Vänstern och antisemitism

Som jag hävdat åtskilliga gånger är antisemitismen ett mycket lite problem i vänstern, även om den sticker upp sitt tryne ibland, förmodligen oftast omedvetet och utan syfte att vara antisemitisk. Det vanligaste exemplet är den glidning som förekommit i en del vänstersammanhang när det gäller ordet sionism, där sionism ibland i praktiken blir synonymt med judisk/judendom.

Detta kan framförallt ses i stalinistiska kretsar och kan illustreras av en diskussion i Socialistiska Partiets tidning Internationalen och av ett par artiklar i tidningen Proletären där ett mycket grovt exempel förekommer i det senaste numret. Där fördömer nämligen Kommunistiska Partiets tidning alla försök att ”ena judar, som till 99 procent är inpyrda med sionismens herrefolksidé, med araber”.

För Proletären är helt enkelt 99 procent av Israels judar sionistiskt herrefolk – och då får ju paroller om att krossa sionismen osv en minst sagt vidsträckt innebörd. Med samma logik skulle man förstås vara mot att försöka ena svenska arbetare med undertryckta i tredje världen – den svenska arbetarklassen är ju minst lika inpyrd med imperialistisk ideologi.

Marx’ ord om att den härskande klassens ideologi också är de undertrycktas ideologi får i Proletärens tolkning följden att ”proletärer i alla länder förenen eder” definitivt kan skrotas. Men det är ju just för att de undertryckta och maktlösa splittras av härskarideologier som vi måste gå emot strömmen och försöka ena – självklart med utgångspunkt i de mest förtrycktas läge.

Per Gudmundsons försök att smutskasta vänstern genom att hävda att man är antisemiter framstår dock som något misslyckat. Han använder den mycket förvirrade bloggaren Svansbo som källa och denne hänvisar till en bild som förestäler en antisemitisk skylt. Personen med skylten har dock såvitt jag förstår inget med nån vänster att göra och Gudmundsons koppling framstår därmed som lite svagsint, faktiskt totalt obefogad och utan värde.

Gudmundson försöker smutskasta vänstern med hjälp av nåt som inte har med vänstern att göra och det fungerar naturligtvis inte. Det vore bättre om han ägnade sig åt de verkliga problemen när det gäller antisemitismen i Sverige, dvs extremhögern. Och låter oss som vet nåt om vänstern bekämpa antisemitismens fula tryne inom vänstern när den emellanåt dyker upp. Så slipper vi en massa felaktigheter och dumheter.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Det Proletären skriver är ju inte att det skulle vara fel att ena israeliska judar med araber. De fördömer linjen att motsätta sig bojkott mot Israel för att det, enligt somliga trotskister, skulle hindra en sådan enhet.

  ”Blomqvist är kritisk mot RS insamling, men försonlig mot RS befängda linje att säga nej till bojkott av Israel i syfte att ena judar, som till 99 procent är inpyrda av sionismens herrefolksidé, med araber till kamp för socialism i Palestina.”

  Vet inte riktigt var du ser något som ens liknar ”alla försök”. Tvärtom skulle jag tro att om du frågar dem så skulle de svara att sådana försök är bra. Så länge det inte görs genom opportunistiska metoder som försvagar kampen mot Israel.

 • Anders_S

  Per S: Din invändning förändrar inget. Jag fattar den faktiskt inte. Den formulering de använder sig av extremt tveksam och är verkligen en glidning mot det antisemitiska. Och innebär att linjen att ena folk över nationsgränser enligt dem är helt idiotisk när det gäller Palestina och israel.

  RS och SP har för övrigt ungefär samma linje i bojkottfrågan:

  http://www.socialistiskapartiet.se/news.php?extend.510

 • Vad var det du inte förstod? Du säger m.h.a. ett fult klippt citat att Proletären motsätter sig alla försök att ena israeliska judar med araber, jag säger att det med största sannolikhet är ett fullkomligt felaktigt påstående och presenterar hela citatet för att ge sammanhang.

  Jag nöjer mig där. De som är nyfikna gör väl bäst i att kontakta Proletären direkt, förmodar jag.

 • Anders_S

  Per S: det antisemitiska innehållet i citatet förändras ju inte av att man har med hela. Inte heller förändras de slutsatser jag drar. Då blir ju din invändning meningslös. Det är det jag inte förstår. Hur skulle mitt resonemang förändras om jag använde hela meningen?

 • eye

  Jag tycker du citerar och omtolkar lite väl frimodigt nu Anders. Varför skulle det vara antesemitiskt att påstå att motståndet mot en bojkott är befängt eftersom den judiska populationen i Israel i nuläget inte visar några tendenser att enas med den arabiska och göra en socialistisk revolution utan tvärt om är inpyrd av sionismens herrefolksidé?

  Skulle vara skönt om smutskastning av de här slaget kunde få utebli.

 • Kristoffer

  Det antisemitiska förefaller ju vara att påstå att 99% av judarna är inpyrda i någon herrefolksideologi.

 • Anders_S

  Kristoffer: Helt riktigt. Och konskevenserna av detta konstaterande blir ju den som jag beskriver. Vilken är orimlig och antisemitisk. Judar/judendom jämställs med sionism.

 • Jag tror man får sansa sig. Att det finns rasism och fördomar hos en stor del Israler är uppenbart, enligt opinionsundersökningar hos den klara majoriteten. Dock garanterat inte 99%. Och att påstå att alla de som är fördomsfulla skulle vara inpyrda av herrefolksideologi? Knappast.

  Det var inte sant i Tyskland och det är det inte i Israel.

 • Pingback: Vikten av israeliska dissidenter | Svensson()

 • Anders_S

  Hampus: Det är just det jag ville peka på. Man måste ta det lugnt och sansa sig annars hamnar man i extremt konstiga ståndpunkter och resonemang.

 • RetStickan

  Sökning på ert s.k. Proletären-citat ger
  ingen träff – var
  har ni hittat (på) det ?

 • Anders_S

  RetStickan: Artikeln finns inte på nätet, utan bara i pappersupplagan (seanste numret, utkom torsdagen den 5 feb). Och som du kan se av kommentarerna är vi flera som lästa det. Även om vi tolkar det lite olika och kanske drar lite olika slutsatser.

 • RetStickan

  Hm… I nummer 6 på sidan 16 av Proletären finns denna överdrivna skrivning som ju bara gör saken tydligare!
  1. För att exemplifiera (vad demagogiskt kallas) ”vidrig antisemitism” eller ”glidning mot …”, bör väl det gälla ‘judar’ överallt – inte bara i Israel?
  2. Demagogin (även i ”den svenska arbetarklassen är ju minst lika inpyrd med imperialistisk ideologi” – vi har väl inte valt att invandra till ett ‘imperialistiskt’ upprättat land, än mindre ett rasistiskt definierat sådant?) kanske är till för att dölja en ‘djupare’ poäng: vad bör ena Israels arbetare idag?
  3. Hellre än radikal fras om socialism, föredrar jag rabbi Jeremy Milgrom:
  “Israel kan ej samtidigt vara demokratiskt, judiskt och i Israel
  – du kan välja två av dessa men ej alla tre!
  Demokratiskt och judiskt Рmen ej i landet Israel…
  Judiskt i landet Israel – men då ej demokratiskt‚Ķ
  Demokratiskt i landet Israel – men då ej längre en judisk stat.
  Välj vilka två kriterier som är viktigast för dig.‚Äù

 • Pingback: Tröttsamt om antisemitism | Svensson()

 • Pingback: Överreklamerad TV-kändis gör reklam för antisemitisk bok | Svensson()