En mördad från Husby får ingen uppmärksamhet

När Riccardo Campogiani förra året sparakdes ihjäl på Kungsholmen förra året, just i oktober, var det ett mord de övre skikten av det svenska samhället. Tidningarna ordnade antivåldskampanjer, de skrev spaltmeter om det brutala och tragiska mordet. Bland mördarna fanns kopplingar till fotbollshuliganism och förmodligen också till högerextremism. Men det brydde sig egentligen ingen om, det had ju inte direkt med mordet att göra. Även om jag tror att attityder som sprids inom den typen av kretsar hade betydelse. Det som dock vållade så stor uppståndelse var att det var ett mord inom överklassen/övre medelklassen.

Nu i år, också i oktober, har en unga man från förorten Husby knivmördats i vad som verkar som ett bråk mellan olika kompisar vid en väg i Kista. Det är fortfarande osäkert vad som hänt exakt, men hela 7 personer är häktade. Mordet har inte fått media att ordna några kampanjer och efter den första uppståndelsen, då säkerligen många trodde det var ett gangstermord, så har int mycket skrivits. Det beror på att klass gör skillnad. Killen som mördades var från de lägre skikten i det svenska samhället, bodde i en förort Husby. Massmedia finner inget värde i medikampanjer mot våld när det bara är en arbetarklass/medelklasskille, tillika invandrare, från en förort, som mördats. Inte ens det faktum att det handlar om ”Husbys Romario” har spelat någon roll.

Klass spelar roll, det är inte så intressant med antivåldskampanjer när det är en ung man från Husby och underklassen som blir mördad. Förstås spelar det roll att fördomar gör att många tror det handlar om en gangsteruppgörelse. Det är klart att då passar det inte med den typen av manifestationer vi såg i samband med mordet på Riccardo Campogiani. Men det verkar faktiskt inte som om det ingår gangsteringredienser:

Ingen här vet vad som egentligen hände på mordkvällen men vännernas bild av ”Romario” stärks av Kerstin Hellström, förundersökningsledare vid närpolisen i Kista.

Hon, som jobbat här i mer än tio år, säger att hon har järnkoll på de unga män som dragit till sig polisens intresse.

–Det kan jag säga säkert att den här personen inte är en av dem som rör sig i kriminella kretsar. Jag känner inte alls igen honom, säger kommissarie Kerstin Hellström.

Romario, smeknamnet fick han efter VM 1994 eftersom att han som liten kille i Husby glänste på planen precis som den lille brasilianske anfallsstjärnan, levde för idrotten. Atletico-spelarna berättar hur deras stjärna testat ett år med collegefotboll i USA, men kom hem och hjälpte Atletico Husby att gå upp till division fem.

Han hade nyligen fått jobb som gympalärare i Vällingby och var dessutom landslagsman för det lilla östafrikanska landet Djibouti.

Det kan förstås ändå ha med kriminell verksamhet att göra, men det verkar kanske mindre troligt. Han var också äldre än offret på Kungsholmen, det spelar förstås också en roll. Det är kanske mindre upprörande att en ung man över 20 blir dödad än enkille på 16. Men varför skulle det egentligen vara det. Personligen är jag helt övertygad om att det var överklassingrediensen i Kungsholmsmordet som gjorde att det blev så uppmärksammat och att det drev antivåldskampanjer och annat. Fördomar, klass och kanske en del saker till gör att samhället inte behandlar ”Husbys Romario” på samma sätt som Riccardo Campogiani.

Klass gör skillnad och hur de olika fallen bevakas visar på hur klassamhället genomsyrar det mesta. Det är kalsstillhörighet som gör att vikan misstänka kriminalitet som en ingrediens i fallet. Så även den aspeketen innebär att klass spelar roll.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SVD2, SVD3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Peter

  ”De minns olika…” uttalar sig en fru konstapel.
  Snyggg och naiv omskrivning för – att de ljuger.

 • ”Klass”

  Att en fran bonniers familjen va bland dom misstankte bidrog till alla rubriker.
  Ja, det ar synd att klassskillnad ska va en stor faktor.
  Men det ar inte bara i sadanna har grova fall vi blir diskriminerade har i fororterna.
  Vi gar igenom det dagligen nar nagot santhar hander blir det bara bekraftat. Jag hoppas samhallet forstar vad som hander har ”borta”. Det har ar ett rop pa hjalp, annars ar det mojligt att vi slutar upp som frankrike.

  Neuf Trois

 • Murre

  Uppmärksamhet i media är nog inte så viktigt. Även om jag förstår och håller med dig, så är det viktigaste att det får uppmärksamhet i hans närområde så att ungdomar och föräldrar engagerar sig.
  Jag var på hans begravning idag, och det var minst 1200 personer där, varav en hel del unga killar 13-20 år gamla.
  Att så många kommer ut till en begravning är högst ovanligt, men visar också hur omtyckt och engagerad Ahmed ”Romario” Ibrahim var i sitt närområde.

  Nu är det upp till föräldrar, lärare, kommunen och ungdomarna kring Järvafältet att ta ställning och aktivt engagera sig i att ändra den mentalitet som råder hos vissa ungdomar idag.

 • ”Klass”

  Jag kan tyvar inte halla med dig. Ungdomarna som begar dessa brott borjar med sin kriminalitet pagrund av lack av sysselsattning. Dom stanger ner alla fritidsgardar, fotbollskvallar i dom olika hallarna lags ner for att de inte finns tillrackligt med resurser. Tonaren ar en svar period och nar det inte finns mycket o gora ere latt hant att ungdomarna hamnar i dom kriminella kretsarna. Det samhallet inte forstar ar att, vi skulle spara en hel del pengar pa att lagga ner mer tid o pengar pa ungdoms aktivitet. En fange pa ett anstalt kostar lika mycket som en ungdomsverksamhet for 50 ungdomar / dag.
  Romario var en valdigt nara van till mig, jag narvarade pa hans begravning och det var valdigt rorande att sa manga visade stod. Men vad hjalper det om inte nagonting gors at de. Ungomarna som ligger i farozonen ar inte helt latta o handskas med det racker inte med ett samtal fran foraldrar larare o.s.v. Nagonting konkret maste goras. Mera aktiviteter ”lurar” bort dom fran gatan och kiminalitet.

 • Anders_S

  Klass: Du håller ju med mig. Vi är helt överens. Men du menar nog att du inte håller med Murre?

 • ”Klass”

  aaa haru inte sett att du skrivit nat! men de e murre ja inte haller med…. kolla lanken!!

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3638260.ab

 • sten

  Tidningarna vet mer än de skriver, därför ingen manifestation. Den skulle bli fel när sanningen kommer fram.

 • sten

  Aftonbladet ”‚Äì Han var på fel plats på fel tid. Inte ens de som mördade honom ville döda honom, därför körde de honom till sjukhus”
  Men va det hans ”kompisar” som körde honom till sjukhuset,eller hur ,och de var en del i bråket, eller varför stannade de inte på sjukhuset?

 • Ana

  nej setn det var inte en av han kompisar som körde honom till sjukhuset utan i själva verket en av de som sitter häktade för inblandning i detta dåd just nu, detta är styrkt efter flera förhör med de annhållna. Villket ”förklarar” till att varför de inte stannat kvar på sjukhuset utan bara dumpade ut honom utanför! Jag blir upprörd av trångsynta människor sådanna som du, vad det än var som hände vet vi att människorna där ute blev nästintill slaktade, ingen at de häktade hade en skråma på sig! Överhuvudtaget spelar det ingen roll varför detta hände, utan att det hände och att förorten har förlorat en stor förebild, men som medierna inte uppmärksammat!

  Sådant brutala mord händer inte varge dag i sverige, och att dessutom 2 andra blev nästintill ihjälstuckna. Därför ser man dte som en självklarhet att medier borde uppmärksamma denna typ av brott och försöka engagera folk och försöka stoppa den typen av beteende….. men jag anatar att du kanske är en sådan människa som tänker att ”ja men han e invandrare, knivhuggen till döds…låter som en gänguppgörelse, varför lägga energi på detta, låt de döda sig själva sinsemellan…”

 • Pingback: Det stora våldsproblemet | Svensson()