Quislingen Abbas och det korrumperade Fatah

Det korrumperade Fatah är huvudanledningen till att Hamas vann det senaste valet i Palestina. Ett demokratiskt val. Lika demokratiskt som valen i Israel. Men omvärlden vägrade acceptera ett val där palestinierna valde en kraft som USA, Israel och västvärlden inte ville ha vid makten, det islamistiska Hamas. Palestina isolerades och svältes ut. Man skapade grogrund för motsättningar mellan Hamas och Fatah vilket ledde till ett kort krig i Gaza, när Fatah försökte sig på en kupp med hjälp av USA och Israel.

Korruptionen inom Fatah, som lett till att många ledare inom organisationen berikat sig på folkets bekostand har gjort rörelsen omöjlig bland palestinier. man kommer inte att kunan vinna makten i något demokratiskt val nån gång mer. Demokrati i Palestina innebär idag att Hamas bildar regering. Så är det och vi kan tycka vad vi vill om det.

Mahmoud Abbas har med Israels och USA:s hjälp skaffat sig makten på de palestinska områdena på Västbanken. Med Fatah och den palestinske presidenten kan Israel tänka sig att göra upp. En uppgörelse som komemr att bli helt på Israels villkor. Men en sådan uppgörelse kan inte bli funktionell så länge Fatah inte har makten i Gaza. Därför kan det vara så att det nuvarande israeliska anfallet på Gaza, med en trolig markinvasion som fortsättning syftar till att krossa Hamas och sätta Fatah vid makten även i Gaza-området. Quislingen Mahmoud Abbas/Abu Mazen skulle på så sätt även få makten i Gaza, detta med hjälp av ockupationsmakten Israel och dess främste uppbackare, USA. För att nå dit är Israel berett att tvinga palestinierna att leva som djur.

Det finns ingen anledning att palestinierna ska acceptera en korrupt quislingregim udner ledning av Abbas. Eller de uppgöresler en sådan regim kan tänkas träffa med Israel. Precis lika lite som norrmännen accepterade Quislings styre i Norge och dennes överenskommelser med Tyskland.

Läs mer:
Ahmad Jaradat, Israel’s War against Gaza—A Preliminary Reading
Sergio Yahni, Israeli Offensive in the Gaza Strip: Before the Next Stage
Saleh Al Naami, Cold reality for Fatah
Nasser Ibrahim och Sergio Yahni, Abbas’ de Facto Government

Intressant?
Bloggat: Rawia Morra, Björnbrum, Progressiva USA, Utsikt från Höjden,
Borgarmedia: DN, DB1, DB2, VG1, VG2, VG3, VG4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Bernt

  ”omvärdlen vägrade acceptera ett val där palestinierna valde en kraft som USA, Israel och västvärlden inte ville ha vid makten, det islamistiska Hamas”

  Ovanligt oärligt, även för en vänster-blogg. ”Fel” demokratiskt valda regeringsparti i Österrike resulterade i en bojkott.

  Hamas är terror-stämplade av EU. Haider etc var inte en hundradel så hemska som Hamas; t.ex. inte ens hatisk propaganda i barnprogram…

 • Nej, Haider ville skärpa invandringen till Österrike ungefär till Storbritanniens nivå. Mer logiskt hade varit att bojkotta Storbritannien som redan låg på den nivån.

  I det här fallet vill man dock bojkotta den palestinska regeringen därför att landet ockuperas av Israel. För att palestinierna dödas i hundratal av Israel. För att Israel fortsätter med markstölderna.

  Mer logiskt är självklart sanktioner mot Israel.

 • Simon

  alla Arabiska ledare är hycklare och rövslickare på Israel USA och EU och är bland de största Sionisterna som finns är vad Arabiska ledare är.

 • Oda

  Kjempe bra at du tar opp dette, det er så trist når folk ender opp med å si at palestinerne fortjener det de får, fordi de valgte Hamas. Men som du sier har Fatah regelrett sviktet sitt folk.

 • Bernt

  Det där var goddag yxskaft. Du klagade på att Hamas isolerades efter att ha vunnit ett val — för att Hamas är en terror-organisation som citerar Sion Vises Protokoll i sin programförklaring, har rasistisk indoktrinering av barn etc etc. Jag påpekade att redan en missnöjespolitiker som Haider blev isolerad i EU — för kanske en hundradel så mycket.

 • Ja, det där var godag yxskaft från dig Bernt, jag håller med dig. Exempelvis så har citeras inte Sions Vises alls i Hamas senaste stadgar, det s.k nationella försoningsdokumentet från 2006, där Hamas säger sig sträva efter en palestinsk stat enligt 1967 års gränser.

  Två gånger i år har Hamas erbjudit en fred och ett erkänande av Israel enligt 1967 års gränser, men Israel föredrar fortsatt ockupation och markstöld.

  Rasistisk indoktrinering är annars något som israelerna är kända för. Att döda hundra gånger fler än Hamas torde vara en bra orsak att isolera Israel.

 • Bernt

  Hampus, du tycker det är helt ok eftersom Hamas inte har ren nazist-liknande propaganda i sina stadgar sen 2006…? 🙂 Du har heller inga problem med barn-program med rasistisk indoktrinering att hata judar (checka memritv.org, med original-programmen; mycket mer rasistisk propaganda att ösa ur där).

  Jag noterar roat att du inte gav referenser till dina påståenden om rasistisk indoktrinering i Israel.

 • Men varför vill du att jag ska titta på den israeliska säkerhetstjänstens kanal MEMRI? För att den israeliska säkerhetstjänsten är extra trovärdiga i konflikten? Jag antar att du syftar på de program som MEMRI är kända för att felövesätta.

  Självklart kan du få referensen om indoktrinering i Israel. Här och här.

  Ditt andra kommentar har inte ens sammanhang. Vad försökte du säga med den? Att du jobbar på Radio Islam eller på UD?

 • Pingback:   Enstatslösning enda vettiga på sikt — Mullvaden()

 • Pingback: Grunda borgerliga analyser | Svensson()

 • Bernt

  Eckerman:
  Det var givande att du inte vill ta i att du stöder organisationer som använder rakt nazi-inspirerad propaganda.

  Sen, memritv.org har original-programmen; det finns säkert 100,000 personer bara i Sverige som förstår språket. Memri och hatiska muslimska statliga (och/eller censurerade) medier har diskuterats där det finns trovärdig faktakontroll (NY Times, Washington Post, etc).

  Googla eller sök på youtube efter t.ex.:
  hamas mickey mouse

 • Bernt, vad jag förstår har du inte tagit avstånd från organisationer som använder rakt nazi-inspirerad propaganda, så det vore självklart skönt om du förklarade dig där. Att du däremot stödjer ett land som för en apartheidpolitik är självklart illa.

  Och MEMRI-tv har orginalprogrammen ofta sönderklippta till oigenkänlighet och med felaktiga översättningar. Så agerar den israeliska säkerhetstjänsten. Annars gör du dig löjlig. Just programmet om Musse Pigg är det som MEMRI medvetet översatt felaktigt vilket jag också länkade till ovan.

 • Bernt

  Jag skrev man skulle Googla efter:
  mickey mouse hamas

  Referenser på första sidan finns till Der Spiegel och BBC. De citerar också en palestinsk minister. Lite trovärdigare än en vänster-journalist som verkligen bryr sig om ämnet…

  news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/6257594.stm
  http://www.spiegel.de/international/zeitgeist/0,1518,481940,00.html

  Man kan också noterat att t.o.m. Whitaker sade att Memri generellt är pålitliga i den referens du gav, vilket säger emot din Memri-beskrivning (men visst, man hittar saker att kritisera i alla stora översättningsprojekt).

  Jag har svårt att se att du skriver annat än oärlig propaganda, Eckerman.

 • Fast nu försöker du bara förvirra. Varken BBC eller Spiegel-artikeln använder samma medvetna felöversättningar som MEMRI. Och den palestinska ministern du citerar säger bara att Hamas valde att dra in programmet som ett misstag. Inte att MEMRI skulle ha bra översättningar.

  Annars är det självklart att du endast skriver oärlig propaganda, jag måste hålla med dig där.

 • Bernt

  Jag gav stöd för mina teser… f.a. citera Spiegel-referensen ovan…

  Titel: ”Hamas Mickey Mouse Teaches Jihad”

  ‘… [Palestinian Information Minister Mustafa Barghouti] said the use of a cartoon character to urge Palestinian children to fight Israel and work toward world Islamic domination was a ”mistaken approach.”‘

  Etc…

 • Jihad betyder kraftansträngning. Den kan ske genom ord, tanke, handling eller vapen. Så det betyder i princip ingenting. Och Barghouti säger, exakt som jag skrev ovan, att programmet drogs in eftersom det sågs som ett misstag. Om bara de israeliska skolböckerna kunde dras in på samma sätt.

  Och återigen, varken BBC eller Spiegel använder sig av MEMRI:s falska översättningar. Något som är den israeliska säkerhetstjänstens specialitet.

  Så du försöker som sagt bara förvirra.

 • Bernt

  Vidare citat ur barnprogrammet(!!) från Spiegel:

  Hostess Saraa doesn’t skimp on the political indoctrination, and the mouse frequently admonishes viewers to observe their religious duties, like praying five times a day, as a ”cornerstone” for Islamic world domination.

  ”The people firmly stand, singing this to you. … Its answer is an AK-47. We who do not know fear, we are the predators of the forest,” Farfour squeaks in one episode while miming the throwing of a grenade and the shooting of a rifle. In another, his mousey voice warns: ”Oh Jerusalem we are coming. Oh Jerusalem, it is the time of death. Oh Jerusalem, we will never surrender to the enemy, and we will never be humiliated. It is beloved Palestine that taught us what to be. And taught us to be soldiers of the Lord.”

  ….

  The show, called ”Tomorrow’s Pioneers,” is hosted by a little girl named Saraa — wrapped in a headscarf — who does her part to indoctrinate her viewers, saying in one episode that ”I remind you that al-Aqsa and the prisoners are a responsibility on our shoulders, and Allah will ask us on Resurrection Day what we gave for their sake.”

 • Ja? Fortfarande inte samma falska texter som MEMRI langat in. Återigen försöker du förvanska diskussionen. Du rekommenderade folk att se på MEMRI, den israeliska säkerhetstjänstens filmer, som är kända för att vara sönderklippta och felöversatta. Du tog som särskilt exempel på Musse Pigg vilket vi vet att MEMRI felöversatte.

  Och nu börjar du babbla om annat. Förövrigt förstår jag inte vad du tycker är underligt i att en religiös TV-kanal har barnprogram som tycker man ska be och har religiösa uttalanden. Var så säker på att även judiska barn får lära sig att Jerusalem är heligt och ska skyddas.

 • Anders_S

  Ja, barnprogrammet påminner om indoktrineringen på de kristna fundamentalistiska läger som jag såg en TV-dokumentär om.

  Budde och Hampus: Debatten har gått i stå. Jag föreslår att ni avslutar den.

 • Bernt

  OK, sista jag skriver.

  Eckerman, den starkaste kritikern av MEMRI i seriösa medier är Whitaker — och det hårdaste han hade att säga i den referens du gav var att nästan allt på Memri är bra översatt.

  På MEMRI hittar du en otrolig massa ren antisemtism. Det finns en massa andra bra källor som stöder detta (NY Times, etc). Du vill inte ta i det.

 • Bernt

  Anders, bara en snabb bön att om Eckerman mot förmodan har bra referenser för sina teser om Memri är jag väldigt intresserad att läsa dem.

  Jag har sett sådana påståenden ofta, men aldrig seriösa motiveringar. (-: Vänligen hjälp en stackars nerd som försöker förstå världen. 🙂

 • Pingback: Intervju med Gazainvånare | Svensson()

 • Bernt

  Eckerman, du har således inga referenesr för alla dina tvärsäkra pståenden?

  Du får uppdatera Wikipedia och ge ”bättre” referenser också, för de håller inte med din beskrivning…

  http://en.wikipedia.org/wiki/Antisemitism_in_the_Arab_world#Palestinian_Authority

  http://en.wikipedia.org/wiki/Tomorrow%27s_Pioneers#Translation_controversy

  (Jag har svårt att säga något om Whitakers teser för jag förstår inte arabiska. Men som jag skrev — t.o.m. han, Memris hårdaste kritiker, säger emot Eckermans beskrivning!)

 • Bernt, jag var ledig. Du kan väl lugna dig lite? Varför du slumpar ut länkar från Wikipedia förstår jag inte. Kanske ska jag lägga ut en om Qana-massakern? Deir Yassim? Eller tycker du bara det är roligt att länka om saker som inte diskuteras? Eftersom det är klotterplanket Wikipedia kan dessutom vem som helst editera texterna så de ska se bra ut.

  Och naturligtvis är inte Whittaker ”Memris hårdaste kritiker”. MEMRI ses överlag som ett skämt förrutom bland de mest israeldyrkande bombentusiasterna.

  Här är en bra genomgång över hur de förfalskar en intervju med Norman Finkelstein:

  http://www.normanfinkelstein.com/article.php?pg=11&ar=605

  Och här är från Londons borgmästare:

  ”This is taken from one of the main sources for the dossier, the very well-funded Middle East Media Research Institute (MEMRI), which was set up by a former senior officer in Israel‚Äôs military intelligence service and which
  specialises in finding quotes from Arab media for circulation in the West. The translation and selection of quotes tend to portray Islam in a very negative light.
  It may seem difficult to take such material seriously, but in some respects the approach of MEMRI, echoed in the dossier, is reminiscent of the various anti-Semitic
  conspiracy theories. This can be seen very easily if one simply substitutes the words ‚ÄòJewish‚Äô and ‚ÄòJudaism‚Äô for ‚ÄòMuslim‚Äô and ‚ÄòIslam‚Äô throughout the dossier.”

  http://www.london.gov.uk/news/docs/qaradawi_dossier.pdf

  Vi har exemplet från Le Monde när de bytte ut ordet ”sionism” mot ”jude” ellr ”judaism” i sin översättning (kräver konto):

  http://mondediplo.com/2005/10/15propaganda

  Och läs gärna den franska texten:

  http://www.monde-diplomatique.fr/2005/09/EL_OIFI/12796

  Men visst, vill du lita blint på den israeliska säkerhetstjänsten så är det upp till dig. Förvänta dig inte att andra ska det.

 • Bernt

  Jag menade att Whitaker är en potentiellt seriös journalist för en respekterad tidning (han skrev dock sin kritik här på en blogg?).

  Whitaker skrev rakt upp och ner att Memri var trovärdiga i den stora majoriteten av fall. NY Times etc seriösa medier har skrivit att de är trovärdiga.

  Do argumenterar seriöst att en judisk konspiration kontrollerar Wikipedias sidor? Notera att de har fler referenser än du (och bättre; Finkelstein är en extremist liksom Londons borgmästare också?).

  Jag har inte sett mer än enstaka exempel på klagomål om Memri. Det är inte oväntat om alla stora översättningsprojekt — även där en massa tokar gärna vill skjuta innehållet under mattan…

  Du har verkligen inget bättre för så hårda åsikter?

 • Anders_S

  Jag tror det räcker om Memri. Det är lite off-topic om vi säger så.

 • Bernt

  /*Som sagt, off-topic*/ #AS