Varslen i bilindustrin – knäpptyst från vänsterpartiet

Man tycker nog att uppsägningarna och nedskärningarna i bilindustrin borde vara något som vänsterpartiet hade åsikter om. Men inte, det är knäpptyst från det hållet. Det är som jag set det ytterligare ett tecken på att partiet gått åt höger och fjärmat sig från vanligt folk, från arbetarklassen. Ingenting i Flamman, ingenting på partiets hemsida och ingenting på vänsterpartisters bloggar (det finns säkert nåt nånstans, men inget som jag hittar i alla fall).

Annorlunda är det med vissa av de mindre vänstergruppernaa, främst mitt eget parti, Socialistiska Partiet (SP). Kanske inte så underligt med tanke på vår mångåriga förankring i det fackliga arbetet på olika Volvofabriker. Göte Kildén, tidigare Volvoarbetare skriver på sin blogg och citerar Gruppstyrelse 30 på Volvo Tuve (Volvo Lastvagnar) som bland annat skriver:

Vår Gruppstyrelse menar att varslet är onödigt, eftersom Volvo är ett mycket välmående företag som gjort rekordvinster under senare år. Vinsterna under 2006, 2007 och halva 2008 uppgår till svindlande 38,5 miljarder kronor. Dessa pengar har de som nu är varslade varit med om att tjäna ihop, och som tack får man beskedet att man skall lämna företaget. Det är djupt omoraliskt. Behåll de anställda och utbilda dem så att man står starkare när nästa högkonjunktur kommer.

Jag själv har skrivit om hur fackföreningar kan agera olika och tagit klubben på Volvo Umeverken som ett positivt exempel. SP:s blogg Mullvaden har publicerat ett inlägg av Volvoarbetaren Lars Henriksson om bilindustrins kris och SP:s verkställande utskott har tagit ett uttalande. I Arbetaren uttalar sig SP:aren och metallaren Jan-Olov Carlsson.

Även Kommunistiska Partiet (KP) har behandlat frågan, i alla fall i tidningen Proletären.

Det hela tyder på att något är fel i Vänsterpartiet. Arbetarfrågor tycks inte intressera partiet och man verkar ha en dålig förankring i arbetarklassen. Vänsterpartiet tycks vara ett parti dominerat av medelklass, akademiker och småborgare. kanske inte så underligt då att man verkar intressera sig mer för småföretagarnas väl och ve än för arbetarnas problem och bekymmer.

Inte heller hos den socialdemokratiska intellektuella vänstern, exempelvis Dagens Arena, uppmärksammas varslen i bilindustrin eller dess konsekvenser för Sverige. Men säkert finns det ett antal socialdemokratiska bloggar nån stans, exempelvis Arvid Falk, som skrivit om det hela.

Även borgerlig media har slutat skriva om frågan efter att man skrivit de vanliga snyftartiklarna om rädda och oroliga arbetare och ett antal artiklar om bilindustrins kris på näringslivssidorna. I affärstidningarnaa skrivs det dock fortfarande lite grann om bilindustrins kris, liksom i fackföreningarnas press, exempelvis i Dagens Arbete.

Kanske är Vänsterpartiet bortom all räddning, men jag tror ändå att min tanke om att de bör gå mot vänster är riktig. Alla tankar på regringsposter bör kastas i papperskorgen och partiet måste profilera sig mer.

Intressant?

Läs mer: DagensArbete1, DagensA2, DA3, DA4, DA5, DalaDemokraten, Västerbottens Folkblad1, VästerbottensF2, Värmlands Folkblad, VA, AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, HD, SVD1, SVD2, SVD3, DN1
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

PS. Efter att jag skrev det här inlägget kommenterades bilindustrin av en vänsterpartist, Jinge. DS.

Advertisements
 • eye

  Kommunistiska Partiet håller ett offentligt möte i frågan den 27 oktober i Göteborg.

  Från hemsidan:
  ”Nu får arbetarna betala krisen
  Så drabbar krisen Volvo och Göteborg

  Kom och lyssna på nationalekonomen Bertil Kilner och volvoarbetaren Staffan Snitting. Spartacuskören uppträder. Fika och diskussion.

  27 oktober 19.00 på Fjärde Långgatan 8c, vid Järntorget. Fri entré.”

 • Erik

  Så om jag som den företagare jag nu är med sex anställda inte klarar av att driva min firma så kan jag räkna med ersättning från staten eller detta gäller bara firmor med fler anställda !?.Undrar om mina anställda med familjer låter sig tröstas av detta till Jul utan pengar till barnen mm.

 • Där höll jag på att härskna till Anders… 😀

 • Pingback: Passivt fack och passiva politiker gör ingen glad | Svensson()