Ineffektiv polis

Nåt är allvarligt fel i den polisiära organisationen, det är uppenbart för alla som studerat och följt den svenska polisens verksamhet under en längre tid. Alldeles för många polisanmälningar förblir outredda, många brott klarar man inte av att lösa och det är alldeles för lite förebyggande verksamhet. Dvs alldeles för få poliser ute på gatorna på de tider som det behövs. Dvs främst på kvällar.

Utredning efter utredning, undersökning efter undersökning, konstaterar samma sak. Polisen syns inte på gatorna i den utsträckning som det är beslutat och inte i den utsträckning som skulle var önskvärt. Det är uppenbart roligare att vara på kontoret och skriva rapporter, analysera den senaste riskanalysen från KUT eller från Säpo eller liknande saker. Ja, det verkar var en hel del som inte fungerar som det ska. Denna gång är det Göteborgspolisen som granskats och resultatet av granskningen var uselt.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Advertisements
 • Polis i Sthlm

  ”Det är uppenbart roligare att vara på kontoret och skriva rapporter, analysera den senaste riskanalysen från KUT eller från Säpo eller liknande saker.”
  Inte ett dugg roligare att vara på kontoret. Tom riktigt tråkigt. Men det ingår i jobbet och avrapporterar man inte korrekt så blir inga brottslingar fällda.

  Ibland handlar polisarbetet om att köra fort i 10 minuter, upptäcka att gärningsmannen kommit undan (ja vi hade för långt dit men vi var ändå närmsta patrullen), ta massor med uppgifter och beslag på 30 minuter, köra in till stationen på 20 minuter och avrapporera allt i flera blanketter i minst tre olika system på ca 60 minuter. Det blir alltså 30 minuter körtid, 30 minuter jobb och 60 minuter avrapportering. Hade gärna kunnat halvera avrapporteringen med att kunnat skrivit in allt i samma system med halvautomatiskt ifyllda blanketter så man slapp skriva samma uppgifter massor med gånger. Det har hänt att jag skrivit målsägandens personnummer så många gånger under en avrapportering att personnumret etsats sig i minnet i flera dagar.

 • Jag håller med Arne om att Polisen gör för lite ! Jag jobbar själv inom myndigheten & ser med förvåning hur resurser utnyttjas väldigt lite. Man pratar alltid om brister i resurser…?!? Tyvärr så kommer denna trend att om man en gång kommit in & suttit i på en stol så är det lätt att fastna där.

  Det är många utredningar & man utreder sig själv & massor av möten…men var är resultatet ?! Jo ! man inför mängdbrotts statistik osv för statistiken¬¥s skull..men Polisen är till för allännyttan & ska vara synliga..ska bli väldigt intressant & se om Beatice A sätter foten i golvet & ser till att Polisen arbetar operativt ute på fältet & itne sitter inne & dricker kaffe.

 • Anders_S

  Polis i Stockholm:

  Det är helt klart olyckligt för polisen att många civilanställdaa fösvunnit och att poliser måste göra administrativt jobb som hade kunnat skötas av folk med rätt utbildning för just det. Avrapportering och annat verkar ganska ineffektivt om man säger så.

  Det underliga i dessa sammanhang är ju att i stort sett alla är överens om att polisen behöver vara mer synlig på gatorna. Något som också forskning visar har en bra effekt på brottslighet. Framförallt småbrottslighet förstås. Men det verkar omöjligt att uppnå den målsättningen.

 • Som boende på en ort utanför storstan så undrar jag när jag senast såg en polis förutom när det passerat förbi en polisbil. Det kan vara nå’n gång förra vintern när jag såg en som steg ur bilen för att gå in på ”Contan” och köpa fikabröd.

  Dagens poliser verkar ha vuxit fast i sin polisbil. När dom inte sitter på kontoret och sköter kontorsarbete efter det att den administrativa personalen rensats ut.