Oroligt i Tensta – Rosengård var bara början

Igår kväll var det tydligen lite oroligt i Tensta. Det verkar inte ha funits nån lokal utlösande orsak så det hela får nog föras till kontot att ungdomarna i Tensta tagit efter ungdomarna i Rosengård. Oavsett att det finns en generell anledning till missnöje i alla svenska förorter så verkar det hela inte speciellt konstruktivt eller förståeligt. Jag ser nämligen inget värde i kravaller i sig.

Däremot bör man ta kravallerna i Rosengård och andra förorter som tecken på att något måste göras för att minska pressen i de svenska förorterna. För att minska segregationen, arbetslösheten, desperationen och otryggheten. För en sak är säker, görs ingenting kommer det att bli kravaller i allt fler förorter. För det har ju redan hänt i 4 stycken i höst, Hjällbo, Kronogården (Trollhättan), Rosengård och Tensta. Mer eller mindre omfattande.

Det som behöver göras är bland annat det som Röda Malmö tar upp:

Arbete åt alla! Stopp för varsel och avskedanden!
Bekämpa diskriminering och rasism!
Bygg bort bostadsbristen med bra och billiga hyreslägenheter!
Rusta upp miljonprogramsområdena!
Fram med resurserna till skola och fritidsverksamhet!

Intergrationsminister Nyamko Sabuni har dock som vanligt inget att säga om rasism, segregation, klassamhälle och arbetslöshet. För henne är det bara en fråga om dåliga föräldrar.

Intressant?
Bloggat: Andrea Doria, AK1, AK2,
Borgarmedia: Dagen,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

15 svar på “Oroligt i Tensta – Rosengård var bara början”

  1. Jag förstår att man känner hopplöshet i nämnda förorter. Efter 70 år av vänsterstyre är hopplösheten och segregationen kraftig, det finns inte alls samma möjligheter här som i mer dynamiska och friare samhällen som t.ex. USA. Tendensen är densamma över nästan hela Europa. Heter du något utländskt är det knappt värt mödan att försöka bli något. Det mesta talar för att det kommer att bli värre i Europa över de närmaste 10 åren.

  2. Jens: ja, USA är ju känt för att det inte är oroligt i de fattiga områdena, inte. Inser du otroligt korkad du är?

    I New York får exempelvis 1,5 miljoner människor för lite mat (morgonnyheterna i dagens TV). Det verkar ju vara idealsamhället? Eller?

  3. Jag tror inte Jens menade att det inte fanns oroligheter i fattiga områden i USA. Jag förmodar att han tycker USA’s myndigheter, företag och individer lägger mindre vikt vid människors namn. När kommer t.ex. Sverige få en statsminister med bakgrund från Afrika?
    Tyvärr kunde är de fem punkter du nämnt ovan vara skrivna av vilket parti i riksdagen som helst, t.o.m. Kristdemokraterna.

  4. Henke: Nej det kunde de inte. Inget borgerligt parti i riksdagen är för byggande av fler hyreslägenheter. Det kräver nämligen subventioner och an annan bostadspolitik än den vi ser idag.

    Inget parti i riksdagen överhuvudtaget, är för att ingen ska avskedas i industrin.

    Inget borgerligt parti är för mer pengar och personal till skolor och förskolor.

  5. Nej det är helt sant att inget riksdagsparti kan ha detta fempunktsprogram i en realistisk valplattform.
    Inget parti med något uns av trovärdighet kan garantera att t ex ingen avskedas i något företag.

    Fast jag tycker att Anders S, Ronny Åkerberg och de övriga i SP att ställa upp med det i riksdagsvalet 2010.

  6. @ Henke:
    Det är inte jättekonstigt om USA kommit längre än oss i att inte stirra sig blinda på folks namn. Det har ju funnits många afrikaner där länge som bekant, här är det mer nytt. Trots allt har ju Sverige ända till nyligen varit förhållandevis inavlat. Det som är konstigt och lite imponerande är att vi ändå inte skapat en amerikansk getthosituation, även om delar av Rosengård kanske är på väg åt det hållet. En amerikansk delegation med problemförortsexperter som var på konferens i Stockholm för några år sen och fick komma på studiebesök till Tensta trodde att de svenska värdarrna drev med dem: detta var ju inget problemområde utan en sömnig lugn förstad. Förvisso har stämningen försämrats en hel del i Tensta sen dess, men ändå.

  7. Jens: om ens han är 13 år,det va nog ett av det mest patetiska och oerfarna kommentar, Att kalla USA friare..HAHAHA
    garanterat ny medlem i muf, dom gillar ju slicka rövpå USA.

  8. Anders_S:
    ”Jens: ja, USA är ju känt för att det inte är oroligt i de fattiga områdena, inte. Inser du otroligt korkad du är?”

    Anders, det har ar sa klart din blogg som du far gora precis som du vill med (jag laser den med noja trots att vi egentligen har precis motsatta asikter om nastan allt), men ibland skulle du nog tjana pa att vara lite mindre overlagsen. Att kalla andra for idioter ar ju inte sa varst trevligt och konstruktivt, speciellt som du sjalv inte direkt verkar vara den vassaste kniven i koksladan.

    Marre och Nicklas:
    Forklara garna varfor Sverige ar friare an USA.

    Hur gamla ar ni forresten sjalva? 22 ar, folkhogskola och fortfarande nan form av vansterradikaler? En 13-arig MUF:are kan ju iaf ursaktas med ungdomlig naivitet! 🙂

    God Jul!

  9. Dina böner har blivit besvarade, Henke!

    Fredrik Reinfeldt. Hans farfars farfar var tydligen en svart cirkusdirektör ifrån USA.

    Jag inser att det inte direkt är Mugabe himself, men ändå, var glad åt det lilla.

  10. Lars: Ibland tappar man tålamodet. Jens är nog varken en ung mufare eller nåt sånt, utan snarare ett troll. Han skrev en mängd kommentarer på en kort stund, varav de flesta fick raderas på grund av off-topic, provokationer och otrevligheter. Några fick vara kvar.

Kommentarer är stängda.