Israel bombar Gaza och dödar civila på Västbanken

Israeliska soldater öppnade igår eld mot fredliga demonstranter i byarna Bili’in and Nili’in. Det rös sig om två byar kända för sitt fredliga motstånd mot muren. Varje fredag demonsterar de mot murens existens.

Men denna gång demonstrerade de på en söndag, mot Israels våldsdåd i Gaza. Denna gång öppnade de israeliska soldaterna skarp eld mot de fredliga demonstranterna och dödade en ung man samt sårade mer än 50 personer i de två byarna:

As usual, the march—in which almost all the village residents participated—led to the gates of the Separation Wall, where the Israeli solders are permanently based. Almost immediately the soldiers opened the fire on these civilians, using both live and rubber-coated bullets, in addition to tear gas bombs.

Arafat al-Khawaja, 20 years old, was shot dead by the Israeli soldiers. His cousin Mohammed al-Khawaja was shot in the head and is now in critical condition. An additional 15 Palestinians were injured in Nili’in while approximately 40 demonstrators were injured in nearby Bili’in.

A family member of al-Khawaja noted that “through our weekly protests we are accustomed to Israeli military violence, but this time the soldiers were very nervous, angry and were prepared to kill. They paid no heed to the old people who participated in the protest, walking in the front lines. Right from the beginning the soldiers opened fire directly on us.”

Arafat is the first Palestinian who died in the West Bank solidarity actions with Gaza. His relative noted that “our slogans at this demonstration were against the occupation. We not only protested against the Wall that was build on our land and put us in prison, but we also used our rare experience in the popular resistance to defend our people everywhere.”.

Israels våld sprider sig alltså. Föraktet för andra människor och deras liv är monumentalt och än mer vidrigt är det förakt de människor här i Sverige som kan försvara Israels agerande visar. De behöver ju inte ens vara rädda för några usla Kassam-raketer. Bomberna fortsätter falla över Gaza, Västvärlden tittar på utan att göra något.

Det tur det finns andra som visar sin solidaritet med palestinierna.

Intressant?
Borgarmedia: DB1, DB2, VG, PDK1, PDK2, PDK3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Palestinademonstration Brunnsparken kl 16 måndag

Protestera måndagen den 29 dec kl 16 i Brunnsparken mot de israeliska bombningarna av palestinierna i Gaza!

arr: Palestinagrupper i Göteborg

Advertisements
 • Pingback: 55 barn och 9 kvinnor bland offren hittills | Jinges web och fotoblogg()

 • Pingback: Surgubben :: Experter :: December :: 2008()

 • Pingback: Israel hotar bomba Shifasjukhuset, Gazas största « Rawia Morras Blog()

 • jan rune

  Ensidighet.

  Jeg synes det er to naive sider som diskuterer midt??sten politikk.

  En side som synes at alt Israel gj??r er rett.

  Den andre siden har fullstendig sympati med palestinere.

  Personlig tror jeg ikke at jeg hadde gjort noe annet enn det som blir gjort om jeg var palestiner enn om jeg var israeler.

  Hva hadde jeg gjort om jeg ble bombet, vilkårlig enten via raketter eller selvmords bombere? Jeg hadde slått til bake, og sannsynligvis bygd en h??y mur for å stoppe dette.

  Hva jeg hadde gjort om jeg ble herset med av militante nybyggere og tatt fra meg eiendommen min. Ja, kanskje ikke sendt min s??nn som selvmordsbomber, men nesten hva som helst annet.

  Frustrasjonen i Gaza er forståelig, men hvorfor er det ingen kritikk av Egypt som har stengt sine grenser? Når et annet muslimsk land på denne måte nekter å hjelpe sine medbr??dre. Hva er grunnen? Er det bare en prinsipp sak, heller er det også noe annet som ligger bak?

 • Egypten agerar vidrigt i Gaza när de beskjuter de palestinier som försöker fly från de israeliska flygangreppen. Inget tvivel om detta. Men Egypten är en diktatur och agerar mot folkets vilja. Israel agerar med folkets vilja.

  Men visst håller jag med dig. Vi ska kämpa för att Mubarak blir avsatt och en riktig demokrati tillsätts i Egypten. De skulle säkerligen hjälpa palestinierna mer, kanske t.o.m med vapen.

 • Pingback: Noterat at Deepedition()

 • Lasse

  Ja, Hampus man kan ju alltid drömma… demokrati i Egypten !

 • Davidoff

  Bordiga beskrev antisemitismen ur en materiell ståndpunkt. Håller inte med helt, men det finns helt klart poänger och paraleller att dra till dagens situation där Israel håller palestinierna i förtryck:

  ”Så har då den ekonomiska förintelsen av judarna börjat: expropriering i alla möjliga former, uteslutning av dem ur de ”fria yrkena”, ur förvaltningen, etc. Fram till krigsutbrottet hade judarna berövats varje möjlighet att överleva, de levde av de reserver som de kunnat rädda. Allt gjordes för att påskynda utvandringen av judar (t.o.m. hjälp med illegal utvandring till Palestina). Men medan nazisterna inget hellre önskade än att bli av med judarna, utan att veta hur, samtidigt som judarna inget hellre önskade än att komma ut ur Tyskland, ville man ingenstans ta emot dem. Och det förklaras av att – ingen kunde ta emot dem, ty ingen stat var i stånd att suga upp flera miljoner ruinerade småborgare och erbjuda dem försörjningsmöjligheter. Endast ett litet antal judar kunde utvandra. De flesta var tvungna att stanna kvar, mot sin vilja och mot nazisternas vilja. De hängde, så att säga, i luften.”

  ”Så länge dessa människor ännu levde måste de inbringa kostnaderna för sina liv och samtidigt också kostnaderna för sin död. De måste alstra mervärde, så länge de bara orkade. Ty, t.o.m. mördandet av uttömda människor verkställer kapitalismen bara om det ger profit. Så sker också allmänt i krigen.”

  ”Den tyska kapitalismen har visserligen endast ogärna beslutat sig för det simpla mördandet, inte på grund av moraliska betänkligheter, utan därför att det inte inbringade något.”

  http://marxists.anu.edu.au/svenska/bordiga/1961/judef.htm