Mats Odell räddar sina kompisar

Det är på Carnegie de konsulter (experter) som finansmarknadsminister Mats Odell anlitat för att utreda och leda utförsäljningen av statens företag jobbar och har jobbat. På ett företag som finansinspektionen dragit in tillståndet för. Ett företag där det pågått stora oegentligheter under lång tid. Mycket lång tid skulle jag vilja säga.

Redan på 1970-talet var bolaget och dess dåvarande ägare Carl Langenskiöld (familjen Ekman) inblandade i finansiering av så kallade vinstbolagsaffärer. Affärer som syftade till att undanhålla så mycket skatt som möjligt och metoden var företagsplundring och ständiga ägarbyten i en mängd bolag. Arkitekten bakom dessa affärer var Kaj Kjellqvist. På Langenskiöld/Carnegie arbetade en av de personer som hjälpte honom med affärerna, Erik Penser. När den sistnämnde byggde upp sitt eget finansimperium på 1980-talet var det återigen Carnegie som användes för att hjälpa till med finansieringen, genom lån på aktier.

Inte heller är det första gången som Carnegie sätts dit av Finansinspektionen. Det hände för två år sen också. Carnegie är ett bolag med ett mycket tvivelaktigt förflutet, med en rutten företagskultur som förts vidare genom årtiondena. Och det fortsätter. Själva räddandet är också en skum affär. Hade det verkligen hänt om inte det varit Odells kompisar som arbetat i bolaget? Jag skulle vilja säga att även själva det statliga övertagandet är en fortsättning på samma gamla fiffelkultur som frodats i Carnegie väldigt länge. Finansmarknadsministern tycks vara en del av problemet. Det finns också rätt många kopplingar till moderaterna. En av de som var ägare i Carnegie, innan staten tog över, var den moderate partistyrelseledamotens Gustaf Douglas medarbetare, Anders Böös, i styrelsen för Douglas maktbolag Latour. Riksgäldens chef heter Bo Lundgren och det är riksgälden som hållit Carnegie under armarna en tid. Jag tycker det hela stinker.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, ArvidFalk, Monica Green, Radar,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

11 svar på “Mats Odell räddar sina kompisar”

  1. Jag förstår inte din rubrik. På vilket sätt *räddar* Mats Odell sina ”kompisar”? Av vad jag har förstått så är effekterna av det som hänt ungefär samma som en konkurs för ägarna, dvs aktierna blir nästan värdelösa. Och ledningen byts ut.

    Om du för ett ögonblick glömmer historien och tittar lite på vad som händer nu: Vad skulle Odell/Borg o Co göra istället?

  2. Vad jag inte förstår är att det här bolaget med c:a hundra anställda är enl. odell ett systemviktigt företag.
    Hur kan ett mindre företag vara systemviktigt för hela sverige så att man måste pumpa in miljarder i det.

  3. August: Ägarna (isländskt finansföretag ägt av bröderna Wernersson och amerikanska pensionstiftelser) är inte Odells kompisar. Odells kompisar finns bland de anställda. De får behålla jobben.

    Böös ägande är ett av regeringens försök till att rädda banken. Via ombud. Misslyckades dock. Så nu tar man över direkt.

  4. Daniel: ett företag behöver inte ha tusentals anställda för att vara samhällsviktig.

    Annars är paranoianivån på denna bloggen komiskt hög

Kommentarer är stängda.