Varken invandring eller dålig a-kassa har lett till ökade socialbidrag

De totala utbetalningarna av socialbidrag från Sveriges kommuner har enligt statistik inte ökat alls. Det uppger representanater för både Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Socialstyrelsen:

På Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) förvånas man över att bidragen påstås öka.
– Socialbidragen står i princip stilla i jämförelse med förra året. De ökar i vissa kommuner och minskar i andra, säger Clas Ohlsson.

Socialstyrelsen bekräftar den bilden. Enligt verkets senaste statistik var kommunernas kostnader för socialbidrag i stort sett oförändrade under första halvåret i år.

Kostnaderna för flyktingmottagande har ökat något, men kostnaden för vanliga socialbidrag har gått ner säger Socialstyrelsen vidare. Däremot finns det en oro i många kommuner att kostnaderna ska öka på grund av den annalkande lågkonjunkturen och alla varsel. I en del mindre industrikommuner har kostnaderna för socialbidrag redan börjat öka och i kommuner som tidigare inte tagit mot flyktingar har kostnaderna för detta helt logiskt ökat, liksom i kommuner som tradiitonellt tagit mot många flyktingar.

I storstäderna däremot har socialbidragen gått ner, men med varslen i industrin så kommer nog detta att ändra sig.

Men kontentan av detta är att både Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin har fel om socialbidragen. Varken flyktingmottagande eller dålig a-kassa har lett till ökade socialbidragskostnader.

Intressant?
Bloggat: Ekonomikommentarer,
Borgarmedia: SVD1, SVD2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anledningen till att bidragen inte ökar beror delvis på hårdare krav, som har ett par effekter: dels den avskräckande effekten men också att färre blir berättigade.

  Ett annat skäl till att bidragen inte ökar kan också vara att kommunerna inte följer lagen. Detta kan i sin tur bero på hög arbetsbelastning som orsakar slarv men också på en någorlunda medveten policy från de olika kommunerna.

  Idag finns det ju, sällan omnämnt, en stor del människor som är berättigade bidrag men som inte söker.

 • Anders_S

  Äldre människor vill inte söka. Man skäms. Istället föredara de att leva enklare och att få hjälp av sina barn.

  Så är det säkerligen också för många yngre. De flesta människor vill göra rätt för sig och arbeta.

  Självklart har de hårdare kraven effekter. Folk söker inte därför att de inte tror att det är nån idé och andra förlorar socialbidraget.

 • Martin

  Uffe: Håller helt med. Har redan sökt Soc en gång i år och kraven är drakoniska. Krav på att man skall utföra slavarbete med mera.

  Jag har förlikat mig med tanken att om det skiter sig för mig igen, så är det i princip brottslighet som är min försäkring.

 • Lars

  Martin:
  ”Uffe: Håller helt med. Har redan sökt Soc en gång i år och kraven är drakoniska. Krav på att man skall utföra slavarbete med mera.”

  Jag har direkt ingen koll pa hur det funkar att fa socialbidrag, kan du beratta lite mer om vad kraven ar och vilka jobbman kan tvingas utfora?

 • Martin

  http://www.sourze.se/default.asp?ItemID=10546427
  En historia som tar upp det statskontrollerade slaveriet i Sverige.