Fixeringen vid brott är osund

Regeringens fixering vid att bekämpa en brottslighet som inte är ett av Sveriges större samhällsproblem känns underlig. Men fokuseringen på den brottslighet (som faktiskt minskar i verkligheten) innebär att man kan få folk att sluta fundera på annat. Det är en högerpopulistisk väg som Fredrik Reinfeldt och hans kompisar slagit in på. En högerpopulistisk väg som leder Sverige rakt in i ett fascistiskt övervakningssamhälle.

Brottsligheten går ner, arbtelöheten går upp. Brottsligheten minskar, de kriminella gängen blir starkare. regeringens politiks tar ifrån fattiga människor försörjningsmöjligheter. Därför att jobben försvinner, a-kassan går inte att leva på, socialbidragen går inte att leva på, aktivitetsstöd, sjukstöd, förtidspension osv (De byter ju namn hela tiden så vi inte ska veta vad det är) går inte att leva på. Är det inte sådant här som politiken borde fokuseras, koncentreras på. Att bekämpa människors tilltagande fattigdom och misär.

Nej, inet för den borgerliga regeringen. Den ska bekämpa brottlsigheten med mer repression (FRA-lagar, avlyssning, integritetskränkningar, övervakningskameror, piratjägarlag, datalagring av samtal och sms osv). Istället för att grunderna till orättvisorna i samhället, grunderna till att människor begår brott. Utslagning, ensamhet, fattigdom, utanförskap, brist på försörjning, socialt undermåligt boende, trasiga familjer osv.

Istället för det skapar den borgerliga regeringen en pervers och obehaglig övervakningsstat. För att bekämpa allsköns brottslighet de har fått för sig finns. För det har de väl? Det är väl inte bara en cynisk kamp för de rikas privilegier det handlar om, eller? Och att fattiga ska hållas nere genom brist på pengar och repression. Med brottslighet som ursäkt de hårdare tagen. En brottslighet som är ett litet problem och dessutom ett minskande problem. Det hela är osunt och obehagligt.

Intressant?
Bloggat: HBT-sossen, Röda Malmö, Alliansfritt,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements