Förväntat agerande av polisen – oväntat lugnt i Salem

Som man kunde förvänta sig på grund av den senaste tidens upptrappade våld från nazisternas sida, med två mordbränder som kulmen, agerade polisen kraftfullt för att försöka stoppa alla typer av konfrontativa aktioner från vänstern gentemot nazistmarschen i Salem.

Polisen har agerat med kroppsvisitationer, identitetskontroller och liknande i hela Stockholmsområdet. Bussar från andra länder har stoppats, aktivister utvisats, folk kontrollerats utanför Kafe44 och även mer allmänt på stan. En del av dessa aktiviteter fån polisen är definitivt övergrep som inte är acceptabla, det är ibland rena provoaktioner och trakasserier mot människor som inte haft för avsikt att vara våldsamma alls.

Polisen agerande är dock en följd av de autonomas huvudlösa beteende i Lund den 30 november med en demonstration utan ledning och deras huvudlösa beteende i Stockholm den senaste tiden, med överfall på nazisters hem etc. Det ursäktar naturligtvis inte på något sätt att polisen begår övergrepp, som att pepparspreja folk, men man kan fråga sig vad de människor som kastade saker (om det stämmer att detta skedde) mot polisen på stationen i Rönninge, hade väntat sig för reaktion.

På ett inhägnat område var det naturligtvis oerhört lätt för polisen att stänga inne folk och sedan visitera och identifiera var enda en. Genom polisens överreaktion och genom agerandet från de som kastade saker mot polisen (om det nu verkligen var så att detta skedde) minskades antalet deltagare som kunde ta sig fram till och vara med i Nätverkets mot Rasisms demonstration. Återigen menar jag i så fall att några få personers klumpiga agerande gentemot polisen fungerat kontraproduktivt genom att minska antalet deltagare i NMR:s manifestation.

Slutligen kan man också fråga sig om polisens beslut att visitera alla som kom med pendeltågen har något stöd i någon existerande lagstiftning. Alldeles oavsett om några kastade saker eller inte. De kan ju inte på allvar misstänka alla för brott.

Dessutom är det ju underligt att man från polisens sida agerar hårdare mot de demonstranter som vill försvara demokratin gentemot de odemokratiska nazistiska mördartyperna. Folk som vill avskaffa demokratin, mörda judar, muslimer och kommunister. Folk som är för diktatur. De är väl deras marsch som borde stoppas och ageras kraftfullt mot. Istället för att de som protesterar mot de odemokratiska nazisterna stoppas av polis.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Annarkia, Denuntia,
Borgarmedia: SDS,
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
 • Mattias

  Men anledningen till att polisen slår till hårdare mot motdemonstranterna än nassarna är väl att det finns större potential risk för våld från motdemonstranterna? Kan inte minnas att jag har sett många rubriker om nazister som går bärsärkargång i Salems centrum tidigare år (det brukar mest gå lungt till på deras marsch), det skedde inte heller i Lund tidigare utan istället är det som vanligt de militanta autonoma som står för våldsanvändningen. Att nazisterna hotar demokratin spelar mindre roll i just det här sammanhanget, de lär inte störta den idag i alla fall.

  OBS! Jag är medveten om att den svenska nazistiska rörelsen är extremt kriminellt belastat och våldsbenägen (och skyldiga till många mord), men den brukar inte ofta utöva våld i större omfattning i anslutning till sina egna demonstrationer/torgmöten.

 • Anders_S

  Mattias: I Lund var cirka häften av de gripna nazister. Av de omhändertgana var det en lägre andel som var nazister. Det fanns 70 nazister i luNd, men 1000 motdemonstranter. Så att fler av de senare blev omhändertagan visar inte att de vara våldsmmare än de förrs. Snarare visar andelen av de gripna att nazisterna var precis lika våldsamma trots att de var färre.

  Det har inte varit några bärsärkagångar i Salem C (eller Rönninge C som det hette förut) överhuvudtaget. Däremot har det varit onödiga konfrontationer mellan polis och vänsterdemonstranter. Ibland orsakade av polisens klantiga agerande och ibland av demonstranternas klantiga agerande.

 • Mattias: om de får hållas så kommer snart morden att begås i industriell skala igen.

 • Men för fan Svensson, skärpning. Polisen hade lovat NMR att inte kroppsvisitera människor just för att man ville undvika att NMRs deltagare skulle provoceras. Detta sket man i vilket är ett stort svek. Varför har du inte kontaktat dina vänner som finns inom NMR och frågat dem om vad som faktiskt hände istället för att förlita dig på fragmentalisk mediarapportering.

 • Anders_S

  redundans: Jag har pratat emd en person aktiv i NMR och poliser på plats och med SP:are som inte var på plats, men hade telefonkontakt med folk på plats. Dessutom följer jag ju motkrafts rapportering.

  Inte enligt den info jag fått och som jag förstått den. Enligt den så hade man (polisen) gjort upp med arrangörer, men inte med NMR (om det var så, infon kommer från en person perifer till arrangerandet, men med i NMR, inte från polisen, de vill inte ge några svar på denna fråga i skrivande stund (vilket tyder på att det är nåt lurt), förmodligen samma arrangörer som gick med på att ha en stillastående demo istället för en rörlig, det sista är min spekulation). Så det verkar som det fanns en splittring. En splittring som polisen utnyttjade. Detta måste utredas mer.

  Jag vet fortfarande inte om visitationen började innan eventuell flaskkastning eller efter. Flaskkastningen (eller vad det var) hävdar dock polisen med emfas att den skedde.

  Började visitationen innan eventuell flaskkastning är det en ren provokation från polisen. Förväntad naturligtvis under rådande omständigheter och i så fall lät arrangörerna sig luras. Att förhandla med polisen är ingen lätt sak och kräver erfarenhet och tålamod för att man inte ska bli blåst.

  Men man ska naturligtvis inte heller låta sig provoceras av så simpla polistrick som visitation (tänk på toppmötet i Köpenhamn hur mycket vi blev visiterade hela jävla tiden)

 • Svensson : Håller med om att det är trist att man låter sig provoceras. Men 186 personer omhändertagits. Ingen kan påstå att alla dessa var med och kastade sten. Det skulle isf. vara ett scenario liknande de under göteborg 2001. Det kastades enstaka föremål mot polis, det har alla bekräftat. Men att detta skulle få resultatet att över 300 personer (inkl. de som bussades och danskar och norrmän som stoppades) förhindrades att delta i NMR’s fredliga demonstration (som sedan spontant blev en ickekonfrontativ olydnadsaktion när man blockerade en väg i väntan på vännerna vid rönninge station).

  Det finns uppgifter om civila polisprovokatörer som polisen vägrar att dementera förän man ”hört med högre ort”. Dessa påstås ha startat oroligheterna vid perrongen. Om dessa tillhörde det väktarbolag som polisen anlitat för idag eller polisen själva är dock ingen säker på.

  Polisen hade lovat NMR att endast genomföra selektiv visitation av vissa riskgrupper. Ett helt pendeltog med både demonstranter och civila kan knappast räknas dit. NMR har enligt uppgift också nu brutit kontakten med polis tills dess att dialogpolis går ut offentligt i media och ber om ursäkt.

 • Anders_S

  Jag pratade nyss med folk i NMR. Det är nog mer komplicerat än vad det verkar. Vi får avvakta mötet de ska ha på tisdag.

  Men oavsett vad som har hänt är det uppenbart att polisen överreagerat och att man agerat utifrån nåt man inte kommit överens om och/eller inte meddelat att man ändrat inställning.

  Det är svårt att förhandla med polisen och endast ett begränsat antal människor borde sköta det jobbet i kritiska lägen.

  Jag tror inte på polisprovokatörer. Däremot kan jag tro på att civila poliser på tåget kan ha rapporterat felaktiga saker till polisledningen och därmed triggat händelseförloppet. Sådant har vi avslöjat och bevisat i Göteborg, med följd att Kilo inte har någon egen befälsordning vid SPT-insatser.

  Om snuten ljugit och agerat felaktigt får det allvarliga konsekvenser inför Sveriges ordförandeskap nästa år. Frågan är hur vi då i olika nätverk ska ställa oss till dialog.

 • Tor

  Polisen hindrade folk att lämna perrongen innan någonting hade kastats. Det jag har hört är att en apelsinjuice kastades mot polisen.

  Det var svårt och tog lång tid att bli visiterad för att för få poliser var utsedda till visitering. Det stod folk och väntade på att bli visiterade när polisen plötsligt ändrade taktik och drev på alla på pendeltåget med batongslag och pepparsprej.

  Dessutom bussades alla som visiterades bort från platsen och en av dessa bussar gick till Södertälje där folk släpptes fem och fem på olika gator i villaområden. De som blev visisterade fick även visa upp legitimation och blev fotograferade.

  Alltså var polisens plan att hindra alla på pendeltåget från att ta sig till NMRs demonstration, och inte att hindra folk från att ta med sig farliga saker till demonstrationen.

 • Polisen har gjort sig jävligt många fiender nu. De kommer att få igen det.

  Borde inte skriva mer nu, är så jävla förbannad att jag har lust att mörda. Helvete, jävla idioter. Jag tror inte att jag någonsin kommer att återfå någon respekt för polisen.

 • Anders_S

  Torfi: Det verkar vara så att man först beslutade att stoppa alla på tåget. Utan information och utan att säga vad som skulle hända. Därfter (cirka 1 timma senare) påbörjades visitation. Oro uppstod naturligtvis i denna situation och då ska saker ha kastats på polien. Men det ska framhållas att det emsta var väldigt lugtn och att de flsta tog det cool, med talkörer och annat.

  Då bestämde polisen uppenbarligen att ingen mer skulle få komma till demon. Men det konstiga var att man ändå släppte fram en del till demon. Smatidigt som man bestämde sig för att skaffa tåget och tvinga in alla till stan.

  Sen är då frågan hur mycket pepparsprej man använde?

 • Anders_S

  Alex: Hämnd är aldrig en bra grej. Inte om man gör det på fel sätt. Men det är klart att polisen ska få betala nästa år. Men jag tror vi ska få dem att betala på lite annat sätt än vad du tänker på.

 • Pingback: Stockholmspolisen visar återigen att de inte kan agera vettigt | Svensson()

 • Tycker inte heller att hämnd är någon klok grej, var mest väldigt upprörd.

 • Pingback: Jag önskar att Salem handlade om två grupper som vill slåss « Roya - Intersektionalen()