Huvudsakligen är det civila palestinier som dödas

Israels invasion av Gaza har orsakat många döda. Enligt Al Jazeera är de flesta av dessa dödade civila. Israel rapporterar om dussintals döda fiender. Förmodligen inkluderar israelerna civila i sina uppgifter om dödade fiender. Israel har erkänt att en soldat dödats och Hamas hävdar att de tillfångatagit några andra.

Markinvasionen av Gaza har skett på ett par håll. Israel har gått in från nordost och dessutom mitt på Gazaremsan. På så sätt har man delat Gazaremsan i två skilda delar. En med Gaza City och en annan med Rafah och Khan Younis.

Runtomkring i världen protesterar människor mot invasionen av Gaza, i Turkiet har uppemot en miljon demonstrerat på olika platser under dagen, i Rabat i Marocko 40 000 osv. Men den svenske statsministern Fredrik Reinfeldt fortsätter att agera som om det handlade om två ”lika goda kålsupare”. Så är det inte inte. Det är ett land som begår massmord, ett land som begår brottsliga handlingar, ett land som begår övergrepp. Ett land som bombar och anfaller Gaza. Det landet heter Israel och de har stöd av imperialisterna och krigshetsarna i USA. Det är ett folk som förtrycks i området, ett folk som mördas, ett folk som stängs in, ett folk som isoleras. Det folket heter palestinier. Lika menlöst som Reinfeldt agerar de flesta av världens ledare, men inte Norge. Även Mona Sahlin är alldeles för mesig.

I ett sånt här läge är det lätt att man känner förtvivlan eller blir förbannad som min vän Andreas Malm och min kamrat Ronny Åkerberg. Man känner sig helt enkelt grymt maktlös. Men Andreas har rätt. I detta läge måste vi ge stöd åt palestiniernas motstånd, även om det leds av Hamas, på samma sätt som vänstern allierade sig med högersionister i upproret i ghettot i Warsawa en gång för länge sen.

Intressant?
Bloggat: Dalunde, Maria Ferm, Life of Avlo,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
 • Niklas

  Märkligt nog så har alla medier tvärtimot rapporterat att majoriteten av de döda var hamasfolk. Men du verkar veta bättre. Har du egna korrespondenter på plats eller sprider du lögner med vilje?

 • Pingback: Claeskrantz.se » Blog Archive » 59 barn dödade hittils i Gaza()

 • Anders_S

  Niklas. Du kanske inte är läskunnig? Det är lite tröttsamt att svara på kommentarer, vars svar finns redan i det kommenterade inlägget.

  Jag hänvisar till vad Al Jazeera rapporterar inifrån Gaza. Alla andra media hänvisar till uppgifter från israeliska armén. Själv påstår jag ingenting. Och det gälelr alltså offren för markoffensiven. Inte det totala antalet dödade. Det har jag inte kommenterat.

 • Mikael

  Anders.

  Andreas Malm mer eller mindre hyllar Hamas o Iran, detta på samma s?¶tt han hyllade Hezbollah n?¶r Israel gav sig på dom. Andreas Malm representerar det mest brunr??da inom ytterlighetsv?¶nstern. Sedan om majoriteten ?¶r hamas eller Palestinier ger jag fan i, det handlar om k??tt o blod som har familjer. Och varje person som d??r i konflikten ?¶r en tragedi Palestinier /Israeler. Men på något s?¶tt låter det som vissa på v?¶nster och h??gerkanten inte ??nskar någon fred what so ever.

  I ??vrigt gillar jag din blogg ?¶ven om du ?¶r lite långt åt v?¶nster;) f??r min smak, men smaken ?¶r ju som bekant lite delad.

 • Ame

  Niklas, det krävs inte ett geni för att räkna ut i sitt eget huvud hur många av dem ca 500 dödade palestinerna som är Hamasledare. När man skjuter raketer hej vilt omkring sig på sjukhus bostadsområden och skolor så är chansen inte så stor att det just befinner sig en Hamasledare där. Enkel matte att se att det som Israel gör just nu är ren avrättning av palestiner. Hamas är ett demokratiskt folktvalt, om det nu så är fallet så kan Israel alltid förklara bort det med att dem oskyldiga civila som blir dödade bara har sig själv att skylla för att dem valde Hamas som sina ledare.

 • Pingback: Claeskrantz.se » Blog Archive » Israels gaza invasion försök att etablera faktum på marken()

 • Anders

  Jag förstår inte riktigt dem som lägger hela skulden på Hamas men invändningen att de ”kidnappat” Gazas befolkning….är det så man ska lösa ett gisslandrama på tex en bank i framtiden; genom att bomba banken sönder och samman och döda alla, terrorister inklusive gisslan?? Just nu spelar det väl mindre roll vilka som bär största skulden, terroristerna i Hamas eller ockupanterna Israel….civila gamla, kvinnor och barn dödas urskiljningslöst och det kan väl aldrig vara försvarbart!? Eller är jag naiv nu….?

 • Petter

  Alla glömmer också att Islamisk Jihads Al Quds och Fatahs Al Aqsa tillsammans med andra grupper som PRC, DFLP, PFLP och ”egna” grenar av andra militanta grupper står för en stor del av attackerna och också är bland dom som dödas i riktade mord och räder. Hamas (Al-Qassam) kan göra vad dom vill, men att dom slutar skjuta raketer betyder inte att det slutar hagla raketer och granater över Israel. De kommer finnas så länge det finns något (nya dödade) att ”hämnas” mot.

  Hamas har inte längre några poilisär befogenhet i samma styrka som förut, de har faktiskt tagit raketbeskjutare i fånga förut. Och om de dödar grannen till en Islamisk Jihad-medlem när de försöker döda honom eller förstöra hans hus inte fan är väl det Hamas fel då. Eller menar de att det är Hamas fel att de inte införde en totalt totalitär diktatur där alla oliktänkande avrättades? Nej, det är bara tomt politikersnack och knappast vad media (Israelisk) och Israeliska myndigheter rapporterar om, om händelserna.

 • Bland icke-civila har även trafikpoliser räknats in. Alltså som legitima måltavlor.

 • Apan

  Anders: Vaddå’ i framtiden ? Var det inte det Ryssland gjorde för att lösa gisslandramat på teatern för ett par år sedan ? En massa ur gisslan dog när man försökte droga kidnapparna. Det är ju modernt ju !

 • Petter

  Apan

  Ett gisslan drama i en bank är i vanliga fall knappast förövarna försedda med självmordsbombbälten och andra bomber dock.

  Nu är ju dock inte Gazas befolkning kidnappade mer än att deras rörelse kraftigt begränsas av Israel, det fanns ju alltid tunnlar innan de blev bombade av Israel. Öppnar Israel skulle det strömma ut folk. Man måste kunna sköta basbehoven och det går inte längre. Det är en mänsklig rättighet att få resa till ett annat land, att återvända och så vidare. Mänskliga rättigheter är ju dock inget som Sverige stöder, i sin helhet. Så man ska väl inte vänta sig att vi fördömer länder för att bryta mot de heller.