Risk för konkurser i bilindustrin

Enligt en del ekonomiska bedömare finns det risk för att Ford, som äger Volvo Personvagnar, och General Motors, ägare till Saab Automobil kommer att gå i konkurs. Bilföretagen har inte gått med vinst på länge, GM gick senast med vinst år 2004 och Ford har inte gått med vinst sen 2005.

Enligt Bloomberg.com så bedömer Standard & Poor läget för bilindustrin i USA som allvarligt:

General Motors Corp., Ford Motor Co. and Chrysler LLC, the three biggest U.S. automakers, may be forced into bankruptcy as the global credit freeze damps U.S. sales, Standard & Poor’s analyst Robert Schulz said.

”Macro factors could overwhelm them at some point” even as GM, Ford and Chrysler vow to stick with their turnaround plans, Schulz, S&P’s lead automotive credit analyst, said today in a Bloomberg Television interview in New York. The companies said they have no plans to seek bankruptcy protection.

De stora amerikanska bilföretagen säger dock själva att en konkurs inte är ett alternativ i den nuvarande krisen:

Ford Chief Executive Alan Mulally told Reuters a bankruptcy filing ”makes no sense” for the No. 2 U.S. automaker and GM said in a statement it was not an option the No. 1 U.S. automaker was considering.

GM’s statement came a day after its shares plunged by 31 percent, a deeper one-day decline than GM shares saw after the Sept. 11, 2001, attacks or during the 1987 market crash.

Ford, which also saw its shares plummet Thursday, announced that the chief financial officer who was the architect of a crucial 2006 borrowing program would retire, to be replaced by an executive credited with leading the turnaround of the company’s European operations.

GM said its faced ”unprecedented challenges related to uncertainty in the financial markets globally and weakening economic fundamentals in many key markets.

”But bankruptcy protection is not an option GM is considering,” the statement said. ”Bankruptcy would not be in the interests of our employees, stockholders, suppliers or customers.

En konkurs för Ford skulle enligt DI skapa problem för Volvo Personvagnar AB:

För Fordägda Volvo PV skulle en konkurs för Ford skapa stora problem. Ford har nämligen pantsatt större delen av Volvoaktierna hos ett bankkonsortium.

Även själva Volvo Personvagnar och Saab Automobil har skakiga finanser och ligger problematiskt till. De går för närvarande med sådana förluster att de inte kan klara sig alltför länge. Deras försäljning rasar.

Och börserna fortsätter neråt. Det räckte visst inte med subventioner til spekulanterna och finashajarna. Det är klart att folk oroar sig. Det känns inte hller som om en kris av detta slag kan lösas genom subventioner och stöd till spekulanterna. Utan förmodligen behövs det andra åtgärder.

Intressant?
Bloggat: Härnösands Arbetarkommun,
Borgarmedia: GT, Teknikens Värld, DN1, DN2, DN3, SVD, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements