Sossarna markerar mot vänsterpartiet med Kuba som vapen

Lars Stjernkvist använder Kubafrågan när han markerar mot vänsterpartiet och han hävdar också att vänsterpartiet inte gör några ansträngningar att närma sig socialdemokraterna och inte har gjort det på 10 år:

Debatten om Kuba var het på den senaste kongressen. Många ombud krävde att vänsterpartiet ska återuppta kontakterna med den kubanska regimen, något som dock inte fick gehör.
– Besluten blev inte så bekymmersamma, men det var inte någon tydlig majoritet. Man ägnade en halv dag åt att diskutera förhållandet till Kuba, och det var en stundtals ganska hård debatt. Jag har svårt att se ett parti som regeringsparti där man vacklar i den typen av grundläggande frågor, säger Lars Stjernkvist.

och

Under sin tid som partisekreterare tog Lars Stjernkvist initiativ till att bilda arbetsgrupper med miljöpartiet, för att lära känna de gröna bättre.

Han betecknar Mona Sahlins besked om ett fördjupat samarbete med mp som ”väldigt klokt”.

– Vi har haft en process i tio år, där jag tycker att vi har närmat oss varandra för varje år. När det gäller vänsterpartiet ser vi inte alls sammaprocess.

Det är uppenbart att vänsterpartiet har problem med sin relation till Kuba. Men inte på det sätt Stjernkvist menar. Partiet tar inte tillräcklig ställning för Kuba och Kubas obeoende. Däri ligger problemet. Samtidigt som man inte tar avstånd från de många odemokratiska tendenser och praktiker som finns i det kubanska systemet och samhället. Däribland begränsningar i det demokratiska systemet, som exempelvis bristen på flerpartisystem. Mitt eget parti har en mer flexibel och samtidigt tydligare inställning. Å ena sidan försvarar vi Kuba mot imperialismens angrepp i form av bojkotter osv, å andra sidan kritiserar vi det som inte är demokratiskt.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman, Jinge1, Jinge2,
Borgarmedia: SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

3 svar på “Sossarna markerar mot vänsterpartiet med Kuba som vapen”

  1. Apropå försvar mot bojkotter: gäller det bara Kuba eller även Zimbabwe och Vitryssland, länder som också har ”begränsningar i det demokratiska systemet”?

  2. Vad har Zimbabawe med etta att göra? Jag råder dig att läsa vad jag och mitt parti har skrivit om Zimbabwe (vi utgör en del av MDC, det kanske räcker som förklaring).
    http://www.internationalen.se/search.php Sök på Zimbabwe.

    Och när det gäller Vitryssland så är vi precis som när det gällde Solidarnsoc och Polen, ledande i uppbygget av stödet till uppbygget av fria fackföreningar.
    http://www.socialistiskapartiet.se/search.php?q=Vitryssland&r=0&s=S%F6k&in=&ex=&ep=&be=&t=content&adv=0

    Du kanske borde läsa på lite innan du skriver spydiga kommentarer, Hans.

    Plus läsa vad vi skrivit om Kuba i olika tider.
    http://www.socialistiskapartiet.se/search.php?q=Kuba&r=0&s=S%F6k&in=&ex=&ep=&be=&t=content&adv=0

    Och Hans, hur är det egentligen i ditt favoritland Kina, eller i Stael von Holsteins Singapore. Vill du ha bojkott? Där finns ju inte bara demokratiska begränsningar utan länderna är rakt av diktaturer.

Kommentarer är stängda.