Kamerorna – också en del av borgarnas övervakningsstat

Lars Weiss i DN skriver om övervakningskamerorna och varför det inte är så många inom bloggosfären som klagar på dem. Det beror kanske på att hälften av dem som klagar på Ipred1 och FRA-lagen inte tycker det är så uppseendeväckande att folk övervakas på gatan, denna hälft är ändå i grunden borgerliga och anhängare av det kapitalistiska borgerliga samhället.

Dessa bloggare, tyckare, politiker och journalister var inte heller speciellt upprörda över Säpos utökade möjligheter till övervakning av vänstern och muslimer. Eller över den alltmer tilltagande övervakningen och buggningen som sköt av polisen. Där, precis om i så många andra fall, är det främst vänstern som har invändningar. Invändningar mot de borgerliga övervakningssamhället och den moderata förkärleken för repressiva åtgärder.

För bland dem som engagerade sig i FRA-debatten var väldigt många vänsteranhängare, socialister, anarkister och kommunister. När det gäller piratjägarlagen är det en lägre andel som är vänster, helt enkelt för att den frågan inte berör möjligheterna att arbeta med politik och arbetarklassen i så stor utsträckning.

Jag är mot övervakningskameror av flera anledningar, de inkräktar på den personliga integriteten och det är en dyr lösning med tveksam effektivitet. Jag är mot Ipred1 av flera anledningar också, jag är tveksam till äganderätten som sådan och har inget mot inskränkningar i den, av typen allemansrätt, och jag anser att det är ett meningslöst lagförslag som ger onödigt kraftiga polisiära befogenheter åt privata företag. FRA-lagen är jag självklart mot, liksom Säpos utökade befogenheter och polisens utökade avlyssning.

Men som sagt, det brukar vara vi i vänstern som är mot alla dessa saker, inte de borgerliga kritikerna av Ipred1 och FRA-lagen. De är istället ofta anhängare av hårdare straff, mer övervakning och kontroll över pöbeln, så att inga uppror ska ske.

Intressant?
Bloggat: Thomas Hartman, Jinge, Badlands,
Borgarmedia: DN1, SVD1, SVD2, AB1, AB2, AB3, HD, AB4, NyTeknik,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements