Varför är hyresvärdarna i Skåne sämst?

listan över de sämsta hyresvärdarna är 6 av de tio sämsta hyresvärdarna hemmahötande i Skåne och 12 av de 20 sämsta är hemmahörande i Skåne. 60 % av de sämta hyresvärdarna finns alltså i Skåne. Dominansen är total. Man undrar vad förklaringen till detta är. Är det kanske det faktum att det norska företaget Acta, i huvudsak verkar äga fastighetsbolag i Skåne som skapar överrepresentationen för landskapet. Eller är det nåt annat.

Företaget Acta är ägare av 6 av de 20 sämsta bostadsföretagen och det är knappast tillräckligt många för att förklara de dåliga skånska hyresvärdarna. Speciellt inte då ett av Actas dotterbolag inte finns i Skåne. Det finns kanske nån kultur att inte sköta hyresfastigheter i Skåne. Eller är det högervridna och odugliga politiker som inte ser till att företaget sköter sig. Eller mesiga hyresgäster?

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Kristina

  Hm. Intressant, jag bor i Skåne och har också det allmänna intrycket av att värdarna inte sköter sig. Tror att det kan bero på några saker:
  – Bostadsbristen, Malmö, Lund och Helsingborg är städer med stor bostadsbrist, då kan man sköta sig hur som helst för människor är desperata att få tak över huvudet. Men det förklarar ju ändå inte varför inte Sthlm är mer misskött isf.
  – Bristen på kommunal fastighetsförmedling för privata värdar. I både Malmö och Lund (säkert fler städer också) finns än så länge ingen gemensam kö till privata värdar, dom lever sitt eget liv, och man skulle kunna tänka sig att det leder till värdar som fixar egna hyresgäster av typen som inte vågar klaga. Bara en teori. Men överhuvudtaget verkar privata värdar leva sitt eget race utan någon egentlig kontroll här. Kommunal flathet kanske.

 • Åstorp och Malmö styrs av vänstern och har därför dugliga politiker. Så den förklaringen duger inte i de fallen. Men Helsingborg styrs av högern, så problemen där beror naturligtvis på politikerna.

 • Anders_S

  Helsinborgs kommun har ju ett kompetent styre. Mycket beroende på att de aldrig drabbas av ekonomiska problem på grund av att all utdelning från storföretaget Trelleborg hamnar hos kommunen. En slag socialism kan man nästan säga.

  Om Åstorp vet jag inget, men jag betraktar sossetyret i Malmö som kompetent. Jag har ju haft en del med dem att göra det senaste året.

  De var nog inget seriöst förslag från min sida, eller vad tror du, Christopher?

 • Ett annat alternativ är faktiskt det omvända.
  DVS att vi skåningar ine tar skut.

  Betänk att listan är ”de hyresvärdar som får flest klagomål”

  Inte de värdar som förlorat i hyresnämden eller fått strafföreläggande.

  I stlm kan man nog komma undan med mycket utan att ngn klagar eftersom alla sitter på andrahandskontrakt och kan åka ut när som helst.

  /C

 • Jag antog att du menade att de dåliga hyresvärdarna var högerns fel. Det brukar ju vara svaret på det mesta. Därför kollade jag vilka kommuner det gällde och det verkar vara Malmö, Helsingborg och Åstorp. Men om nu kommunpolitikerna i dessa kommuner varken är höger eller odugliga så måste svaret vara ett annat.

  Jag skulle gissa att det i vissa fall handlar om invandring och en ganska utbredd och accepterad smygrasism i Skåne. Att jobba med sådana frågor är inte helt lätt eftersom varje försök tolkas som bekräftelse på att invandrarna får mer än andra. Avundsjukan och klasstänkandet förenas i främlingsfientlighet som går ut på att fattiga svenskar får det sämre eftersom rika flyktingar får gratis lägenheter i storstäderna. Jag har inga belägg för att detta förklara de många dåliga hyresvärdarna i Skåne, men detta är åsikter som jag konfronteras med varje dag. De är utbredda och allmänt accepterade och leder naturligtvis till en benägenhet från såväl privata hyresvärdar som politiker att avstå från att göra synliga satsningar på invandrartäta områden. Ingen blir populär på att vara ”blattekramare” (som en av mina återkommande brevskrivare kallar mig).

  Men som sagt, jag vet inte om detta är förklaringen. Men jag tror nog att det ligger närmare sanningen än odugliga politiker.

  Om jag har rätt så krävs det en identitetspolitisk lösning. Det handlar inte om inkomst eller klass, utan om att fördomar ger möjlighet att behandla vissa folkgrupper sämre än andra.

 • Martin

  ”Mycket beroende på att de aldrig drabbas av ekonomiska problem på grund av att all utdelning från storföretaget Trelleborg hamnar hos kommunen. En slag socialism kan man nästan säga.”
  Skall man vara noga så bör man väl kalla det statskapitalusm, Trelleborg AB är inte precis demokratiskt organiserat, utan har väl samma hierarki som andra aktiebolag?

  Kan finnas hur många orsaker som helst till att det ser ut som det gör. Ålder på fastigheter som hyrs ut. Miljonprogramshus? Största byggherre. Vad är det för typ av klagomål det rör sig om? Så att få till nån djupare analys av det där är nog svårt, men mina norrländska bekanta flinar iaf åt nyheten. 🙂

 • David

  Klasstriderna är hårdare i Skåne med sitt rent feodala förflutna än annorstädes i Sverige. Man kan iaf inte låta bli att dra den slutsatsen om man ser till högerextremister som är rikligt koncentrerade i nordvästra Skåne, vänsterradikala studentkretsar i Lund och den utomparlamentariska scen som finns i Malmö/Lund.

 • Anders_S

  Christopher: Förklaringen kan vi vara ganska överens om. men lösningen är vi oense om.

  David: Klasstriderna har aldrig varit hårdare i Skåne, däremot klassorättvisorna större.

  Om Trelleborg som företag:
  http://www.zaramis.nu/blog/2008/10/19/dunkerfonderna/