100 mäktigaste och de 15 familjerna

Del 6 av 7 i serien Makten i näringslivet

Aftonbladet har haft en panel som utsett Sveriges 100 mäktigaste. Men den lista de tagit fram är inte alls på Sveriges 100 mäktigaste. För näringslivet och den ekonomiska sektorn är underrepresenterad. I ett kapitalistiskt samhälle är det trots allt där som den mesta makten finns. Representanter för de 15 familjerna har betydligt mer makt än de flesta på Aftonbladets lista.

Självklart har politiker, fackföreningsledare, organisationsföreträdare etc mycket makt. Men den är liten i jämförelse med den makt som finns hos de 15 familjerna, med Wallenbergs i spetsen. Konsekvensen av detta är att listan, i likhet med andra liknande listor fördunklar snarare än förklarar. Den förvirrar mer än den ger möjlighet till insikt och förståelse. Det är en propagandagrej för att dölja var makten egentligen finns. Nämligen i storföretagen och deras direktionsrum.

Första näringslivsföreträdaren finns på 14:e plats och det är Ingvar Kamprad. Cristina Stenbeck finns två platser efter och ytterligare två platser längre ner följer Volvo-chefen Leif Johansson. Det är bara dumheter att de tre skulle var de mäktigaste näringslivsföreträdarna i Sverige. Leif Johansson är chef för ett företag som i praktiken är en slags dotterbolag till Renault. Det gör honom inte till Sveriges mäktigaste företagsledare. Långt ifrån.

Jacob Wallenberg finns på 19.e plats på listan. Han borde ha en högre placering. Kusinen Marcus Wallenberg återfinns på plats 31 och en direktör för ett av deras företag, Carl-Henrik Svanberg i Ericsson på plats 22. Peter Wallenberg återfinns på plats 51.

Katrine Kielos finns också på listan. Det är ju rena idiotin. Hon är definitivt ingen av Sveriges 100 mäktigaste. Det finns fler av samma kategori. Bloggaren Oscar Swartz, diverse kvasikändisar och programledare, journalister som ingen vet vilka det är, Isabella Löwengrip osv. Listan är helt klart oseriös och oseriöst hopsatt av den jury med journalister, politiker och andra som tidningen använt.

De finansfamiljer som finns representerade, förutom redan nämnda, är Bonniers, med Jonas Bonnier på plats 36, Carl-Johan Bonnier på plats 83 och en direktör, Jan Scherman på plats 13. Antonia Ax:son Johnson finns på plats 46, Carl Bennet på plats 90 och på 99:e plats Handelsbankens Tom Hedelius.

Som helhet är dock listan, som sagt, oseriös. Den överdriver kändisars makt och underskattar kapitalisternas makt. Listan förvirrar istället för att förklara hur samhällets makthavare ser ut och varför de har makt.

Intressant?
Bloggat: WitchBitch,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Series Navigation<< Sveriges rikaste och de 15 familjernaNorden största företag och de 15 familjerna >>
Advertisements