att föra partiet in i ingen mans land eller till utplåning, likt vänstern i Italien. För vänsterpartiet strävar efter regrigsposter i nästa regering. Något som kräver att man ligger lågt och inte profilerar sig. Något som kräver att man accepterar en borgerlig högerpolitik, med budget tak, privatiseringar och nedskärningar inom den offentliga sektorn.

Detta har inte vänsterpartiet gått med på ännu, men det är helt klart att det är vad Miljöpartiet och Socialdemokraterna kräver för att vänsterpartiet ska släppas in i värmen. För att vänsterpartiet ska tas med i ett gemensamt agerande inför nästa val. Det är vad som krävs för att vänsterpartiet ska få regeringsposter. Tyvärr tyder mycket på att vänsterpartiet kommer att gå den vägen. Anpassa sig för att få regeringsposter. En sån utveckling är som jag ser det början till slutet för det gamla kommunistpartiet.

Vad vänsterpartiet istället borde göra är att gå åt vänster. att ta kontakt med de små vänstergrupperna och föröska bygga upp ett lite bredare , riktigt vänsterparti. Där man preci som LCR/NPA i Frankrike och Enhedslisten i Dnamark deklarerar att man aldrig kommer att sätt sig i en regering med nyliberal policy och brogerlig högerpolitik. Dett samtidigt som man deklrarera att man kommer att ge stöd till ett regringsalternativ som inte innefattar högerpartierna i Sverige.

På det sättet skulle vänstern i Sverige som helhet kunna växa, Vänstern skulle kunna bli ett alternativ istället för att som idag vara ett parti, vänsterartiet, som inte syns för att man vil vara med i en sosseregering och ett antal småpartier på vänsterkanten, däribland Socialistiska Partiet, utan nåt inflytande.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, AB1, SVD2, AB2, SVD3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • ÄRRHÅ

  Anledning att V förlorar inflytande (och röster) är just att man går åt vänster. Väljarna är helt enkelt inte intresserade av något kommunistparti i regeringen.

 • ”Något som kräver att man accepterar en borgerlig högerpolitik, med budget tak, privatiseringar och nedskärningar inom den offentliga sektorn”

  Finns det egenvärde i att aldrig privatisera något och att göra den offentliga sektorn mindre?

  Och budgettak måste ju vara en självklarthet – tom för en vänsteranängare. Visst – på indivdnivå, för då stöttar ju samhället en med pengar, men staten kan inte göra detta på samma sätt. Jo, öka statsskulden, men varför göra det när de offentliga finanserna går med stora överskott TROTS stora skattesänkningar.

  Hur förklarar du detta förresten? Att skatteintäkterna ÖKAR trots att skattesatserna minskar? Tvivlen på de sk ”dynamiska effekterna” borde ju vara som bortblåsta!

 • Pingback: Stieg Larsson, Carl Tham och vänsterdebatten | Arvidfalk.se()

 • ”Något som kräver att man accepterar en borgerlig högerpolitik, med budget tak, privatiseringar och nedskärningar inom den offentliga sektorn.”

  Skönt att du har förstått att även S och MP har insett att man inte kan föra en politik baserad på fantasier, utan att den måste vara praktiskt genomförbar också.

  ”att ta kontakt med de små vänstergrupperna och föröska bygga upp ett lite bredare , riktigt vänsterparti. ”

  Med tanke på att nästan alla dessa små vänstergrupper är utbrytare ur vänsterpartiet som bröt sig ur just därför att dom hade ännu mindre verklighetskontakt än V, så verkar ju det rätt osannolikt. 🙂

  V var stora när dom förde en socialdemokratisk politik under Schyman. Dom blev mindre när dom närmast återgick till kommunismen under Ohly. Att gå ännu längre vänsterut torde rimligen resultera i att samma sak händer dom som utbrytargrupperna: En borttynande tillvaro där ingen bryr sig om deras tokigheter.

  Ibland undrar jag om du inte egentligen är en liberal som försöker övertyga vänstern om att begå självmord. 🙂

  Mikael: ”Och budgettak måste ju vara en självklarthet – tom för en vänsteranängare.”

  ja, det kan man ju tycka, men faktum är att fram till i år så ansåg vänsterpartiet att man inte behövde bry sig om sånt. Dom ville fixa arbetslösheten genom att helt enkelt bygga ut den offentliga sektorn med 200 000 jobb. Rakt av bara. Det finns inte ett budgettak som håller för det.

 • Pingback: Den rˆda rosen har blivit bl | Jinges web och fotoblogg()

 • Anders_S

  Lennart: Av de små vänstergrupperna är endast SKP (tidigare APK) en direkt splittring ur vänsterpartiet. SP har inga sådana rötter alls egentligen, RS är en splittring ur SSU och KP är e splittring ur en splittring från Vänsterpartiet (KFML/SKP) som inte finns längre. Läs mer på http://www.trotskij.se .

  Du bor ju i Frankrike. Hört talas om LCR/NPA och Olivier Besancenot? Även små grupper kan växa til betydelse. Det handlar om SP:s systerparti.

  Die Linke i Tyskland är dessutom resultatet av just en sammanslagning emllen ett f.d kommunistparti (PDS) och ett antal små vänstergrupper.

 • Vänsterpartiet är en historisk rest, en strukturkonservativ gruppering som likt en fossil vittnar om ett förflutet landskap där andra levnadsvillkor verkade. Idag fungerar man i praktiken som dels kulturbärare för ett kotteri av nostalgiker men kanske främst som en ventil på vänsterkanten i det svenska politiska systemet. Man är ett missnöjesparti och verkar trivas i den rollen, man har inga ambitioner att regera. Det är säkert bekvämt, men förändras det politiska landskapet kan man snabbt vara överflödig. Detta eftersom man inte byggt ett hållbart ideologiskt alternativ anpassat till dagens samhälle, dagens utmaningar, allt man har bygger på så kallad ‘negativ kritik’.

 • Pingback: Vilken värld lever vänsterpartiet i? | Svensson()

 • Tese

  Japp, helt rätt väg att gå åt vänster för V. När nu sossarna vinner valet, och folk märket att man får samma politik som under alliansen, vilket medfört försämringar för alla utom en rik klick i befolkningen, och Vänsterpartiet står utanför i protest mot denna högerpolitik i sociala kläder som sossarna står för, kommer det innebära ett lyft för V. Detta om man då är tydliga var man står och inte stödjer högerpolitik förd av sossarna!

  Det lennart regebro och klotband babblar om är märkligt. Regeringen har ett enormt lågt förtroende hos folket, detta pga förd högerpolitik. Alltså vill man ha nåt annat, en genuin vänsterpolitik, men visst, fortsätt ni att se vänstern som en gammal rest, när klyftorna ökar och skyddsnäten monteras ner. Samma floskler från högern som vanligt, att den högerliberala vägen skulle vara den enda, trots all misär och död den orsakar.

 • Pingback: Varslen i bilindustrin - knäpptyst från vänsterpartiet | Svensson()

 • Pingback: Högermiljöpartiet | Svensson()

 • Pingback: Det behövs politiska motsättningar « lindahls blogg()

 • Pingback: Nu har vänsterpartiet chansen | Svensson()

 • Pingback: Fackliga protester mot högersosselinjen | Svensson()

 • HB

  Det är utmärkt att V inte ingår i ”vänsteralliansen”. Det tråkiga är att det inte är de som valt att stå utanför.

  Nu finns tre alternativ i svensk politik på riksdagsnivå (bortsett från småpartierna). Det är vänstern, högern (sossar, mp) och extremhögern (m, kd mfl).

  I Tyskland har det visat sig vara mycket framgångsrikt för vänsterpartiet att stå utanför. Men, där är situationen anorlunda och partiet är givetvis mer radikalt.

  Vänstern i Sverige svassar för sossar och vänder kappan efter vinden vilket gör dem opålitliga. Jag hade gärna sett en vänstervridning av partiet.

 • Pingback: Om högersossar och vänsterpolitik « Petter Partikulärt()