Hårdare motstånd än väntat?

Det verkar som om Israels invasionstrupper har stött på lite hårdare motstånd än vad de väntat sig. Och betydligt hårdare än vad jag trott att de skulle möta. Både Hamas och Islamiska Jihad hävdar att de slagit ut israeliska pansarfordon. Israel har enligt olika nyhetskällor förlorat ett tiotal soldater, vilket naturligtvis är ett litet antal i förhållande till alla dödade palestinier.

Samtidigt med markoffensiven fortsätter också flygbombningarna med F-16 plan och Apache-helikoptrar. Situationen för de civila förvärras allt mer samtidigt som ingen tillåts fly från området. Västmakterna står och tittar på nrä israel mssakrerar civila, barna, kvinnor och gamla. Därför bär också västmakterna ansvar för det som sker. Än en gång låter väst ett massmord ske utan att man ingriper. För vilken gång i ordningen?

Intressant?
Borgarmedia: SVD, DN1, DN2, AB1, AB2, AB3, AB4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Mattias

  Krigets första offer är alltid sanningen, nästan inga journalister släpps tydligen in i stridsområdet så vi andra är utelämnade åt båda parters propaganda och uppskattningar. Bara idioter tar israels eller hamas upogifter på fullt allvar i detta läge, allt är tillrättalagt. Likadant med antalet offer, som jag tror tyvärr är betydligt högre än det nuvarande uppskattningarna då folk är begravda under hus och hjälpen inte når fram. När det gäller striderna är jag förvånad att IDF har mött så fram till nu har mött så litet motstånd (vid tanke på att hamas har mellan 10 och 15000 man beväpnade med pansarbrytande robotar o.dy som borde komma väl till pass i strid i bebyggelse) antagligen har Hamas dragit sig undan från de främre ställningarna för att få en starkare position djupare in i Gaza. Tror inte att Hamas kommer att kunna bjuda lika mycket motstånd som Hizbollah 2006. Dels så är rörelsens beväpning och krigarnas utbildning sämre, dels lämpar sig terrängen bättre för pansarstrid nu och dels verkar IDF har lärt sig några läxor i avseende av samband och logistik sedan sist. Hur som helst, vad som verkligen händer just nu vet vi väl om tidigast några månader eller så. C’est la guerre.

  Hur som helst så är Gaza helvetet på jorden just nu, måste ha varit så där de var för civilbefolkningen i Stalingrad under WWII, då ryssar och tyskar stred från hus till hus och de civila som var kvar i staden hamnade emellan, frös eller svalt ihjäl. Och vad gör världen? inte ett skit. Har tidigare försökt att vara ganska neutral i den här frågan, då jag tycker att frågan är mer komplicerad än vad de flesta inom den organiserade vänstern tycker. Men nu är det nog, det kanske finns förklaringar för Israels handlande men det finns fan inga ursäkter. Jag betackar mig för de ständiga jämförelserna med WWII och nazismen, men visst säger Israels brutalitet något om dess syn på palestinierna. Tanken på att terrorism kan bombas bort är minst sagt enfaldigt, detta löser inga problem alls utan sår bitterhet och hat som Israel kommer att få skörda många år framöver.

 • Alexander

  Hur ska ”väst” ingripa? Sända styrkor? Vart? Man försöker med diplomati men USA vägrar att ge FN ett tidigt mandat. Senast tog det EN månad att få fram ett gemensamt beslut om Libanon. Hur går man till väga då demokratiskt? Bojkott? Stoppar det striderna för stunden?

  Israel verkar traska på i maklig takt, få raporterade förluster, flygbombningar mot smugglarrutter dygnet runt, högt antal motståndsmän dödade enligt båda sidor. Artilleriet plöjer väg genom bebyggelsen, men detta går långsamt då det finns risk att träffa egna trupper. Är dock överraskad av att raketerna fortsätter att skjutas över mot israelisk bebyggelse och inte mot trupperna. Kanske är det ”färdigriktade” ramper?

 • Pingback: I hell-mans v‰rld - Tankar om stort och smÂtt » Dystra utsikter…()

 • Pingback: Claeskrantz.se » Blog Archive » Gazakriget från en trädgårdsstol utanför Sderot()

 • Var min kommentar så dålig så den inte fick vara med eller försvann det bara?

  mvh

 • Anders_S

  m00ns: jag har inte sett nån kommentar. Försök igen.

 • Alexander

  ”Tanken på att terrorism kan bombas bort är minst sagt enfaldigt, detta löser inga problem alls utan sår bitterhet och hat som Israel kommer att få skörda många år framöver.” Detta har varit konfliktens devis sedan första början.

  Har svårt att se vad Israel kan vinna på en offensiv, borträknat inrikespolitiska poäng. Smuggling av raketer är oundvikligt om 1,5 miljoner människor ska kunna leva någorlunda drägligt. Att bomba bort Hamas med artilleri är en utopi. Möjligen kan man slå ut huvudpersoner och ge kraftiga förluster åt en otränad mobb, men detta kräver man mot man strider och en längre operation vilket Israel alltid fruktat. Nu väljer man att försöka ta bort cansersvulsten med yxa och motorsåg.

  Möjligen kan offensivens storlek (humanitära plågor i media)”tvinga” omvärlden att ingripa med en större bestämdhet i konflikten. Just nu det ända att hålla hoppet till.