Övergreppen mot diplomaterna värre än tidigare rapporterat

De beskjutna diplomaterna befann sig inne i Gaza och Israel vägrade dem utresa. I praktiken fängslade alltså den israeliska armén diplomater och tog ingen hänsyn till deras diplomatststatus. Ett klart övergrepp , ännu tydligare än om de hade varit på väg in i Gaza. Helt klart är också att beskjutningen (varningsskotten) inte inträffade i samband med någon annan händelse utan var direkt riktade mot diplomaterna. Ytterligare ett brott mot all rätt och mot all vett och sans.

Sedan krävde Israel, mot alla internationella avtal och mot all rätt, att få inspektera diplomatfordonen. Naturligtvis vägrade diplomaterna ocxh det är när de sedan får klartecken att köra och passera gränsen som skotten skjuts:

– När vi tar oss fram genom det beckmörka ingenmanslandet och den första bilen kommer till första bommen hör vi två skott, följda av en högtalarröst som på engelska uppmanar oss att stanna kvar i bilarna. Från början var det svårt att förstå vad det var för skott, säger Rolf Carlman.

Skottlossning mot diplomater på en godkända resa alltså. Men den svenske diplomaten Rolf Carlman tycker det otäcka är hur Israel försöker svälta ut befolkningen i Gaza, som ju inte kan fly någonstans:

– Jag tycker det är mer obehagligt vad hela episoden illustrerade, nämligen hur svårt det är att få in personer och gods i Gaza. Hela syftet var att göra något åt akuta hjälpbehov, men bara en rännil av det som behövs kommer i nuläget fram. Det tycker jag var värre, att det finns stora behov och att inget kommer dit, säger Rolf Carlman till SvD.se.

Därvidlag påminner läget i Gaza om situationen i ghetton under andra världskriget och jag har svårt att se nåt annat det påminner om i historien. Det skulle vara en del av de Röda Khmerernas fångläger då. Men där fanns dock inga murar.

Detta är det senaste, men förmoldigen inte det sista israeliska övergreppet mot internationella organsiationer, diplomater, sjukvårdspersonal och civila. Israels militär och Israel regering verkar sen länge ha tappat greppet om verkligheten och lämnat humaniteten, all anständighet och all vett och sans helt och hållet.

Intressant?
Bloggat: Scaber Nestor, GPF,
Borgarmedia: AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Danne

  Jag skjuter hellre varningsskott än riskerar att Hamas spränger mig med kapade diplomatbilar. Vakterna gjorde rätt. Svenskar åker in i Israel på Israels vilkor. Inget konstigt.

 • Nadia

  Det finns ingen gräns för Israel. Skjuta mot diplomater….

  Detta ger dessa diplomater en tydlig bild över Israels regerings sanna ageranden.

  När Israels regering talat om att de är en nation som respekterar lag och ordning så är det inget annat än tomma ord och struntprat.

 • Israel kan inte göra fel för Israel-vännerna. Israel-vännerna måste vara den här planetens värsta fundamentalister.

 • Återigen, undrar hur reaktionen från omvärlden hade varit hade det varit vilket annat land som helst som skjutit mot diplomater? Så länge ingen sätter ner foten mot Israel kommer de göra precis som de behagar med Gaza och dess befolkning och alla som försöker få kontakt med dem och förbättra Gazabefolkningens situation.

  ”They were asked, ‚ÄúCould Palestinians have a state?‚Äù Peres, who had preceded them, said, ‚ÄúNo, never.‚Äù And Netanyahu‚Äôs spokesman said, ‚ÄúYeah, the fragments of territory that we leave to them, they can call it a state if they want. Or they can call it fried chicken.‚Äù Well, that‚Äôs basically the attitude.” Noam Chomsky på Democracy Now för några dar sedan.

 • Sofie

  Diplomaterna hade fått klartecken av israel att passera gränsen och blir trots detta beskjutna, av just israel.

  Även om liberalerna givetvis inte ser något fel med detta så hoppas jag att de förstår att händelsen knappast bättrar på israels rykte hos oss andra.

  kram!

 • Henrik C

  Svenska diplomater runt om i världen har sig själva och Sveriges befolkning att skylla. Vår inställning till terror-grupper och kommunism är inte att förglömma. Vi har en okontrollerbar och för bred ”kompiskrets” i världen. Man kan inte vara kompis med alla.

 • Henrik C//

  Din kommentar betyder vadå exakt? Att Israel skjuter på oss för att vi förtjänar det?

  Kopierar ovanstående kommentar från mig:
  Israel kan inte göra fel för Israel-vännerna. Israel-vännerna måste vara den här planetens värsta fundamentalister.

 • Sofie

  Håller med Henrik C, vi kan ju inte ha ”kompisar” som skjuter på våra diplomater!

 • Sant, Henrik. Bland de vi inte ska ha som kamrater är de som ständigt struntar i FN:s resolutioner, ignorerar internationell lag och skiter i mänskliga rättigheter.

  De som skjuter på våra diplomater och bombar våra biståndsprojekt är absolut inte våra vänner. Där har du rätt i att vi ska säga vad de är: terrorister.

 • Om diplomater behandlas på det här viset, så tänk er hur palestinier behandlas? Det finns lagar och regler som skyddar diplomater, och det är n ågot som tom diktatorer respekterat..men inte det demokratiska Israel.
  Tänk på hur många som dött vid gränsövergångar i det ockuperade palestina, för att de inte fick gå vidare till sjukhusen..

 • Lars

  Verkar vara ett vanligt schabbel mellan olika posteringschefer, d v s tillståndet hade inte skickats vidare och sedan sköt någon nervös figur två skott i luften. Det behöver inte ens varit varningsskott utan kan ha varit vådaskott eftersom varningsskott i luften är minst lika farliga för skytten som för omgivningen.
  Vi vet inte vad som hände men är genast pigga på att dra slutsatser, allt efter vilka preferenser vi har och sedan heter det att ”diplomaterna besköts”!

 • Anders_S

  Lasr; Skotten är ju inte det allvarliga. Skotten är bara ett symptom på det allvarliga.

 • Helge

  Det är ingen skillnad vad Israel gör, alltid är det nån som försvarar dem trots att det är fråga om klara övergrepp. Kan inte annat än fundera över vilken moraluppfattning vissa har.

 • David

  Lars, du är en riktig israel vän som försöker på ett ohederlig sätt bortförklara vad statsterroristen israel gör.
  Gå lägg dig, tiden är mot dig och dina kära vänner. Tack för att världen får se era rätta ansikte.

 • I Israels ögon har FN ingen makt (knappt i några andras heller med tanke på sista tiden) och betyder ingenting, och diplomater har ingen immun.

  Undra vad som kommer härnäst?

 • Lars

  Helge, om det är min moral du är bekymrad över så finns det inte så stor anledning. Efter snart fyrtio år som yrkessoldat tror jag mig ha en viss empati och förståelse för de unga män på båda sidor som tvingas in i situationer ingen människa skall behöva hamna i.
  Krig är inte romantiskt eller hedervärt utan bara en massa lidande för alla inblandade utom för de som rycker i trådarna och är beredda att slåss till den siste soldaten och civilisten.
  Krig korrumperar och förråar de som deltar i det, den som säger något annat ljuger. Skall man leta skyldiga så återfinns de på alla tänkbara håll, inte bara hos de båda sidornas ledare utan även hos andra aktörer i världen.
  Jag tänker inte lägga hela skulden på någon av sidornas ”fotfolk”. De flesta soldater och civila har inget val utan måste lyda order i en konflikt som pågått lika lång tid som jag själv existerat och som ärvs från generation till generation.
  Om detta mitt resonemang gör mig till israelvän som må det väl vara så. Den andra sidan anser säkert att det låter hamasvänligt. Det verkar nämligen inte finnas plats för någon sympati för alla de israeler och palestinier som inte har någon talan och som bokstavligen står mitt i skiten, ursäkta uttrycket.

 • Anders_S

  Lars. Ditt resonemang om fotfolk håller jag med om. Det är inte där ansvaret ligger för den situation som råder i Palestina.

 • Både ja och nej. Alla människor har ett personligt ansvar. Om ingen soldat ville kämpa för ockupationen skulle den inte finnas.

  Håller däremot med Lars om att ett varningsskott på grund av käbbel och missförstånd (vilket jag tror det var i just detta fall) inte är mycket att bråka om. Betydligt värre då att Israel krävde att få visitera diplomatbilar. Samt självklart att mat, medicin, vatten och el inte släpps in till palestinierna.

 • Lars

  Hampus, det ungefär det som Schaden säger i På Västfronten intet nytt: ”Tänk om vi alla på båda sidor bara reser oss upp ur skyttegravarna och går hem. Vad skulle generalerna göra åt det?”

  Tyvärr är det bara en vacker tanke. Så länge som någon misstänker att den andra sidan inte går hem helt och hållet så stannar alla kvar och dödandet fortsätter.
  Sedan finns psykopaterna som njuter av kriget och de är fler än man kan tro, särskilt i en så här långvarig konflikt.
  Jag har inte träffat några israeler eller palestinier men väl serber och som kriget hade blivit ett slags normaltillstånd för. På något år hade de tappat alla begrepp om moral och anständighet och hade någon talat med dem om ”personligt ansvar” hade de nog blivit mycket roade. Ansvar hade de mot sina kamrater, inte mot några andra.

  Därför borde krig förbjudas och om det inte går så borde de få hålla på maximalt trettio dagar. Går det längre tid så blir det som i Mellanöstern en evighetsmaskin som göder sig själv (en märklig liknelse men ändå) och hela tiden skapar nya incitatment att fortsätta ockupationer och vedergällning.

  Ursäkta om jag låter känslosam men soldater är ibland de största pacifisterna.

 • En vän till mig (pacifist) brukar alltid säga: ”Jag älskar gamla generaler”. Så fort de pensioneras börjar de berätta öppenhjärtligt om vad krigen ställer till med, vilka förbrytelser som utförts och varför krigen aldrig löser något.

  Om de bara kunde göra det innan pension.

 • Lars

  Hampus, visst är det väl så, särskilt att krig oftast inte löser några problem utan oftast skapar nya.
  Nåja, det är förstås en sanning med modifikation. Ibland är krig nödvändiga, bl a kan väl ingen förneka att ett helt världskrig var nödvändigt för att lösa problemet med Hitler.
  Men när kriget i varierande omfattning hållit på i sextio år så borde de flesta inse att det inte kan vinnas av någon utan att det enda som hänt är att det under resans gång skapats nya anledningar till hat och misstro.

  Det vore trevligt att få avsluta mitt liv (statistiskt någon gång 2025) med att få se en tvåstatslösning där de båda nationerna i samverkan så småningom kan få området att blomstra.
  Fast ibland blir jag pessimistisk och undrar om inte krig trots allt är mänsklighetens normaltillstånd, precis som någon filosof lär ha sagt en gång.

 • Allt är relativt. Exempelvis fanns ju inga utrotningsläger förrän 1942. Det går att argumentera för att förintelsen aldrig kunnat ske utan 2:a världskriget. Och hur många miljoner dog inte i kriget?

  Så nödvändigheten går att argumentera, även om det självklart bara blir spekulation.

 • Lars

  Sant. Kontrafaktisk historia kan vara väldigt stimulerande och tankeväckande.

 • Jag undrar om den här beskjutningen verkligen var meningen. Visar den kanske på desorganisation och desperation på den israeliska sidan? Hur de kanske är på gränsen att gå under i sina egna paranoida fantasier?

 • Kenneth

  Det är naturligtvis bara Israel som kan göra något sådant utan att åtgärder vidtas. Sätt terrorstaten Israel i blockad nu.

 • Pingback: Den röda rösten ska leva!()