Om det nazistiska mordförsöket på en barnfamilj

Uttalande från SAC.

1999 mördade nazister syndikalisten Björn Söderberg. Nu har de försökt igen. Två syndikalister från Stockholm – den ene tidigare styrelseledamot i fackföreningen Stockholms LS – och deras snart treåriga dotter tvingades klättra ut från sin balkongen på tredje våningen när nazister satte eld på deras lägenhet.

Fackföreningsmedlemmarna har innan händelsen varit uthängda på den öppet nazistiska sidan Info-14. Nazisterna bakom Info-14 är samma personer som årligen arrangerar en stor nazistmarsch i Salem.

Strax innan klockan 21.00 måndagen 1 december hörde våra medlemmar ett plaskande ljud från hallen.

– Jag såg att någon hällde in en klar vätska genom brevinkastet och förstod på lukten att det var bensin, berättar en av dem. Jag skrek så högt att de inte kan ha undgått att höra: ”vi har barn här inne!”. Bara någon sekund senare tände de på.

I hallen hängde familjens vinterkläder, och det tog bara sekunder innan elden spred sig vidare till köket och vardagsrummet. Att ta sig ut genom ytterdörren var omöjligt.

– Vi fick fira ner vår dotter till grannarna på balkongen under, säger vår medlem. Vi bor högst upp på tredje våningen. Hade vi tappat henne hade hon dött.

Paret klättrade därefter ner samma väg. Bakom dem slukade elden ägodelar, minnen och framtidsplaner.

Våra medlemmar och deras dotter klarade sig mirakulöst utan skador, men det förändrar inte det faktum att någon eller några kallblodigt och överlagt försökte ta deras liv.

För sex månader sedan publicerade den öppet nazistiska hemsidan Info-14 namn och bild på våra medlemmar.

Polisen arbetar utifrån teorin att dådet var politiskt motiverat, och utfördes av samma gärningsmän som två dagar tidigare brände ner det frihetligt socialistiska kulturhuset Cyklopen i Högdalen. Ärendet rubriceras som mordbrand.

Vår medlemmar har i sitt fackliga arbete verkat för antirasism och minskade klassklyftor. För detta skulle de enligt nazisterna straffas med döden.

Nazisterna bakom Info-14 är samma personer som driver organisationen Salemfonden, som den första lördagen i december årligen arrangerar Nordeuropas största nazistmarsch.

– De som arrangerar Salemmarschen är inga ofarliga individer med en lite avvikande åsikt. Det är personer som är ideologiskt övertygade nazister, uppenbarligen kapabla att mörda för sin sak, säger Ola Brunnström från SAC:s Arbetsutskott.

På lördag arrangerar de personer som försökte mörda våra medlemmar en marsch i Stockholmsförorten Salem. SAC uppmanar alla att ansluta sig till Nätverket mot rasisms motdemonstration klockan 12.00.

Låter vi nazisterna stå oemotsagda vet vi aldrig vem de attackerar härnäst.

/ SAC:s Arbetsutskott

Intressant?
Bloggat: Petter, Syrran, Job, Proletärbella, Acidtrunk, Vardagspussel, Stockholmspunk, Tjyvsamhället, Vemsomhelst, Pooma,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Nazister försökte mörda barnfamilj « Vardagspussel()

 • Pingback: Nazister försökte mörda barnfamilj « Forever United()

 • Martin

  Borglig press och bloggare är tydligt aldeles för upptagna med att skriva spaltmeter om vänsterns våld med anledning av vad som hände i Lund. Men det många gånger grovare våldet som vänsterfolk få utstå från Nazisterna tiger man om. Den som tiger samtycker heter det ju.

  Det visar med all önskvärd tydlighet att det är vi vänsteranhängare som är de enda som kommer stoppa nazisterna. Det ankommer på oss att motarbeta nazisterna, för ingen annan kommer göra det!

 • Pingback: Nazister försökte mörda barnfamilj! « MATONA()

 • Jag antar att du sitter inne på bevis som ingen annan gör eftersom du trumpetar ut att det var ”nazister” som låg bakom branden? Enligt SVT (http%3A%2F%2Fsvt%2Ese%2Fsvt%2Fjsp%2FCrosslink%2Ejsp%3Fd%3D33538%26a%3D1332120&header=Skottlossning+och+brand+i+H%F6gdalen%3Cbr%20/%3E)verkar det ju snarare finnas indicier som talar om att det är en fortsättning på någon uppgörelse som började med en skottlossning.

  Det finns INGA bevis för att det är ”nazister” som ligger bakom branden. Ändå försöker du hetsa folk till att tro annorlunda.

 • Pingback:   Upprop till alla demokratiska krafter! — Mullvaden()

 • Anders_S

  Dan Eriksson: Skottlossningen hade ju med organiserade gangsters att göra. Det framgår klart i annan media.

  Attentatet mot syndikalisterna har ju inget med gangsters att gör.

  Jo förstås, det finns ju omfattande kopplingar mellan organiserad brottslighet och nazister. Många ledande inom den organiserade brottsligheten är ju elelr har varit organiserade nazister. Så det kanske finns ett samband. Kriminella nazister begick bägge brotten.

  http://www.zaramis.nu/blog/2008/03/23/hogerextremism-och-organiserad-brottslighet/

 • Jag vet inte om skottlossningen och mordbranden är sammankopplade, däremot så sa polisen (enligt SVT-nyheten) att man inte kan utesluta ett samband (om detta ändrats nu så får du gärna rätta mig).

  Hur som helst så kvarstår det faktum att det inte finns några som helst bevis för att ”nazister” ligger bakom mordbranden. Jag säger inte att det är omöjligt att det är så, men jag tycker det är väldigt dumt att peka ut en grupp utan att ha något som helst på fötterna för det. Inte heller finns några bevis för att ”nazister” tände eld på Cyklopen.

  Som sagt, jag säger inte att det inte är så, eftersom jag vet (förmodligen) lika lite som du. Men jag tycker att det bara blir dumt när man skriker om att en viss gruppering (i detta fall en politisk rörelse) ligger bakom dåden utan att ha täckning för det.

 • Martin

  Dan Eriksson:
  Du tror inte det är politiskt motiverat. Där har du och Polisen olika åsikt.

  http://www.sr.se/stockholm/nyheter/artikel.asp?artikel=2483504

 • Martin,

  Självklart kan polisen misstänka det, och att inte se åt det hållet i en utredning vore direkt tjänstefel med tanke på lägenhetsinnehavarnas bakgrund. Men återigen, det finns inga som helst bevis och inga ”nazister” har tagit på sig aktionen.

  Det vore ju inte första gången som ”antirasister” beskyller ”nazister” för något som senare visat sig vara helt fejk (vilket detta så klart inte är, då det de facto brunnit) eller utfört av någon/av en själv för att piska upp en hatstämning.

  /*Påstående om brott som inte kunde verifieras, dvs brottet i sig kan inte verifieras, det har förmodligen inte ägt rum, borttaget*/ #AS Men det är ju bara spekulationer. Vad jag menar är att man är jävligt snabb att ropa ut att det är ”nazister” som ligger bakom, självklart för att vinna politiska poäng och piska upp önskad stämning inför lördagen, trots att man inte har några som helst bevis för det.

 • Martin

  ”Det vore ju inte första gången som ‚Äúantirasister‚Äù beskyller ‚Äúnazister‚Äù för något som senare visat sig vara helt fejk (vilket detta så klart inte är, då det de facto brunnit) eller utfört av någon/av en själv för att piska upp en hatstämning.”

  Exempel?

  Du använde ju polisuttalanden i din första postning för att helt friskriva nazisterna, så det är inte bara vänstern som lutar sig mot indicier. Den nyktre kritikern hade väntat tills det funnits fakta innan man kastat sig in i debatten för att försvara nazisterna.

 • /*länkar till nazistiska, högerextrema, antisemitiska, rasistiska osv hemsidor är ej tillåtna*/ #AS

  Jag använde polisuttalanden för att visa att det inte varit det enda spåret som polisen varit inne på. I dagsläget är allt bara spekulationer, men det förhindrar inte vänsterbloggar att svämmas över av påståenden om att ”nazister” ligger bakom. SAC verkar dessutom ha sänt utt ett pressmeddelande med samma påstående, då nyheten nu börjat plockas upp av media.

 • Ber om ursäkt för mitt regelövertramp.

  Martin,

  Du kan googla på Rebecca Katzschmann för att få ett exempel.

 • Martin

  Ett exempel. Från tyskland dessutom. Då skall man inte påskina att detta är ett utbrett problem. Att presentera det på detta sättet:
  ”Det vore ju inte första gången som ‚Äúantirasister‚Äù beskyller ‚Äúnazister‚Äù för något som senare visat sig vara helt fejk (vilket detta så klart inte är, då det de facto brunnit) eller utfört av någon/av en själv för att piska upp en hatstämning.”

  Det är ohederlig argumentation, du undanhåller den av dig kända frekvensen för att få det att låta vanligare än det kanske är.

 • Sofie

  ”eller utfört av någon/av en själv för att piska upp en hatstämning”

  Ja, verkligen troligt att någon utsätter vänners barn för mordbrand i syfte att piska upp hatstämning. stön

 • Jag länkade till ännu ett exempel tidigare men den länken togs bort eftersom den bröt mot kommentarsreglerna. Jag skulle även kunna länka till andra exempel men även de skulle bryta mot de regler som finns på bloggen.

  I SAC:s kommentar till det inträffade drar man paralleller till Björn Söderberg, och försöker använda det som grund för att mordbranden skulle vara ”nazistisk”. Med samma svaga logik kan man dra paralleller till Katzschmann och använda det som grund till att det skulle vara fake. Två helt isolerade händelser från mordbranden.

  Nu tror jag inte att familjen själva tänt på lägenheten, då ingen människa skulle riskera sitt barns liv. Däremot är jag långt ifrån övertygad om att ”nazister” tänt eld på lägenheten, helt enkelt eftersom det finns så många andra möjliga scenarios (obetalda skulder, ovänner av annan anledning än politik osv).

 • Anders_S

  Dan Eriksson: Polisen misstänker ju en nazistisk organisation, enligt SVD. Förmodligen den där du själv är med eller i alla fall länkar till. Info-14.

 • info-14 är en nyhetstjänst, inte en organisation. Jag skriver ibland för info-14, men är inte en del av redaktionen. Så, nu har vi det utrett.

  Vad som sägs (i Aftonbladet, och liknande i SvD) är att mannen i paret blivit ”utpekad” som ”militant vänsteraktivist” av info-14. Artikeln i fråga heter ”Revolutionära Fronten inför rätta” för den nyfikne. Att info-14 ”hängt ut” personen i fråga gör knappast att info-14 kan misstänkas för att ligga bakom branden. På samma sätt skulle de fyra dags- och kvällstidningar som ”hängde ut” 62 nationalister och MC-gängmedlemmar 1999 misstänkas varje gång någon av de personerna drabbades av något. Som du själv kan se så haltar logiken något.

  I teorin kan det mycket väl vara ”nazister” som ligger bakom branden. Och de kan mycket väl ha fått reda på personernas existens genom uthängningen hos info-14. Men om vi håller oss ”i teorin” så kan det också vara flera andra orsaker till branden, några av dem har jag tagit upp tidigare.

  Det jag hela tiden vänt mig emot är att SAC och diverse vänsterbloggar trumpetar ut att branden skulle vara anlagd av ”nazister”, utan att ha några bevis för det. Mainstreammedia håller sig åtminstone till att säga att man misstänker att ”nazister kan ligga bakom” vilket är betydligt mer sanningsenligt.

 • Erik

  Börjar du bli lite desperat Dan?

 • Martin

  Dan Eriksson,
  då vet du att det är sant att info-14 och andra i dessa kretsar utför våldsdåd i den här kalibern. Du vet att de gärna skryter om de mindre våldsdåden. Du vet att det finns en kultur av sådana här våldsdåd och att det inte är särskilt långsökt att tänka sig att det är en av era anhängare som utfört det. Du hade kunnat nöja dig med att skriva en kommentar där du sa att det kanske inte är nazister.

  Därför undrar jag, vad är det i detta fallet som gör det till ett problem att info-14 eller andra nazistiska kretsar kopplas ihop med brottet? Varför är det så viktigt att ni inte blir utpekade i detta fallet? Ni begår stolt sådana här handlingar i vanliga fall.

 • Erik,

  På vilket sätt menar du nu?

  Martin,

  Jag hade inte brytt mig om sammankopplingen ifall det nu fanns bevis för att det var så. Nu är det enbart spekulationer, och därför blir rubriker som den till detta blogginlägg oerhört missvisande. Det var också det jag reagerade på i mitt första inlägg som du kan se lite högre upp.

 • Martin

  Dan Eriksson,
  ja, du har sagt det.

  Jag undrar varför är det så viktigt för er att separera er från den här incidenten? Varför skriver stor mängd inlägg här för att fjärma er från dådet, istället för att, som så ofta annars, skriva en artikel i info-14 under rubriken ”vänsterslödder får vad de förtjänar”?

 • Pingback: Insamling till den drabbade barnfamiljen « Forever United()

 • Pingback: Antifascister är inte antidemokrater « Forever United()

 • ”Vår medlemmar har i sitt fackliga arbete verkat för antirasism och minskade klassklyftor.”

  Det är ju uppenbart att ni istället har skapat både rasism och klassklyftor!!

  Rätt patetiskt utav nazzarna att använda sig utav samma metoder som syndikalisterna själva använder, om det nu är nazzar som gjort det. Kan ju vara ett försäkringsbedrägeri eller ett sätt att skapa mediarubriker. /*Borttaget, off-topic, Kinnunen-fallet får diskuteras i samband med de inlägg jag skrivit om det*/ #AS

 • Jo, det är sant, människor brukar ju tända eld på lägenheter de själva befinner sig och sedan fira ner sina tvååriga barn via balkongen på tredjevåningen när de vill utföra försäkringsbedräger.

  Lite som den där invandraren som gick fram till högerextremisten, tog hans kniv och stack sig själv i magen tre gånger och sedan sparkade sig själv i ögat.

 • Pingback: Stöd till de drabbade. | StockholmsPunk()

 • Krille

  ”‚ÄúDet vore ju inte första gången som ‚Äúantirasister‚Äù beskyller ‚Äúnazister‚Äù för något som senare visat sig vara helt fejk..:”

  Väldigt bisarrt sätt att resonera på, Dan, särskilt med tanke på att ingen grupp så vitt jag vet har ensamrätt på beteckningen ‚Äúantirasist‚Äù eller ‚Äúnazist‚Äù.

  Faktum är att enda exemplet jag kan påminna mig då självdefinierade ‚Äúantirasister‚Äù verkligen lade fram en mängd beskyllningar mot folk som kallade sig själva för ‚Äúnazister‚Äù är vid N?ºrnbergrättegångarna.
  Och där vet vi vem som fick rätt.

  Så vem i hela friden är så illa vaggad att han känner sig träffad när ‚Äúnazister‚Äù blir beskyllda för någonting? I dag, på 2000-talet?

 • Erik

  Antiism; Hur fan har Syndikalisterna skapat rasism och klassklyftor? Det var det mest idiotiska jag hört!

 • Pingback: Nästa gång är det din tur « . . . and we smiled()

 • Pingback: Var finns de liberala fördömandena? | Svensson()

 • Pingback: Inslaget från efterlyst om nazisternas mordbrand på barnfamiljen « Forever United()

 • Hampus Eckerman,
  var det inte just du och någon annan som sa att Kinnunens flickvän hade bundit sig själv med tejp samt misshandlat sig själv? Kanske borde du i likhetens namn även skriva:
  ”Lite som den där svensken som gick fram till invandraren, tog hans kniv och stack sig själv i magen tre gånger och sedan sparkade sig själv i ögat.” Eller är svenskar lite sämre och värre än invandrare? Var tog då slogans som ”alla människors lika värden” och ”vi är alla lika” vägen?

  Erik,
  jasså? Har du aldrig lyssnat på dig själv?

 • Pingback: Åsa Linderborg hotad av högerextremister | Svensson()

 • Pingback: Nazisternas mordbränder fortsätter | Svensson()