Rasse-skåningen

by-karinfri_psd_jpg_850734b.jpg

Det kan tyckas var en klyscha det som Karin Magnusson vräkte ur sig i Aftonbladet häromdan:

Orden som polisen fällde om en av de omhändertagna ungdomarna i Rosengård under höstens oroligheter i stadsdelen, är omöjliga att tänka utan att göra det på dialekt. ”Den lille apajäveln. Ska jag göra han steril när jag får tag på honom?”. En ny urban variant på rasse-skåningen att lägga till de vi redan känner: de främlingsfobiska Vellingemoderaterna och de inkrökta bönderna i Sjöbo.

Och fördomsfullt om skåningar kanske. Om det inte vore för det faktum att Sveigedemokratern har et större stöd i Skåne än nån annan stans i Sverige och att raism och nazism alltid frodats bland småborgerskapet, vilket är förhållandevis större i Skåne på grund av landskapets jordbrukskaraktär än i mång andra delar av Sverige. Detta gäller faktisk också den andra del av Sverige som är välkänd för sina nazister och rasister, Västergötland och Mälardelsn jordburksområden. Till detta kommer dessutom Stockholm, med sina tidgare kommunalt och statligt stödda skinnskallegäng.

Alltså är det som jag ser det relevant att tala om Skåne som mer rasistiskt än andra delar av Sverige. Det finns ju ett klart större stöd för rasistiska partier där än i Sverige i övrigt. Men Niklas Orrenius i Sydsvenskan tycks mena att det högre stödet för rasistiska partiet i Skåne inte alls har med rasism att göra, utan beror på större diskussionlusta och öppenhet. Det är naturligtvis bara trams. Och precis samma dåliga bortförklaringar som danskarna brukar köra med. Rasse-danskarna och rasse-skåningarna (också kallade reserv-danskar). Det är faktiskt delvis sant (majoriteteb av skåningar är dock självklart inte rasister). Gör nåt åt det hela, ni därnere i Skåne, istället för att komma med dåliga bortförklaringar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anders

  Det är komiskt att vi skåningar får förmaningar från en gammelkommunist från Göteborg.
  När dessutom en klarsynt person som Niklas Orrenius avfärdas av gammelkommunisten ter sig dennes förmaningar tämligen löjliga.

 • Martin

  Anders,
  dygdetik är något som genomsyrar högern. Istället för att hänvisa till Niklas oförvitliga person så kan du väl kommentera innehållet. Jag känner ju inte Niklas så för mig räcker det inte med att avfärda allt som inte stämmer med denna persons uttalanden. Kan du utveckla Niklas resonemang och förklara hur de kan betraktas ha någon som helst verklighetsförankring?

 • Statistiskt sett är det väl annars inte småborgarskapet utan arbetarklassen som går med i de högerextrema partierna? Så det torde vara liknande med rasisterna. Fast det är klart, använder vi begreppet ”konsvervativa” blir det mer träffande.

  Känns annars som ett oerhört korkad tanke att Sverigedemokraterna skulle ha valts in i kommunerna och att dialekter ska hållas rena från ”arabiska och serbokroatiska” eftersom det finns ”en högre nivå på det offentliga samtalet” och en ”vitala diskussionslusta”. Om man inte är Sverigedemokrat förstås, vilket Niklas Orrenius kanske är. Vad vet jag.

 • Diskussionslusta? Jag bor i skåne och har insett att du inte kan diskutera med skåningar om rasismen och om fördomsfullheten. När man surfar på bloggar, så ser man att många av de mest islamofobiska finns just i Malmö och Landskrona. Samma bloggar som avskyr antisemitismen och hyller Israel, angriper Islam och muslimerna. Rätt kul att det talas om yttrandefrihe; yttrandefriheten tillåts enbart för dem som har liknande åsikter som SD och deras gelikar. Rasismen som stöddes av högern på 30 och 40 talen är ute i ny tappning av ex ND som bytt skepnad.

 • En gammelkommunist är av tradition en stalinist…

 • Visste du det, Anders 11 Feb 2009 at 12:45? Vet du skillnaden mellan stalinismen och andra inriktningar av socialismen?

 • Kristina

  Jag tror att det stämmer att rasismen är utbredd i Skåne. Har själv bott i Vellinge och de rasistiska moderaterna är verkligen ingen klyscha. Typ 70-80% i den kommunen röstar på moderaterna, och de tar inte emot invandrare. Oj, förlåt som svart städhjälp går förstås bra. Min polare, som inte är etnisk svensk åkte till Vellinge med bussen för att städa svart. Hon kände ett stort obehag och sa att alla glodde på henne på bussen. Annars finns inga invandrare i den kommunen, nästan inga hyresrätter heller. Det är en äcklig skithåla, ett ”gated community”. Fy fan, och Sjöbopartister är nog knappast en klyscha heller. Och Malmöpolisen har dåligt rykte bland aktivister. Har inget behov av att försvara Skåne, eftersom jag inte identifierar mig med någon skånsk nationalism, trots att jag bor här.

 • David

  Själv ser jag mer Skåne som en vindflöjel som visar hur den svenska politiska utvecklingen kommer bli på 10-15 års sikt. Det var i Skåne som socialdemokratin och arbetarrörelsen utvecklades först. Det är ochså där som segregerade bostadsområden (tänk Turning Torsos avskärmning i förhållande till folkhemstida Kronprinsens publika takvåning, Victoria Park som landets första äkta ”gated community”, Mosippans baracker vid motorvägen m.m.), utglesade städer (alla dessa sovande tätorter om 500-10000 invånare runt Malmö som lever på att barnfamiljer där bägge har jobb betalar skatt till en kommun de knappt vistas i under dagarna vilket är en minuspost för Malmö) har synts till först. Sjöbo, Klippan m.fl. orter var tidigare platser där sossarna kunde räkna med nånstans mellan 50-70% i väljarstöd i valen och där SD vinner framgångar. Tyvärr tror jag att vi på sikt kommer se SD nå framgångar även i tidigare sossefästen som Norrland och då blir det en etablerad rörelse på riktigt.

  Bahlool: Du får väl diskutera med lundastudenter istället. Smålands nation är inte direkt en miljö som uppmuntrar SD-tänkande.

 • Cheezle

  Som skåning i själ och hjärta håller jag med:

  ”Gör nåt åt det hela, ni därnere i Skåne, istället för att komma med dåliga bortförklaringar.”

  Det är varje människas (och inte minst skåningars) plikt att reagera när det i vardagen smyger fram rasistiska uttalanden.

 • Anders

  Nicklas Eriksson: Ja jag vet skillnaderna och jag vet hur t ex trotskisterna försöker avdistansera sig från stalinisterna MEN eftersom Svensson kategoriserat mig som högerextremist, då jag betecknar mig som liberal, tar jag mig friheten i enlighet med Svensson och kategoriserar honom som gammelkommunist.