Två världar

Det är uppenbart att SVD:s ledarskribent Sanna Rayman lever i en annan värld än en Volvoarbetare i Göteborg. Istället för att ta Volvoarbetarna, som var med i TV-programmet Debatt häromdan, på allvar, hånar hon dem för att de pratar göteborgska och för att de har en annan syn på världen än vad hon har.

Det är cyniskt och obehagligt att Rayman intar en sådan attityd, men kanske lite symptomatiskt att en skribent i högerblaskan SVD inte har en aning om vanliga människors åsikter och attityder. För de som jobbar på de stora tidningarna tycks leva i sin egen bubbla, en medelklassbubbla som solidariserar sig med de rika, med eliten och som inte har en aning om vanligt folks levnadsvillkor. Därför förstår inte heller Rayman vad arbetarna från Göteborg säger eller vad de vill. En mycket tydlig illustration av det svenska klassamhället.

Volvoarbetarna föreslog konfiskation av Volvo. Inte för att staten kanske är en så bra företagare, utan för att det amerikanska familjeföretaget Ford är en så dålig biltillverkare och företagare. Mot att vinsterna från tillverkningen ska plöjas ner i amerikanska kapitalisters fickor. Man skulle ju kunna göra som i företaget Trelleborg, ägt och kontrollerat av Dunkerfonderna, istället. Låta vinsterna hamna i offentlig verksamhet. Om man gör det via utdelning eller via skattsedeln är egentligen egalt. Men det visar att man mycket väl kan konfskera Volvo Personvagnar från de oansvariga och oskickliga amerikanska ägarna.

Förresten var det samma program som jag såg Johan Norberg i. Där han i praktiken sa att det var riktigt att de fattiga och arbetarna ska betala finanskrisen. Det verkar som Sanna Rayman tycker samma sak om krisen i bilindustrin.

Intressant?
Borgarmedia: HD1, HD2, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Daniel A

  Det skulle vara intressant att veta hur mycket skattepengar som volvo skickar till staten varje år sammanlagt efter alla avdrag dom gör.
  Både pv och lv.

 • Pingback: Inga pengar till bankerna och de rika | Svensson()

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Finanskrisen visar kapitalismens otillräcklighet()

 • Ingemar

  /*Borttagen personlig förolämpning, du ska vara glad att en bit av kommentaren kom med*/ #AS

  Vad den där ledaren i SvD handlar om – för alla som läser innantill – är hur verklighetsfrämmande det är när folk sitter i TV och på fullt allvar tycker att svenska staten ska konfiskera Volvo.

  Det är ju sandlådenivå, Svensson, att påstå att hon hånar folk för att de pratar göteborgska. Däremot tycker jag gott man kan säga till folk att de är jubelidioter om de tror att staten ska konfiskera utländska företag som bedriver verksamhet i Sverige.

  Men det är ju synd att de sitter i TV och gör bort sig. Någon borde ha förklarat det tidigare.

  De enda jag kan komma på just nu som försöker konfiskera utländska företag är Ryssland och Zimbabwe. Och inget har väl varit någon hit, om man säger så.

 • Pingback: De fattiga tvingas betala krisen | Svensson()

 • Frågan är hur verklighetsfrämmande det är när folket som jobbar på ett ställe vill att man ska göra en sak emedans en journalist på andra sidan Sverige gör sig lustig över den åsikten?

  Sen om nån tycker det är sandlådenivå, då är det väl det. Men det är vad som bjuds och man kan antingen ta desperata men ärliga människorn på allvar eller hånflina åt dom – gör vad du känner är bäst för dig, Sanna har gjort sitt val.

 • Pingback: Passivt fack och passiva politiker gör ingen glad | Svensson()

 • Pingback: Vem är arbetare? | Svensson()