Sossarna markerar mot vänsterpartiet med Kuba som vapen

Lars Stjernkvist använder Kubafrågan när han markerar mot vänsterpartiet och han hävdar också att vänsterpartiet inte gör några ansträngningar att närma sig socialdemokraterna och inte har gjort det på 10 år:

Debatten om Kuba var het på den senaste kongressen. Många ombud krävde att vänsterpartiet ska återuppta kontakterna med den kubanska regimen, något som dock inte fick gehör.
– Besluten blev inte så bekymmersamma, men det var inte någon tydlig majoritet. Man ägnade en halv dag åt att diskutera förhållandet till Kuba, och det var en stundtals ganska hård debatt. Jag har svårt att se ett parti som regeringsparti där man vacklar i den typen av grundläggande frågor, säger Lars Stjernkvist.

och

Under sin tid som partisekreterare tog Lars Stjernkvist initiativ till att bilda arbetsgrupper med miljöpartiet, för att lära känna de gröna bättre.

Han betecknar Mona Sahlins besked om ett fördjupat samarbete med mp som ”väldigt klokt”.

– Vi har haft en process i tio år, där jag tycker att vi har närmat oss varandra för varje år. När det gäller vänsterpartiet ser vi inte alls sammaprocess.

Det är uppenbart att vänsterpartiet har problem med sin relation till Kuba. Men inte på det sätt Stjernkvist menar. Partiet tar inte tillräcklig ställning för Kuba och Kubas obeoende. Däri ligger problemet. Samtidigt som man inte tar avstånd från de många odemokratiska tendenser och praktiker som finns i det kubanska systemet och samhället. Däribland begränsningar i det demokratiska systemet, som exempelvis bristen på flerpartisystem. Mitt eget parti har en mer flexibel och samtidigt tydligare inställning. Å ena sidan försvarar vi Kuba mot imperialismens angrepp i form av bojkotter osv, å andra sidan kritiserar vi det som inte är demokratiskt.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman, Jinge1, Jinge2,
Borgarmedia: SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements