Borgaralliansen ner – borgaralliansen upp

Idag presenteras mätningar där avståndet mellan de politiska blocken krympt och som får vissa borgerliga att nästan ta ut en valseger i förväg. Igår presenterades undersökningar där avståndet mellan blocken ökat. I ljuset av detta finner jag nog Maria Abrahamssons borgerliga optimism lite blåögd.

Men det är samtidigt full möjligt med en borgerlig valseger i nästa val år 2010. Detta därför att socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet inte kan presentera någon alternativ politik. Utan bara en variant av samma politik som de borgerliga högerpartierna.

Vad det gäller EU-valet kan det säkert bli överraskningar i detta även denna gång. Förra gången var det ju junilistan som slog igenom med dunder och brak. Frågan är om nåt liknande kan hända nu. Det mycket låga valdeltagandet och det stora ointresset för EU-valet möjliggör den typen av valhändelser.

Intressant?
Bloggat: Röda Berget,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

6 svar på “Borgaralliansen ner – borgaralliansen upp”

  1. ”Utan bara en variant av samma politik som de borgerliga högerpartierna.”

    Lägg av nu va! Det stora problemet är ju att den rödgröna sörjan inte har någon politik whatsoever utan det centrala i hela organisationen är att gnälla på hur djävla illa ställt allt är och hur ful statsministern är.

    Lycka till att vinna något val med den politiken…

  2. Antisosse:
    Om någon har klagat på att en sitta stadsminister är ful så är det väl moderater som sagt att Göran är ful.

    Och jag vill minnas att när moderaterna var i opposition så gjorde de inte mycket mer än att gnälla på den då sittande regeringen. Det är lite oppositionens roll.

    Du och resten av de 45% som idag föredrar högerpolitik kommer se tillbaka på de här åren med pinsam ånger.

  3. En gång i livet arbetade jag med en grupp amerikaner. De kom fram till att Sverige med sin ringa storlek inte har så stora möjligheter att forma olika politiska program. De problem som dyker upp har ofta *en* självklar lösning med den skalan som Sverige utgör.
    Det är grunden till att spenat och rödbetssoppan egentligen inte har något alternativ. Det blir några procent här eller där, lite bidrag hit eller dit men egentligen samma politik.

  4. Tror att analysen kring EU-valet eventuellt kan slå in. Risken att SD kommer in är överhängande. Lyckas de dessutom att övertyga sin anhängare att rösta så är risken uppenbar att de får många mandat.

    Trots att jag inte räknar mig själv som ”vänster” så tror jag att en nyckel till att få valdeltagandet (och i förlängningen få ner mandatet för SD i EUparlamentet) är att deras anhängare förmås rösta.

  5. Det är i alla fall intressant att stödet för regeringen har ökat när tiderna har blivit sämre. Precis tvärt om vad vänstern har påstått. (hoppats på?) Sverige har fått en mer robust ekonomi med lägre skatter och lägre utgifter för bidrag. Det gör oss starkare i lågkonjunktur eftersom enda utvägen är hårt arbete, och utbrett bidragsberoende bara skulle göra oss svagare.

    Samtidigt har vänstern börjat formera allians, och det har inte heller visat sig vara särskilt populärt. Det socialdemokratiska arvet är så starkt att folk röstar på dom utan att tänka efter, men det gäller inte vänstern. Där finns en väl grundad skepsis som inte så lätt låter sig glömmas.

Kommentarer är stängda.