Miljöskandal i Indien

Det visar sig att svenska läkemedelsföretag som bedriver tillverkning, använder sig av legofabriker eller har annan läkemedelsverksamhet i Hyderabad bidrar till miljöförstöring och allvarliga utsläpp av bl.a. antibiotika. Utsläpp som kan leda till uppkomsten av resistenta bakterier. Och som förstås förgiftar naturen och miljön utanför Hyderabad.

Forskarna som gjort undersökningen har inte sagt vilka bolag det hela handlar om, men det gäller säkert de flesta bolagen. Naturligtvis är det inte heller bara svenska företag som är skyldig till miljöskandalen i Indien, utan bolag från all världens länder.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Miljöskandal i Indien”

  1. Jag är ganska säker på att skandalen är mer omfattande än bara Hyderabad. Jag känner en konsult som är specialist på att pressa priserna på finkemikalieproduktion. Det gör man genom att han ordnar fram bulkemikalier från Kina som startmaterial till finkemikalieproduktion i fabriker i Indien.

    Så det är inte bara Indien som skitas ned av västerländska läkemedelsbolag, de ca 15000 kemifabrikerna i Kina är nog inte alltid så noga med arbetsmiljö och avloppsrening. Men det är svårt för journalister att spåra hela produktionskedjan, så det lär man inte höra något om.

    Tror iofs att det är så att det mest är läkemedel där patentet gått ut som produceras i Indien, för på läkemedel som fortfarande är patentskyddat så är produktionskostnaden en så liten andel av priset.

    Men det visar hur fint allt ordnas inom kapitalismen, finns det en skitstövel som inte bryr sig hur han lyckas pressa sina kostnader, då måste alla andra hänga med eller gå under.

  2. En gång i slutet på 90-talet besökte jag ett indiskt industriområde i delstaten Ghujarat. Jag minns en flod som rann genom industriområdet, genom en stad och sedan ner i en sjö. Floden stank på 40 meters håll, den var svart och bubblande. PH-värdet sas ligga på 2.5.

    I grundvattnet hade 175 gånger gränsvärdet för kvicksilver mätts upp – 175 gånger det indiska gränsvärdet vill säga. På nätterna stannade tågen för de kunde inte se något när alla fabriker släppte ut sina föroreningar.

    Även svenska företag huserade i det industriområdet, jag minns dock inte vilka.

Kommentarer är stängda.