Mats Odell räddar sina kompisar

Det är på Carnegie de konsulter (experter) som finansmarknadsminister Mats Odell anlitat för att utreda och leda utförsäljningen av statens företag jobbar och har jobbat. På ett företag som finansinspektionen dragit in tillståndet för. Ett företag där det pågått stora oegentligheter under lång tid. Mycket lång tid skulle jag vilja säga.

Redan på 1970-talet var bolaget och dess dåvarande ägare Carl Langenskiöld (familjen Ekman) inblandade i finansiering av så kallade vinstbolagsaffärer. Affärer som syftade till att undanhålla så mycket skatt som möjligt och metoden var företagsplundring och ständiga ägarbyten i en mängd bolag. Arkitekten bakom dessa affärer var Kaj Kjellqvist. På Langenskiöld/Carnegie arbetade en av de personer som hjälpte honom med affärerna, Erik Penser. När den sistnämnde byggde upp sitt eget finansimperium på 1980-talet var det återigen Carnegie som användes för att hjälpa till med finansieringen, genom lån på aktier.

Inte heller är det första gången som Carnegie sätts dit av Finansinspektionen. Det hände för två år sen också. Carnegie är ett bolag med ett mycket tvivelaktigt förflutet, med en rutten företagskultur som förts vidare genom årtiondena. Och det fortsätter. Själva räddandet är också en skum affär. Hade det verkligen hänt om inte det varit Odells kompisar som arbetat i bolaget? Jag skulle vilja säga att även själva det statliga övertagandet är en fortsättning på samma gamla fiffelkultur som frodats i Carnegie väldigt länge. Finansmarknadsministern tycks vara en del av problemet. Det finns också rätt många kopplingar till moderaterna. En av de som var ägare i Carnegie, innan staten tog över, var den moderate partistyrelseledamotens Gustaf Douglas medarbetare, Anders Böös, i styrelsen för Douglas maktbolag Latour. Riksgäldens chef heter Bo Lundgren och det är riksgälden som hållit Carnegie under armarna en tid. Jag tycker det hela stinker.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, ArvidFalk, Monica Green, Radar,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements