Vilka är det som ska övervakas?

I skuggan av FRA-lagen förlängs giltigheten för en annan svensk övervakningslag. Det är den lag som i långa tider gett Säpo möjlighet att övervaka alla möjliga människor och som framförallt använts gentemot den svenska vänstern. Inte nog med det. Den ska utvidgas också. Ytterligare brott ska lägags till listan med orsaker till att folk kan avlyssnas. Som tidningen Journalisten skriver:

Det handlar om en lag som funnits nästan lika länge som FRA har spanat på radiotrafiken österut. En provisorisk spionlag från 1952 som har förlängts mer än 40 gånger.

Vid årsskiftet går tillståndet ut. Men nu förlängs den fyra år till för att sedan införas för gott. Utan att FRA-motståndarna på nätet och i riksdagen ens har uppmärksammat den.

[…]

Men man behöver inte vara misstänkt för särskilt allvarliga brott för att Säpo ska få koppla upp sig. Både lagrådet och regeringens egen utredare ville plocka bort brottet olovlig kårverksamhet. Men regering och riksdag behöll det.

Det har genom åren använts för att på bred front avlyssna såväl vänstern som högergrupper och miljörörelsen, vilket kritiserades kraftigt av säkerhetstjänstkommissionen 2002.

Den utvidgning som ska ske är att tre brott ska läggas till. Det rör sig om brott mot medborgerlig frihet, finansiering av terrorgrupper och statsstyrt företagsspioneri.

Lagen har också likheter med FRA-lagen. Som att inget skydd för uppgiftslämnare till tidningar finns, dvs inget skydd för meddelarfriheten och källor. Och att Säpo får fortsatt möjlighet att läsa och kolla mejl i mycket stor omfattning. Något de ju faktiskt redan kan, med hjälp av den lag som nu ska förlängas.

Lagen ska upp i riksdagen den 22 oktober, dvs i morgon, onsdag. Och det är uppenbart mot vilka lagen i första hand riktar sig. Mot vänstern och mot muslimer. Mot regerings- och samhällskritiska människor och mot invandrare. Dvs mot exakt samma grupper som främst kommer att drabbas av FRA-lagen. FRA-lagen skulle dessutom onekligen underlätta det hela för Säpo. Det är väl därför som Säpo till slut, trots allt, komer att få rätt att beställa spaning från FRA.

Några av Säkerhetstjänstkommissionens rapporter om övervakning av vänstern:
IB1
IB2
IB3
Övervakningen av vänstern 1
Övervakningen av vänstern2
Palestinarörelsen
Sjukhusaffären

Intressant?
Bloggat: Opassande, Intensifier, FarmorGun, Red Metal, Dagens Konflikt,
Borgarmedia: DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements