Förbjud avsked i vinstföretag

Wallenbergföretaget Atlas-Copco går med rejäl vinst. Ändå tänker bolaget avskeda massvis med folk, totalt 3000, varav 900 i Sverige. Detta gör man för att ytterligare öka sina stora profiter. Kapitalägarna, kapitalisterna vill sko sig ännu mer, berika sig ännu mer på arbetarnas bekostnad. Men en del inte detta räcker utan tycker de rika ska ännu mer. Det är ett agerande som inte borde belönas, ja som inte ens borde vara tillåtet. Ministrar i olika regeringar och LO:s ledning har dock i praktiken accepterat massuppsägningar och liknande åtgärder för att till varje pris öka kapitalisternas vinster och profiter.

Som ett antal fackliga företrädare och arbetare skrev i Dagens Arbete redan 2004:

De till och med bejakar utvecklingen och framställer den som att lågt kvalificerade jobb försvinner och ersätts med högt kvalificerade. De jämför med ”strukturrationaliseringen på 50- och 60-talen.

I praktiken accepterar de kapitalets rätt att hela tiden flytta produktion om de anser att arbetarna tillkämpat sej löne- och anställningsvillkor som bolagen kan slippa på andra håll. Social dumpning heter det, och resultatet blir på 2000-talet inte nya high tech-jobb utan massarbetslöshet.

Denna sociala dumpning leder inte bara till mänskliga tragedier. Den är också ekonomisk förlust. Storbolagen tar nämligen bara hänsyn till en budgetkolumn – det egna resultatet. Men effekten av en åtgärd som kan ge ett plus i den kolumnen är samtidigt kraftiga minus i statens, kommunernas, landstingens och underleverantörernas budgetar.

Så långt har storfinansen lyckats med sin ideologiska offensiv att politiker, tjänstemän och tydligen också LO-funktionärer, accepterar att minsta lilla ökat resultat i storbolagets kolumn är mätetalet på att en företagsflytt och massuppsägningar är den riktiga åtgärden.

Det finsn ingen anledning för arbetare att acceptera den typen av nedskärningar och uppsägningar som Atlas-Copco och andra vinstrika bolag sysslar med. Man låter arbetarna betala krisen, men fortsätter att ta ut stora vinster och andra förmåner för direktörerna och kapitalisterna.

Intressant?
Borgarmedia: DN, AB, AV1, AV2, AV3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Bygg ut den offentliga sektorn ‚Äì 200 000 fler jobb!()

 • instämmer! Jag är inte vänster utan center,
  men detta är en unken kapitalism.
  Bra företagande ser till de anställda först
  och till aktieägarna sist!!
  Och va sjutton ska våra pensionspengar på
  börsen att göra eg.? börsen är inte ett ”stabilt”
  ställe, har aldrig varit stabil och kommer aldrig
  att bli heller!

 • Nilsson

  Du glömmer att aktieägarna, dvs pensionsfonderna, dvs AP-fonderna, dvs skattebetalarna via politikerna, dvs du och jag, kommer sparka VD om företagets aktier går sämre. Det krävs att du säger: ”förvalta min pension på sådant vis att du satsar den i företag som får instruktion att de aldrig någonsin får sparka folk, även om min pension börjar krympa!”

 • CC

  Atlas Copcos rekordvinst beror på den stora efterfrågan som fanns förra året. När världsekonomin störtdök i höstas hade AC fortfarande en lång orderstock trots att de fick utstå massannuleringar under hela hösten.
  Den förmodade orderingången för kommande år ligger på max 40-50% av förra. Att inte se varningsignalerna här och kalla på varsel vore självmord.

  Du dillar om siffror sen förra året. En företagsledning tittar på framtida efterfråga, det borde du förstå.

  //Anställd AC örebro

 • Caesar

  ”Visst är det fruktansvärt hur de onda kapitalisterna anställer folk för att profitera på deras arbete? Vi borde definitivt förbjuda att de ska kunna avskeda arbetarna.”

  Detta låter tydligen fullt logiskt i vänstersympatisörernas öron… Att det finns folk som tar er på allvar är både roande och fruktansvärt skrämmande.

 • Apan

  Fel. De säger inte upp folk för att ÖKA sin profit utan för att visa profit i fortsättningen också. Så att de som finns kvar har ett jobba att gå till över huvudtaget. Det är lika korkat att förbjuda folk att säga upp folk från SINA företag som att förbjuda folk att vara arbetslösa. Dagdriveri (underlåtenhet att söka arbete) var ju förbjudet fram till 1964. Kanske borde införa det igen ?

 • Cheezle

  Apor ska hållas i bur. Så har det alltid varit och så bör förbli.

  Folk som är rädda för sina pensioner kanske borde tänka mer på att folk ska ha ett jobb så de kan få någon pension. Och hur går det med pensionerna i dagen s skisystem egentligen? Verkar ju väldigt lovande att bli gammal…

 • Lars G

  Att folk sägs upp när man ser att det är sämre tider på väg jämnar ju ut svängningarna på arbetsmarknaden. Hur tror du det skulle bli om företagen skulle säga upp folk först när de visade förlust. Tycker du att det är stora uppsägningar nu så skulle det vara en piss i Nilen mot vade det skulle bli då. Flertalet stora företag skulle gå i konkurs eftersom kassan och låneutrymmet skulle vara förbrukat på att betala ut löner och inga pengar skulle finnas för att driva fabrikerna.
  Ni i vänstern måse lära er att se längre än till nästa dag.

 • Victor

  Klockren analys.

  Stämmer att LO och dess förbund passivt godtar varslen, som inte bara beror på ekonomisk kris. Men än värre är det att de flesta jobbarkompisarna godtar deras argument om lägre vinst och sämre tider.

  Har man gjort bra resultat i bra tider borde man också ha resurser att satsa sig ur krisen också! Men vinsterna lyxkonsumeras, hamnar i skatteparadis eller flyter runt på börsen! Snacka om improduktivt!

  MEN..Jag tror inte alltid att jobb försvinner är dåligt, speciellt de där man använder gamla organisationsformer, teknologier kan vara bra att fasa ut i förmån för framtidsbrancher som kan ha bättre betalningsförmåga. Det behövs också kombineras med en offentlig styrning mot klimatsnåla brancher (offentlig sektor!)och miljövänlig teknik.

 • Apan: det är i praktiken, tack vare en regering som jag anar att du stödjer, i praktiken redan förbjudet.

  Men om det börjar gälla ägarklassen, dig, samt avdankade riksdagsmän också, så varför inte?

 • Apan

  Nicklas. Vad jag röstar på är irrelevant och jag äger inte ett smack, inte ens min egen lägenhet och näe det är låååångt ifrån olagligt att sitta och sippa latte för mina och alla andras surt förvärvade pengar och klaga på vilket skitsamhälle vi har eller borgarna håller på att skapa. Fortfarande är det helt gratis att plugga hur mycket som helst (buhääbuhää för lite studiebidrag jag har inte ens råd med barn eller lya i centrala Stockholm för de pengarna) eller gå hemma och drälla som mamma/pappa ledig i åratal och när man väl kommer tillbaka så kan man vara sjuk själv eller VABa halva året utan protester samtidigt klagar man på att samhället inte tar tillräckligt väl om hand om sina guldklimpar /*off-topic, borttaget*/ #AS . Dessutom har man maga att klaga på att man fan inte har råd att bli gammal samtidigt som ingen vill jobba längre än till 57 (MAX) för man är så utsliten av allt vabbande. Vem fan skall jobba egentligen ? Tacka fan för att Sverige är på väg ner i diket med dessa trygghetsnarkomaner.

 • Anders

  Det är helt klart uppenbart att Anders S och Josephine inte har en susning om vad företagande går ut på.
  Det är ingen social verksamhet utan går ut på att skapa ekonomiskt mervärde till dess ägare, de som faktiskt satsat pengar i företaget.

 • Anders_S

  Anders: Du slog huvudet på spiken. Företag i ett kapitalistiskt samhälle är till för att ge maximal profit åt några få. Det är jag medveten om och det är det som är själva problemet. Jag vill ha ett samhälle som inte är till för några få utan för alla.

 • Anders

  Anders S: Det är fritt fram att starta kooperativ/ekonomiska föreningar.
  Det har gjort i Baskien om jag inte missminner mig.

  Måhända det är din politiska vision att förstatliga företag mm men det finns inget som tyder på att svenska folket vill gå över till det misslyckade systemet inom överskådlig framtid.

 • @Anders_S: Helt klart vore ett system där kortsiktigheten helst försvann eller åtminstone reducerades av godo. Frågan är bara hur man får till det? Klipparmentaliteten är av ondo vilket även frimarknadsvurmare borde inse. Den skapar få hållbara värden och medför sällan bred samhällsnytta.

  Som ledare med moral, generellt sett, så är det förkastligt att inte själv ta täten när nedskärningar tas till. I dessa tider när ”ledare” tvärtom premieras vid dessa situationer så har vi en djup diskrepans mellan gott ledarskap och sakernas faktiska tillstånd. Därmed inte sagt att nedskärningar måste till ibland men numera så har vi ett system där nedskärningar ofta nyttjas som ett sätt att blidka börsen och inte alltid har fog sett ur ett livkraftigt företagande sett på längre sikt. Kort och gott: ”sparkar vi 5% mer än förväntat så blir det börsrally!”.

  @Anders: ”Måhända det är din politiska vision att förstatliga företag mm men det finns inget som tyder på att svenska folket vill gå över till det misslyckade systemet inom överskådlig framtid.”

  Det behöver inte vara så binärt som du antyder. Att anpassa lagar eller på andra sätt försöka få till ett bättre system är inte samma sak som att förstatliga företag.

  För övrigt är jag övertygad om att väldigt många av de som representerar ”folket”, och då inte bara i Sverige, i nuläget betraktar vårt nuvarande system som allt annat än lyckat.