Gaza och antisemitism

I spåren av Israels brutala överfall på och massmord i Gaza har vi Europa sett en ökning av attentat mot judiska symboler av olika slag. Detta på grund av att en del människor blandar samman Israel med judendom. Vilket naturligtvis är helt fel. Det är inte samma sak, judar är inte israeler, israeler kan vara judar, muslimer, kristna, druser eller av någon annan religion. Så långt detta.

Alla vet också att antisemitismen är vanligast bland högerextremister. Dels finns det nazister som väljer att ställning för Palestina därför att de tycker att judar ska utrotas. Dels är det en del högerextrema kristna (xx. Livets Ord och en del pingstvänner) som tar ställning för Israel för de vill att alla judar i hela världen ska utvisas dit. För annars kommer inte messias tillbaks enligt deras tro. Den tredje gruppen är invandrare från arabiska länder, eller snarare deras barn. Genom utanförskap och segregation har de dålig förankring i samhället och högerextrema islamistiska uppfattningar kan därmed lättare få fotfäste hos dem. Alla dessa grupper är relativ små i Sverige (störst är den kristna). Utöver detta finns enstaka personer som av helt andra skäl rycks med i och drar likhetstecken mellan Israel och judendom.

Men det underliga är att när liberala debattörer tar upp detta så är det enbart den sistnämnda gruppen som diskuteras. Dessutom bara en mindre grupp inom den sistnämnda gruppen, nämligen den eventuella antisemitism som finns inom vänstern Sverige. Denna är enligt de undersökningar som finns mycket liten, men den finns och den har viss historiska rötter, som Håkan Blomqvist kunnat visa i en doktorsavhandling.

Dessa liberala ”antisemitism-larmare” angriper dessutom alltsom oftast människor som är helt oskyldiga till någon form av antisemitism. Anledningen till detta är oftast att dessa personer är kända och vältaliga förespråkare för palestiniernas rättigheter. Vad ännu värre är, i dessa angrepp förenas ofta den antisemitiska kristna högern med de förment liberala tyckarna i form av sådana som Magnus Sandelin och Dilsa Demirbag-Sten. Inte för att jag tror att de senare skulle ha något som helst gemensamt med dess högerkristna eller med den judeutvisning dessa är för, men det är inte desto mindre lite osmakligt. Speciellt som liberalerna hela tiden anklagar oss i vänstern för att vi stöder Hamas. Vilket vi naturligtvis inte gör. Lika lite som de stöder högerkristna.

Dessutom blir det hela mycket skevt, de liberala debattörerna uppmärksammar mycket de vänsterbloggar de menar framför antisemitiska uppfattningar men glömmer bort att nämna alla de (majoriteten) som de inte vill anklaga för detta. Däribland mig (även om också det hänt). Vore det inte bättre att uppmärksamma alla oss som faktisk tar avstånd från attentat mot judiska symboler och lokaler, skriver under de olika upprop som Sandelin gör reklam för osv. Vi kan tillsammans visa att antisemitism inte är någon allvarligare fara i Sverige och att vi är många, från vänster till höger som är mot det och arbetar mot det.

En del liberaler, exempelvis Per Gudmundson på SVD, går ytterligare ett steg längre och publicerar rasistiska och islamofobiska texter och filmer på SVD:s ledarsida. Något som enligt en annan på ledarsidan, Claes Arvidsson, som är väldigt upprörd över en ganska oskyldig karikatyr av Dilsa Demirbag-Sten, uppenbarligen verkar tycka är okej. Detta är mycket upprörande som jag ser det och mina reaktioner på det hela kan nog upplevas som att jag går över gränsen lite grann. Lite komiskt blir det dessutom då Demirbag-Sten speciellt utnämner den autonoma vänstern till antisemiter. För det är främst inom denna grupp av vänstern (undantaget socialdemokraterna) man hittar människor som är anhängare av Israel. (ex. anti-deutsche i Tyskland)

Förutom att Magnus Sandelin och andra som kritiserar vänstern för antisemitism går på fel grupper och både skjuter ovanför och bredvid målet, så medverkar de också genom sin fokusering på ett mindre problem, istället för på ett större, Israels övergrepp i Gaza, till att förminska och försöka osynliggöra det som händer i Gaza och Palestina.

Stoppa antisemitismen!
Utred krigsförbrytelserna i Gaza!
Bojkotta Israel!
Stöd Palestina!

Läs gärna mer om antisemitism och annan rasism på SP:s hemsida (en hel del av Håkan Blomqvist).
Läs också om Mellanöstern (en del mer teoretiska artiklar om Palestina-Israel har precis publicerats, några år på nacken har de, men är ändå intressanta)

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Röda Berget, Jinge, Esbati, Motbilder,
Borgarmedia: Dagen1, 2, 3, SDS,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements