Alternativ israelisk media

Det finns en liten minoritet i Israel som är mot bombningarna av Gaza. Närmare bestämt 20% av befolkningen enligt tillgängliga uppgifter i alternativ israelisk media. För det är till dessa kanaler man måste vända sig för att få en annorlunda israelisk syn än den gängse. Det är i denna alternativmedia man kan läsa om israeliska demonstrationer mot invasionen av Gaza, om förtrycket mot arabiska israeliska medborgare, om vad som händer på Västbanken där Israel regelbundet dödar palestinier som deltar i fredliga demonstrationer mot invasionen i Gaza. Det är också i denna media vi kan läsa om att majoriteten av Israels befolkning är mot markinvasionen av Gaza. Inte för att de främst är mot att Israel dödar palestinier, utan främst för att de är oroliga för de israeliska soldaternas liv.

Man kan också läsa norska medier, som är betydligt bättre än svenska när det gäller bevakningen av massakern i Gaza, detta då det finns norska läkare inne i Gaza. Eller så kan ma läsa Al Jazeera.

Man ska ha klart för sig att det inte ens är alla judar i Israel som stöder anfallet mot Gaza. Ännu mindre gäller det alla judar i världen. Det fins till och med stora judiska grupper som är helt mot staten Israel (Däribland en ortodox judisk inriktning, om vilken man kan läsa i Nina Solomins bok OK, Amen).

Israels regering och stat är inte detsamma som israeler. Israeler är inte detsamma som judar och att man är jude innebär inte att man stöder Israels anfall på Gaza. Sålunda fanns det judar i den senaste demonstrationen i Göteborg mot Israels massaker i Gaza.

Intressant?
Bloggat: JJ, Claes Krantz, Björn Wadström,
Borgarmedia: SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Segulah

  Utan att orka läsa mer än 4 rader av detta onyanserade vänsterdravel så vill jag bara korrigera dina siffror lite. Du säger 20% av israelerna är emot aktionen i gaza. Israels demokratiska land består till 20% av araber. Att de motsätter sig är inte konstigt. Över 90% av det judiska israel (dvs de som utsätts för hamas terrorism, inte deras anhängare) är för. Till och med israelisk fredvänster som ehud barak som 2000 ville ge bort hela gaza, 97% av västbanken och halva jesusalem ser aktionens behov. Hur länge skulle sverige tolerera att utbrytarrepupubliken östergötland skickade missiler in i landet? Kom igen nu! Israel har folkrätten på sin sida. Palestinierna i gaza röstade fram hamas (och de hade ingen dold agenda) nu får det ta ansvar för att de röstat fram en militant regering. Vems skulle annars ansvaret vara?

 • Mot Israel

  Nu är det så att Israel inte är någon demokrati..eller?
  De ska iallafall inte få kalla sig en.

 • Bubu

  Konstigt att svensk media inte tar upp klappjakten i Gasa på Fatah anhängare! Hamas är rädd att såfort de har försvagats av den Israeliska armens framryckning tar Fatah över makten över Gasaremsan! De har även sagt att de skulle hänga Abbas på torget.
  Hamas är nervös och därför har de skjutit ett antal Al Fatah anhängare i benet eller helt enkelt brytit armen på dem för att sätta dem ur spel! Ledarna däremot gömmer sig enligt gängsne arabisk maner!
  I Gasa-fängelset har Hamas även avrättat 35 st s k kollaboratörer så att den framryckande Israeliska armen inte skulle befria dem!
  Så gör Sossarnas samarbetspartner och median här håller tyst om för svenska folket!

 • Anders_S

  Segulah: Nu är det ju inte jag som skriver det utan AIC. Jag citerar bara deras siffror. Jag har inte haft några synpunkter på vilka israeler som tycker vad. Det är fullkomligt ointressant om det är kristna, judar, druser ellr muslimer. Om det är araber eller andra israeler. Det är israeler, punkt slut.

  Bubu: Konstigt va? Jag tror inte de är något som pågår just nu. I alla fall vet du inget om det och det vet ingen annan heller. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med information om Gaza för att veta nåt om det.

 • Segulah

  Citat:
  Mot Israel Says:
  5 Jan 2009 at 13:34

  Nu är det så att Israel inte är någon demokrati..eller?
  De ska iallafall inte få kalla sig en.
  Slut citat

  Du skulle inte vilja precisera lite varför du väljer att slänga ur dig detta? Alla politiska auktoriteter skulle tycka att ditt uttalande är barnsligt och kommer därför inte att ödsla mer av min tid.

  till Anders_S

  Det är relevant att skilja mellan olika etniska grupper i israel. Till exempel, alla terroristdåd mot israeler är riktade mot judar. Vartenda café i israel har en säkerhetsvakt vid ingången för att vittna om utsattheten, medan inte en enda kyrka, moské eller annat icke-judisk instans behöver detta då hotbilden är noll. Det är endast relevant att vissa upp den konsensus som råder bland de utsatta israelerna. Vanligen är israel ett politiskt splittrat land när det gäller hur man ska hantera fredspolitik etc, men när det gäller landets säkerhet så brukar dessa splittringar raderas till förmån för den reella sakfrågan, överlevnad. Israel för inte ett etniskt krig mot palestinier utan ett krig mot de som vill utrota staten med dess medborgare. Läs Iran, Syrien och hamas etc. De som tror att israel utav ren illvilja skulle utsätta palestinier för detta har verkligen köpt in sig på en antisemitisk avhumanisering av israeler.

 • Petter

  Hamas är lika militanta som Fatah, fortfarande så är både Al-Aqsa och Al-Qassam terrorstämplade av Israel och EU även om Israel benådar och släpper Al-Aqsa-fångar på västbanken, många i utbyte mot att de går med i palestinska myndighetens säkerhetsstyrkor och trotts att vissa börjar slåss mot Israel igen.

 • Pingback:   Demonstrera mot Israels massaker på palestinier — Mullvaden()

 • Anders_S

  Segulah: Nu kan ju judar knappast sägas vara en etnisk grupp iofs. En del är svarta, en del är ryssar, en del är araber, en del europeer, en del svenskar osv.

  Å andra sidan bekräftar du staten Israels apartheidkaraktär, Israels rasistiska karaktär, genom att hävda att de etniska grupperna måste hållas i sär.

  Så vitt jag förstår slår Kassamraketer ner lite hur som helst. Under kriget i Libanon bland annat i delar av Haifa bebodda av muslimer. Man kan inte sikta riktigt med rakterna i fråga, så det är lite slumpmässigt var de slår ner. Men naturligvis skrämmande.

  Det är uppenbart att självmordsattentat däremot riktas mot judar på olika sätt. Detta beror naturligvtis på att det finns ganska stora inslag av antisemitism i Hamas och andra religiösa muslimska gruppers propaganda.

 • Segulah

  Min poäng var inte att det är i israel viktigt att sära på etniciteter utan i denna diskussion. Israel är ingen apartheidstat, det finns inga diskriminerande lagstiftningar bortsett från att arabiska minoriteten inte har värnplikt.
  Att missiler som regnar ner över israel ibland skulle drabba icke-judar är vad som kallas för eventuellt svinn. Det är uppenbart inte måltavlan för attacken. Den verkliga måltavlan är precis som du säger judar, och detta just pga de rakt antisemitiska motiven som dessa terrororganisationer har.
  För att då återgå till min ursprungliga poäng så är det inte relevant att fråga den delen av israels befolkning som inte är målet för den terrorism som hamas utgör i spörsmålet. 90 % av judarna (utpekad måltavla) i israel är enade kring krigets beskaffenhet.
  Avslutande vill jag citera Golda Meir
  ”Jag kan förlåta araberna för vad de gör mot oss, men jag kan inte förlåta araberna för vad de får oss att göra mot dem”

 • Petter

  Fatahs Al-Aqsa är en av de grupperna som kunnat skjuta raketer på Israel och Sderot och som faktiskt gjorde det under den delen av vapenvilan som Hamas inte tog på sig en enda attack under.

  Segulah. Det är väl snarare så att du kan jämföra det med Skåne som inte var svenskt, och visst fan slogs de mot svenskarna! Gaza är ingen utbrytarrepublik och det förekommer terroristattentat hela tiden i ”Judea och Samaria” (Västbanken) som det kallas av Israelerna i huvudsak molotovcocktails men även skjutningar. Det var Israel som bröt vapenvilan den fjärde november då de under en räd (gick in i Gaza med specialstyrkor) dödade en Hamasmilitant, som ledde till att de svarade med raketbeskjutningar varav de dödade dom som sköt raketerna. Och detta erkänner Israeliska myndigheter att det var så det gick till. Månaden innan (Oktober) så fanns det inte ens några skadade av raketerna. Inte heller i September. De går faktiskt så långt som att säga att ingen skadats av raketer eller granater under vapenvilan. (fram till 4 nov då) De erkänner också att Hamas försökte upprätthålla vapenvilan även gällande de andra grupperna. Bara 17 raketer nådda in i Israel före 4 november (19 juni – 4 nov). De 6 mån innan vapenvilan så dödades 4 Israeler och 277 skadades. Före vapenvilan var det 23 som hade dödats av raket och granatattacker. Det sen 29 sep, 2000. Västbanken och Jerusalem är betydligt farligare för Israeler, särskilt under denna period som vapenvilan gällde. Fast även annars också. Det är runt ett tusental som blivit skadade av raketer och granater så länge de använts, Israel gör alltså värre skada på ett par dagar.

 • Anders_S

  Segulah: Betraktar man de ockuperade områden som bantustans enligt sydafrikansk modell är Israel en fullfjädrad apartheidstat. Och det bör man göra.

  Du glömde äktenskapslagstiftningen I Israel. Så vitt jag vet är den baserad på religiös tillhörighet. Det är diksiminerande. Desutom har jag för mig att lagarna (eller omd et är reglerna hos de institutioenr som äger mycket marka) som reglerar köp av mark också diskriminerar israeliska araber/palestinier.

  För att anknyta till Golda Meir. Man behöver inte göra illdåd mot palestinierna bara därför att dessa kämpar mot en ockupation. Det är ett val man gör. Man behöver inet bete sig illa bara för att man tycker att nån annan gör det. Ett mindre illdåd innebär inte att ett större illdåd kan förlåtas.

 • Petter
 • Segulah

  /*off-topic, borttaget*/ #AS
  På vilket sätt är israel en apartheidstat? De äktenskapliga lagarna är så fall lika diskriminerande för alla, för alla religioner har sin egen lagstiftning i avseendet. Det finns inga markköpeslagar som ger fördel åt varken det ena eller andra folket. Visst finns det säkert byråkrater som gör, men det finns även de som inte ger invandrare jobb i sverige, men det kan knappast ses som lag.
  Gällande de illdåd du pratar om så är det faktiskt ett krig. Om du inte fattat det så ska du nog ta och göra det. Tyvärr har hamas (trots israels välvilliga fredsförsök då man etniskt rensade gaza på judar) dragit på sig detta själva. De har varit fullt medvetna om vad de har gjort. Israels reaktion var helt beräknad och väntad. Hamas har ju inga fredsambitioner så det är klart att de aldrig blir nöjda förens alla judar är utdrivna i havet. Detta till trots sitter du i sverige och försöker förstå dig på nåt du inte har en aning om. Tycker du att staten israel har rätt att existera? Om ja, så hur får de då försvara sig? Vad är din lösning? Och snälla säg inte att återgång till 67års gränser är lösningen för det är inte det som hamas tror på heller.

 • Petter

  Segulah det finns väl inte heller några arabiska sionister? Sen skulle jag inte säga att Gazabor är värre än Jerusalembor och Västbankenbor. Självklart är det inte acceptabelt att attackera civila. Fast det gör båda sidorna.
  Nu är det dock så att de paramilitära gruppperna är just paramilitära, de gör tom raketer hemma i sina bostäder ibland just för att de är civila och inte är med i en arme med vapenlager långt ifrån civila. Då är det heller inte ok att bomba deras bostäder, och på så sätt döda civila i närheten, de gömmer sig inte bakom några civila, de är civila (fast stridande) och bor bland civila precis som alla andra. Då är det heller knappast de militanta gruppernas ledare som har massor vapen och vapentillverkning hemma i bostaden heller. Dessa blir snarare utsatta för mord. Men det hade kanske varit OK för Hamas att bomba Israeliska armens ledares privata bostäder?

 • Anders_S

  Segulah: Nej inte till 1967 års gränser. De som FN föreslog 1947 ska man återgå till. ALla flyktingar ska ha rätt att återvända osv. På sikt är jag för en enstatslösning med en sekulär stat för judar, kristna, muslimer, druser, araber osv. En tvåstatslösning kan finnas under en övergångsperiod.

 • Anders_S

  I övrigt hänvisar jag till ett tidigare inlägg:

  http://www.zaramis.nu/blog/2008/01/01/det-har-med-apartheidstaten-israel/

 • Segulah

  /*Detta inlägg innehöll alltför många brott mot kommentarsreglerna för att jag skulle kunna ta in det. Personangrepp, antisemitism dvs att likställa Israel med judar, islamofobi, påståenden om att jag har åsikter som jag inte har, off topic osv.*/ #AS

  Den delen av kommentaren som avsåg det länkade inlägget får gärna göras igen, då på det aktuella inlägget.

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • fuck em

  så klart fatha och hamas och alla andra palestinier har rätt och skuta raketer mot deras occuperade land som occuperas av ett folk som bodde där för 3000 år sen och för femtio år sedan kom de tillbaka exempel om danmark occuperade sverige och gav oss endast stockholm och bo i.
  Och sedan med moderna vapen bomba oss från luften med över lägsna vapen och terrorisera oss och spotta på oss och dödda över en milijon av oss skulle det vara konstigt om vi skickade raketer mot dom kastade stenar på dom ville ta tillbacka vad som e vårat israel har ingen respect för mänisko liv varför skulle hamas mm ha det efter 50 år colonial förtryck