SVD publicerar uttalande av Hamas – bra gjort

Idag publicerar SVD ett par dagar gammalt uttalande av Hamas-ledaren Khaled Mashaal. Det är bra gjort. För att kunna uppnå något i Palestina måste alla parter prata med varandra. En viktig part är förstås den legitima och demokratiskt valda regeringen, ledd av Hamas. Khaled Mashaal talar för dessa:

I 18 månader har mitt folk i Gaza varit belägrat, inlåst i världens största fängelse, avskuret från land-, luft- och sjökommunikationer, inburat och utsvultet, till och med förvägrat mediciner för våra sjuka.

Efter den långsamma dödens politik kom bombningarna. I denna den mest befolkade av alla platser har ingenting förskonats från de israeliska stridsflygplanen, från regeringsbyggnader till hem, moskéer, sjukhus, skolor och marknader.

[…]

Denna flod av blod utgjuts under lögner och falska förevändningar. I sex månader iakttog vi i Hamas vapenvilan. Israel bröt den upprepade gånger från början. Israel var ålagt att öppna övergångar till Gaza och att utvidga vapenvilan till Västbanken. Man fortsatte att skärpa den dödliga belägringen av Gaza och bröt strömmen och vattentillförseln upprepade gånger.

Den kollektiva bestraffningen upphörde inte utan ökade i omfattning – liksom morden och dödandet. 30 gazabor dödades av israelisk eld och hundratals patienter dog som en direkt följd av belägringen under den så kallade vapenvilan. Israel fick en period av lugn. Det fick inte vårt folk.

När denna brutna vapenvila närmade sig sitt slut förklarade vi oss beredda att ingå en ny omfattande vapenvila i utbyte mot att blockaden hävdes och alla gränspassager till Gaza öppnades, inklusive Rafah. Vi talade för döva öron.

[…]

Inga raketer har någonsin skjutits från Västbanken. Men 50 dog och ytterligare hundratals skadades där förra året på grund av Israel, när dess expansionism fortsatte oförminskat. Man tänker sig att vi ska låta oss nöja med krympande markfragment, en handfull kantoner utlämnade till Israels vilja, omgivna av det på alla sidor.

Sanningen är att Israel strävar efter en ensidig vapenvila, som enbart ska upprätthållas av mitt folk, i utbyte mot belägring, utsvältning, bombningar, mord, intrång och koloniala bosättningar. Israel vill ha en gratis vapenvila.

Läs hela.

Israel bombar sjukhus, vattenverk, elverk, skolor, moskéer och andra civila mål, inklusive människor. Ingen släpps in till eller ut från Gaza. Flyktingar får inte komma ut. Läkare och journalister får inte komma in. Men det går att resa in och ut om man absolut vill och det är journalisternas förbannade plikt att försöka ta sig in trots att Israel säger nej. Gör de inte det så är de medlöpare tll Israels massmord.

Egyptens regering samarbetar på det skamligaste sätt med Israels regering för att strypa informationen om vad som händer i Gaza och bidrar också till att förneka Gazaborna bra och ordentlig sjukvård. En annan partner till Israel är den palestinske quislingen Abbas och hans Fatah, som också är att betrakat som medlöpare till Israels massmord.

Intressant?
Bloggat: Esbati, Proletärbella, Ung Vänster,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, DB1, DB2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Mike

  Tycker detta visar var vår media och vårapolitiker har stått undr flera åtionden när dom mörklagt israels brott.

  Tycker man ska ifrågasäta sig själv i vems intressen våra politiker igentligen agerar , för att svenska befolkningen kan det ju knappast vara.

  Och vad är på G som inte sägs till oss med tanke på att norge har skyddsrum för 2,2 miljoner invånare och man bygger Noah12 på svalbard.

  Jag misstänker att det finns mer med i spelet som hålls undan från oss

 • Mattias

  Khaled Mashaal är inte demokratiskt vald.

  För övrigt så tror jag att det var pengarna som styrde palestiniernas val av Hamas. Hamas får stora summor pengar av Iran, i utbyte mot krigsföring mot Israel. Delar av dessa pengar går till Hamas social välgörenhet som man lovade innan valet. I kort: Palestinierna sålde sina röster till ett Islamistparti i hopp om att få ett par slantar.

 • Anders_S

  Mattias: Har jag någon stans skrivit att Mashaal är demokratiskt vald. Svar Nej. Kommentera vad jag skrivit istället för nåt annat. Han kan ju mycket väl vrara demokratiskt vald till ledare i Hamas, men om det vet jag inget.

  Hamas valdes därför att alternativet, det korrupta Fatah, framstod som sämre.

 • Pingback: Lindenfors blogg » Islamiskt ickevåld, finns det?()

 • Omni

  /*Du måste ange källa til påstående och citat*/ #AS

  En fredsfyrste av dimensjoner han der (Mashaal, AS kommentar). Leder fra Damaskus, ikke Gaza. Sikkert lurt når du skal gå til kamp mot Israel, men er vel ikke imponerende å bruke folket sitt som skjold når du selv sitter trygt langt unna.

 • Jag går med på din beskrivning av de Israeliska övergreppen, de är hemska och bortom all sans och reson. Men det ger inte Hamas legitimitet. Det spelar ingen roll att Hamas blev valda, de är fortfarande en våldsförhärligande organisation med en agenda av religiöst förtryck och än mer våld.

 • Jens

  ”Tycker detta visar var vår media och vårapolitiker har stått undr flera åtionden när dom mörklagt israels brott.”

  Mike:

  Så du tycker inte att media är väldigt PRO Hammas vinklat?!=) Har du någon gång sett en artikel som är PRO Israel. Om du verkligen tänker efter. Allt du läser i svensk media är vinklat. Säg, hur mycket har skrivits om Hammas eviga raketbeskutning mot Israel? Att det var de själva som bröt vapenvilan. Har du någon gång läst ett reportage där man gått in hos en Israelisk familj och frågat barnen om hur de mår när de utstår raketbeskutningat dagligen?! Ser du någon gång att tidningarna egentligen förklarar vad Hammans vill. Att de i princip vill utrota Israel, att det skall försvinna från kartan?!

  Att Hammas mördade Fatha-palestiner läste du väl inte heller särskillt mycket om. Någon notis kanske.
  Så, på vilken sida tror du media i sverige egentligen står?!

  Islamistiska terror grupper är vi snabba att fördömma, tex. Tallibanerna, Iran, Irak mm. Men Hammas, som inte är någonting annat tidigare nämnda, målas upp som frihetskämpar. De är ju till och med sponsrade av Iran. ( Som shar en galen president, Som du säkerligen inte heller tycker så bra om.)
  Jag antar att du inte sa ”jo man förstår att de vill kämpa tillbaka”, då flygplanen flög in i WTC. Så varför fördömmer man vissa Islamistiska grupper, men inte alla?!

 • Anders_S

  Återigen: Israel uppfyllde aldrig villkoren i den tidigare vapenvilan. De bröt alltså mot den från första stund. Israel bröt alltså vapenvilan från minut 1. Inte Hamas.

  Hamas må vara en otrevlig organisation. Men terrorister är de inte. Raketerna har de rätt att skjuta som varande ett folk i ett ockuperat land som kämpar för sitt oberoende och sin frihet.

 • Pingback: Förståelse « MKs Blogg()

 • Pingback: Vid dess rätta namn!()

 • Pingback:   Stoppa massakern i Gaza - demonstrera — Mullvaden()

 • Z

  Och alla som tänker kommentera och säga att detta betyder att man ”kramar islamister” eller ”tycker om Hamas” .. att erkänna en demokratiskt vald regering i en part trots att den har många åsikter man inte håller med om eller metoder man inte håller med om tordes vara självklart.

  Jag tycker Israel är en skurkstat men det betyder inte att jag förkastar och anklagar alla människor som erkänner Israel som stat ( vilket jag själv också gör, även om jag anser att en enstatslösning är det bästa ), eller tycker att de inte borde förhandlas med utan bara bombas etc.

  Kanske folket som står bakom Israel i allt borde se till sina argument? Skall vi endast gå efter subjektiva åsikter om en stat för att avgöra det mänskliga värdet hos folket där, eller faktiskt efter vilka som är valda?

 • Jag noterar att den ansedda och konservativa tidningen Financial Times, som verkligen inte kan anklagas för att vara ”vänster” nu kritiserar Sarkozy för att han inte inkorporerar Hamas som diskussionspartner i fredsplanen. Det är en rimlig åsikt. Det handlar inte om ”islamkramande” eller att ursäkta Hamas. Det handlar om att erkänna Hamas som en lika legitim part i den här konflikten som Israel. Ser vi dessutom på hur många oskyldiga civilas liv som de bägge parterna har på sitt samvete så är Israel den avsevärt värre krigsförbrytaren.

  Vill man hålla en balanserad inställning i den här konflikten måste parterna kritiseras i proportion till sina människorättsbrott. Där går det tio döda palestinier på varje dödad israel, således är det befogat med hårdare kritik mot Israel, den part som kvalitativt och kvantitativt har begått de grövsta människorättsövergreppen.

 • Peter Ludvigsen

  på vilket sätt har Israel ockuperat Gaza?
  Gaza har varit fritt från 2005….

 • Peter Ludvigsen

  Hamas vill ha ett palestina innan 1948 års gränser.
  Det innebär hela Brittiska mandatet, skulle tro att Syrien Irak Libanon Egypten samt hela Jordanien inte är så pigga att släppa till mark till Hamas tilltänkta ”palestina”

 • Peter Ludvigsen

  Alla krig handlar om marktvister och anfaller man ett annat land så får man också räkna med att förlorar mark och det är det som Egypten Syrien etc faktiskt har gjort.

 • Anders_S

  Peter L: Egypten har aldig hävdat att gaza skulle vara deras mark. så du har fel på den punkten.

  Dessutom har Hamas accepterat en tvåstatslösning enligt 1967-års gränser. Det betyder att man i praktiken erkänt Israel. Så du har fel där också.

 • Peter Ludvigsen

  Egypten har aldrig hävdat detta???
  de facto är att innan det brittiska mandatet upprättades så tillhörde det egypten (ottomanska riket) Israel har aldrig någonsin krävt detta landområde.
  Hamas accepterat en tvåstatslösning enligt 67års gränser??
  Kan du bevisa detta?
  Hamas raketanfall under 8 års tid är svar nog på att man inte accepterar Israel som sin Granne.

 • Anders_S

  Peter L: Läs rasisten Lysén i Newsmill: Han är Israel-kramare och han skriver att Egypten aldrig hävdat detta.

  Alla vet att Hamas gått med på att prat med Israel. Att man ställt upp i val i Palestina. Ett Palestina som bara bestod av Gaza och Västbanken. Det innebär att man de facto accepterat en tvåstatslösning enligt 1967-års gränser. (Kent Härstedt gick nyss igenom detta i radion, sök på SR)

  Israels bomber och mord under 60 års tid är ett bevis på att Israel aldrig har accepterat en tvåstatslösning kan jag ju hävda då. Argumentet med raketerna känns inte så adekvat eller gångbart faktiskt.

  Det hade kanske varit bra om Israel och omvärlden accepterat palestiniernas demokratiska val och dess utfall. Då hade det hela sett annorlunda ut idag, misstänker jag.

 • Peter Ludvigsen

  Lysén kanske hävdar detta dock hade egypten kontroll över Gaza i det ingemansland det var då.

  /*Off-topic, och påståenden utan angivande av källa, borttaget*/ #AS

 • Pecerael

  /*Det finns kommentarsregler, de flesta (men inte alla, och i så fall kommer de med) av dina kommentarer bryter mot en eller flera av dessa.

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

  Det påstående, de frågor du kommit med i de senaste 5-6 inläggen betraktar jag som skrivna enbart i provocerande syfte, jag tänker inte uppta tid med att kommentera i sammanhanget ointressant trams, vill du ha svar på vad jag tycker om det du frågat om kan du söka på min blogg. Eller läsa på SP:s hemsida, där bland annat Håkan Blomqvist skrivit om frågeställningen*/ #AS

 • Pecerael

  /*Det finns inlägg som handlar om Hamas karaktär, där får du gärna ställa din fråga. Här är det off-topic*/ #AS

  Exempelvis:

  http://www.zaramis.nu/blog/2009/01/01/hamas-ar-en-katastrof-for-palestina/