Så var det med den vapenvilan

Två parter i Gazakonflikten har utlyst var sin ensidig vapenvila. Så långt förstår jag att den ena parten, Hamas (som också är den legitima representanten för palestinierna), hållit vapenvilan som de själva utlyste. En helt annan grupp, som Hamas inte kan styra över har däremot attackerat israelisk militär med hjälp av landminor och granater. För en konsekvens av Israels brutala angrepp på Gaza är ju en försvagad politisk och militär kontroll från Hamas sida, vilket leder till att smågrupper får större utrymme för sina aktioner utanför Hamas kontroll.

Däremot har Israel inte hållit vapenvilan utan bombat tunnlarna i Rafah och Khan Younis. Dessutom ska stridsvagnar också ha gått in. Israels syfte med detta är klart. Det ska inte komma in några förnödenheter eller några vapen via tunnlarna. Befolkningen i Gaza ska vara utlämnade till Israels goda vilja och det som Israel bestämmer. Självbestämmanderätten och människovärdet för den som bor i Gaza ska beror på vad Israels regering bestämmer. Det är naturligtvis inte acceptabelt. Den sortens attityder och inställning leder inte till fred i området.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Debatt om Gaza nu på morgonen:

  Svt24 – svt2

  09:00-10:25: Riksdagen: Om situationen i Gaza – direkt. Direktsänd aktuell debatt om situationen i Gaza, på begäran av Vänsterpartiet. En företrädare för varje parti har rätt att delta i debatten. Moderaterna företräds av utrikesminister Carl Bildt

 • MJE

  Det finns flera frågetecken kring attacken mot den Israeliska patrullen. IDF är öppna med att de inte vet vem som utförde den, eller om det ens är en nyligen planterad bomb eller mina. Det vi bör ha i åtanke är att attacken skedde inne på Israeliskt territorium. Jag är lite förvånad över att en palestinsk grupp skulle ta tagit sig över en starkt bevakad gräns, som bland annat delas med ett högt stängsel, kunnat plantera en bomb, och sedan tagit sig tillbaka, utan att ha upptäckts.

  Inte att säga att det inte är möjligt. Men det finns väldigt många frågetecken, och Israel är uppenbart inte intressrade av att räta ut dessa, utan slår till omedelbart mot mål som är separata från incidenten. Sedan är det tragiskt att se hur media i väldigt liten utsträckning rapporterar om att vapenvilan bröts omedelbart av IDF efter att den proklamerades. De siffror jag sett, säger att 3 palestinier dödats och 14 skadats den senaste veckan. I ärlighetens namn måste också sägas att det var en granatkastar attack mot Israelisk mark för någon dag sedan, men som inte orsakade några skador.

 • Johnny

  Det finns inga frågetecken som behöver redas ut kring den palestinska terrorattacken mot en Israeliskt militärfordon igår. Attacken kompletterades av palestinska terrorister som öppnade eld inifrån Gaza med handeldvapen mot den Israeliska patrullen. Det var med andra ord ingen gammal mina som exploderade. Terrorattacken var planerad och utfördes med vilja.

 • Nej, det var inte en terrorattack. Ett militärfordon hos ockupationsmakten är ett acceptabelt militärt mål och palestinierna har rätt att attackera dem enligt Geneve-konventionen.

  Man ska nog vara bra okunnig om man kallar sånt för ”terror”.

 • Danne

  Hamas har antingen ansvar för vad ALLA palestinier gör i Gaza eller så är dom inte ledare för Gaza.

  Välj själv Svensson.

 • Anders_S

  Danne: Så fungerar det inte. Israels regering har ansvar för att bosättningarna finns, men inte ansvar för varje enskild bosättares agerande.

  Detta gäller också på den palestinska sidan.

  Som du förstår har inte helller Sverige ansvar för vad svenska medbogare gör eller inte gör i exemeplvis i Danmark. Lika lite kan alltså Palestinas regering (dvs i praktiken Hamas) kan sägas vara ansvarig för vad enskilda palestinier gör i Israel.

 • Sofie

  @ Danne

  Så om jag går och mördar några norrmän så bär Moderaterna ansvaret?

 • MJE

  Johnny: Intressant, har du några källor på att patrullen även blev attackerad med handeldvapen? Inte ens IDF påstår detta.

  Däremot finns det massa motstridiga uppgifter i media: Att Israel dödade en Hamas man som planerade attacken. Att IDF inte vet ifall Hamas är involverade. Att det var en granatkastar attack. Att det skulle varit en anti-tank raket från den Palestinska sidan av gränsen. Etc, etc, etc. Men det är så media fungerar. Sånt brus måste sorteras bort när man gör en bedömning av vad som hänt.

  Men jag tror att vi kan acceptera att IDF’s eget pressrelease angående attacken utgör en grundläggande beskrivning på vad som hände. IDF må överdriva när de bedriver propaganda, men vi kan vara säkra på att de inte skulle utelämna något som var till deras fördel. Gå in på IDF’s hemsida, och läs pressreleaset som släpptes igår: Det var någon form av IED som detonerade på den Israeliska sidan av gränsen. Ingen attack med handeldvapen rapporterades. Om du tittar på bilden som IDF själva släppt så ser du kratern efter attacken. Gränsen avdelas av en hög betongmur. Den omöjliggör en attack med handeldvapen från andra sidan gränsen. Sedan är det uppenbart att bomben exploderade på den asfalterade vägen, vilket leder till ytterligare frågor om hur en palestinsk grupp skulle kunna ha planterat den där.

  Som sagt, det är inte omöjligt. Men det finns en väldig massa frågetecken kring denna attacken.

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Så gick den vapenvilan åt skogen()

 • Nick

  @ MJE

  Fotot på explosionen på IDF hemsida är taget från deras arkiv (en gammal terror attack på ”Erez corssing”. Så står det på IDF hebreiska hemsida). Detta är INTE gårdages explotion, som skedde på den Palestinska sidan av staketet (där är ingen mur). Explotionen filmades från nära håll av de som attackerade patrullen som patrullerade på Israels sida av gränsen.
  se själv: http://www.youtube.com/watch?v=fFgY52dcBSc

 • MJE

  Nick: Tackar för den extra informationen. Med det så försvann alla frågor.