Inga pengar till bankerna och de rika

Enhedslisten i Danmark är mot den danska regeringens krispaket som gynnar bankerna och deras spekulation. Istället vill man ha ett krispaket som riktar sig till vanligt folk:

Enhedslistens finansordfører Frank Aaen siger om pakken:

– Regeringerne i USA, Europa og Danmark bevilger i disse uger tusinder af milliarder til at redde spekulanterne i finanssektoren. Imens overlades familier og små virksomheder, som kommer i klemme til sig selv. I Enhedslisten har vi den modsatte opfattelse. Vi vil hjælpe almindelige mennesker, der kommer i klemme. Spekulanterne må tage de tab for den risiko de bevidst tog for at tjene kassen

I Sverige vill regeringen låta skattepengar flyta från de fattigaste till de som har mer pengar om nån bank går omkull. För det är effekten av att insättningsgarantin höjs. För det är en minoritet av svenskarna som har mer än 250 000 på banken. Ännu färre som har så mycket på ett konto och ännu färre som har en halv miljon. Om en bank går omkull innebär detta därför att vi som inte har så mycket får finansiera de som redan har.

Finanskrisen, högerregeringarna och kapitalismen ger oss på så sätt ytterligare en lektion i hur klassamhället ser ut.

Det finns egentligen ingen anledning till att vi vanliga skattebetalare ska stå för notan när bankernas och de rikas spekulation går åt helvete. Inga pengar till bankerna eller rika. Istället behövs ett krispaket som gynnar arbetare och fattiga. I Sverige och Danmark såväl som i andra länder.

Intressant?
Läs mer: A beginner’s guide to the Wall Street meltdown, The race to rescue the bankers, The financial crisis: A socialist perspective,
Bloggat: Jinge, Claes Krantz, Lasses blogg,
Borgarmedia: PDK1, PDK2, PDK3, PDK4, SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, DN1, DN2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

8 svar på “Inga pengar till bankerna och de rika”

  1. Det är klart att det finns folk som har omkring 1/2 miljon på banken. Tänk på de där som kanske vill köpa sig en handväska för 180.000 kr exempelvis. De behöver ju ha lite kontanter till hands, för det är ju inte bekvämt att behöva sälja aktier varje gång man vill köpa något, det förstår man ju :-(!

    Javisst ja, du säger ju det, det är framför allt de rika som ska räddas! Så är det förstås.

  2. De fattiga får i alla fall betala.

    Vilka fick betala det högsta priset i spåren av fastighets- och finanskrisens kollaps under 1990-talet; kapitalister, arbetstagare eller arbetslösa?

    Det är billigt att ta populistiska poänger utan att ta hänsyn till den interdependens som föreligger.

    Hur tror ni att svenska arbetstagare, arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer får plikta för dåliga principer?

    Det är lika illa att Fredrik Reinfeldt envetet hävdar att svenska skattemedel inte ska gå till att rädda europeiska banker. Svenska banker är exponerade i bankkrisen – har så varit i alla spår hittills – så även mot Europas banker.

    Om svenska banker går omkull, om småspararna tar ut sina pengar så är den ekonomiska härdsmältan inget otänkbart scenario. Detsamma gäller om stora europeiska banker går omkull.

    I både tid och kristid är det alltid en ojämn fördelning på bördorna, men de blir inte jämnare fördelade för att dumma principer och populism ifrågasätter sunda politiska initiativ.

  3. @ Anders: Jo, men var arbetar stora delar av arbetarklassen och varifrån kommer ekonomin till den offentliga sektorn?

    Det är rätt att försöka gynna löntagarna så mycket som möjligt i finanskrisens spår. Det är ekonomiskt sunt att stimulera den breda konsumtionen – inte lyxkonsumtionen. Jag vill också att kapitalisterna, oansvariga chefer och banker ska betala tribut.

    Jag vänder mig ändå mot resonemanget eftersom det stirrar enögt på en tudelad ekonomin är ekonomin är en. Drabbas kapitalägarna, drabbas i slutändan löntagarna, arbetarklassen och den offentliga sektorn. Det innebär att arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer får betala det högsta priset i mänskligt lidande för att principen om att bestraffar borgarskapet – kapitalisterna – står högre än samhällsekonomisk rationalitet.

    Jag noterar att även Johan Ehrenberg ser ekonomin som tudelad.

Kommentarer är stängda.