Ledande moderat bedriver olaglig verksamhet på Västbanken

Det svenska företaget Assa-Abloy bedriver verksamhet på en olaglig bosättning på Västbanken i Palestina via sitt dotterbolag Mul-T-Lock. Som Svenska Kyrkan och Swedwatch skriver i sin rapport om:

Mul-T-Locks fabrik drar fördel av israeliska subventioner som ges till företag med verksamhet i illegala bosättningar. Samtidigt spenderar regeringar och organisationer i Sverige, EU och USA stora summor pengar för att mildra effekterna av den humanitära krisen som delvis orsakats av samma bosättningar

Enligt rapporten finns det utöver Assa-Abloy en mängd internationella storföretag som profiterar på Israels olagliga ockupation och olagliga bosättningar.

Assa-Abloy är ett företag som kontrolleras av familjen Douglas med den moderate partistyrelsemedlemmen Gustaf Douglas i spetsen:

Sveriges moderata utrikesminister Carl Bildt hör till dem som kritiserat Israels fortsatta utbyggnad av bosättningar. Intressant i detta sammanhang kan därför vara att Assa Abloys styrelseordförande Gustaf Douglas även sitter i moderaternas styrelse.

Inte nog med det, Gustaf Douglas sitter också i styrelsen för Stiftelsen Svenska Dagbladet, med inflytande över en av Sveriges ledande tidningar, SVD. Inte den mest Israel-vänliga, men trots allt en Israel-vänlig tidning.

Gustaf Douglas, ledande moderat och ägare till Assa-Abloy medverkar alltså i att ge stöd till illegala israeliska bosättningar och förtryck och förföljelse av palestinier. För detta får hans företag bidrag från en israeliska staten.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Borgarmedia: Dagen1, AB, SDS, SVD1, SVD2, Dagen2
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Assa Abloy - Ockupanterna | Jinges web och fotoblogg()

 • Johnny

  /*Borttagna förolämpningar mot folk, grupper och personer*/

  Området är omdiskuterat. Palestinierna har en programförklaring som talar om ständigt och fullkomligt krig mot Israel, och då inte endast dessa omtvistade områden, utan krig mot alla Israeler inom hela Israel, tills Israel inte längre finns. Det är palestiniernas doktrin. Det är ett brott mot folkrätten.

  Palestinier arbetar ofta i dessa fabriker. Det ger dom välbehövlig inkomst och möjlighet att försörja sig själva och sin familj. Dessa fabriker erbjuder dessutom andra möjligheter för den som är intresserad.

  I Israel bodde Judar i ett blomstrande samhälle 2000 år innan islam skapades. Att kasta ur sig floskler om vems land Israel är hemifrån Sverige kan lätt bli väldigt fel.

  För den som vill gagna palestinierna så är mitt råd att inte ge sig in i hatutbrott och ensidiga angrepp på Israel – det kommer inte leda till fred för palestinierna, vilket dom själva bevisat.

 • Anders_S

  Johnny: Området är inte omdiskuterat. Enligt all internationell rätt och alla avtal som finns tillhör Västbanken inte Israel, utan palestinierna.

  Bosättningarna bryter därför mot internationell rätt och är därför illegala. Precis som Diakonia, Swedwatch och kyrkan säger i sin rapport.

  När dtets venska företag har en fabrik blir detta och dess ägare också brottslingar. Mot internationell rätt.

  Och vem har gett sig ut i hatutbrott? Vem talar du till? Diakonia? Svenska Kyrkan?

 • Johnny

  Visst är området omdiskuterat. Området är definitivt omdiskuterat. Det är ju därför det råder en konflikt. Det är inte förbjudet att bygga hus på omdiskuterade områden. Det som byggs byggs på civil mark av civila personer / organisationer.

  Det handlar inte om att den Israeliska tvångsbygger statliga anläggningar eller dylikt på dessa omdiskuterade områdena.

  Israeler köper mark av de som äger den, och bygger hus och fabriker där. På precis samma sätt som palestinier gör i Israel. Det är inte illegalt.

  Diakonia är en mycket känd grupp som gränsar till att vara en hatorganisation. Diakonia driver en mycket strikt anti-Israel-linje utan reson. Man kritiserar i stort sett inga andra än Israel. Detta är inte normalt, och inte heller produktivt för någon. Israel är den enda demokratin i området, och det enda land där det råder frihet för alla invånare.

 • Johnny

  Skrev lite snabbt i post ovan; ska stå: ”Det handlar inte om att den Israeliska staten tvångsbygger”.

 • Gillar hur Johnny tycker att det är HAT att KRITISERA någon.

 • Johnny

  John Galt, diakonia har helt andra intressen av att ”kritisera” Israel än att försöka förbättra någonting. Du kan söka på internet och hitta uttalanden, och texter ifrån diakonia som enkelt visar min tes.

 • Gustav

  Mycket guilt by association här. Även om man inte gillar exempelvis Diakonia så kan de ha rätt ändå, organisationens inställning har inget med det att göra. Svartmålning är en anti-intellektuell form av diskussion som inte leder någonvart.

 • Daniel

  Tja… vill man kalla diakonia hat-organisation, så har man ju en alldeles egen tolkning av ordet hat. Diakonia kritiserar ju alla väpnade konflikter och ställer sig på den svages/förtrycktas sida. Men jag förstår att om en organisation poängterar felet att militära utgifterna i världen är 17-24 gånger större än bekämpandet av fattigdomen, så måste den här organisationen vara ont, fyllt av hat.

 • Pingback: Vi visste inget säger Assa-Abloy | Svensson()

 • Jodå, Johnny. Det är illegalt av Israel att fördriva personer från deras mark för att sedan upplåta dem åt fabriker. Som exempelvis makren för Assa-Abloy som fortfarande är i palestinsk ägo och inte sålts till någon.

  Området är inte omdiskuterat. Det råder en konflikt för marken är stulen. Ockuperad. Allt enligt FN:s resolutioner. Du sitter och hittar på saker enbart för att du inte tål att Isrel kritiseras.

 • skurt

  eftersom assa abloy,enligt uppgift från företagets fabriksrepresantant till diakonias team (s.15,länk nedan),enbart har en enda palestinier anställd undrar jag vilka skäl palestinier alls skulle ha för att vilja ha fabriken kvar.
  http://www.diakonia.se/documents/public/IN_FOCUS/Israel_Palestine/Report_Illegal_Ground/Report_Mul-T-lock_081021.pdf

 • Pingback: Inte nog med att de har olagliga fabriker - de gör dåliga lås också | Svensson()